Steur (Sterlet)

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/03/2007 - 23:03
frankvanriel

Steur (Sterlet)

Hallo mede vijverfanaten,

Eerst even mijn vijver etc.
Circa 3500 liter (strakke vijver met rechte randen)
Pomp 4000 liter
Filter 9000 liter (schuim/watten/bioballs)
Granulaat op bodem an vijver ivm microleven

De pomp pomt het water naar filter en dan naar beekloop van circa 8 meter. In de beek heb ik wat valletjes en diepere gedeeltes gemaakt ivm zuurstof van het water.

De vijver is kraakhelder en de waardes zijn prima op orde.

Ik ben helemaal verliefd geworden op de Steur. Ik vind het een prachtig dier en zou er graag 1 aan willen schaffen. Ik heb geen planten in mijn vijver want anders zou ik het sowieso niet doen. Ik heb al urenlang op internet gezocht naar info en gesproken met verschillende 'specialisten'. En dit is nu net het probleem. Die specialisten willen waarschijnlijk gewoon de vis verkopen en maakt het niet uit hoe het er verder mee gaat. Nou...mij wel! Als ik een steur koop wil ik er elke dag goed voor zorgen.

Mijn vraag aan jullie: IS het verstandig om een Sterletsteur aan te schaffen of groeit deze binnen de korste keren mijn vijver uit. Ik wil namelijk de vis niet meer van de hand doen maar er goed voor zorgen zoals het dier verdient. Ik zou indertijd de vijver best willen vergroten voor de vis (of twee) maar niet op zeer korte termijn.

Ik hoop dat jullie mij goed kunnen adviseren.

Met vriendelijke groeten,

Frank van Riel (Zeewolde NL)

za, 17/03/2007 - 11:32
Sjuul

Nee..
Er wordt beweerd dat de Sterlet Steur in de vijver gehouden kan worden en niet groter wordt dan 60 cm! Dat is niet waar....
De Sterlet Steur kan een lengte bereiken van minimaal 1,20 meter.

Jouw vijver is ongeschikt voor een Sterlet ook al heb je er geen planten in, de vijver inhoud is gewoon te klein. Een steur heeft minimaal 10 keer zijn lichaamslengte nodig in meter(s) van de vijver.
Dus een Sterlet van 50 cm, moet zeker een 5 meter aan lengte nodig hebben van een vijver om te kunnen zwemmen, een steur kan alleen rechtuit zwemmen en is niet zo wendbaar als een vis.
Op de bodem mag niets liggen geen substraat, granulaat, of wat dan ook, omdat Steuren de mond aan de onderkant hebben liggen en de baarddraden zeer gevoelig zijn.

Dan vermeld ik je nog enkele kant tekeningen van een Steur.

Een Steur heeft zuurstofrijk water nodig, bij het zwemmen haalt hij de zuurstof uit het water. Als een steur geruime tijd stil komt te liggen/vast zit is er geen zuurstof en treed de dood in.
Steuren zijn bodem zwemmers, toch kunnen deze aan de oppervlakte komen en zwemmen graag langs de kant (naar voedsel), risico bestaat dat ze dan zover boven het water uitkomen te veel lucht naar binnen krijgen en hierdoor krom gaan trekken in een U vorm.
De steur heeft dan zo als het genoemd wordt een dwarsleasy opgelopen, te vergelijken met een maagtorsie bij honden.
Niet tijdig ontdekken of behandelen zal het dier sterven aan een pijnlijke lijdzaame dood.
Steuren hebben geen zwemblaas ook geen schubben, zij hebben beenplaten, net zo als de haai en stammen daar ook van af.
Steuren zijn niet blind maar zien slecht, ze zullen getraind moeten worden waar het voer ligt, zelfs voeren uit de hand zal niet ontbreken eraan.
Steuren worden verkocht kleiner dan 25 cm zijn uiterst kwetsbaar, ze hebben dan een leeftijd van ongeveer 3-4 maanden en moeten met de hand bijgevoerd worden om de twee uur per dag, ze worden zelfs nog kleiner verkocht en deze zijn ten dode opgeschreven.
Te bedenken dat een volwassen steur in de natuur 100 jaar kan worden, dan zijn dit vergeleken baby steurtjes.

Bovenstaande wordt je niet gezegd door vishandelaars, dat deert hen niet. Toch kun je deze konfronteren met het feit dat deze speciale voeding, eissen en aandacht nodig hebben.
Een goede handelaar (weinig) informeert je hierover, zoals een verkoper van auto's jou informeert over de prestatie's van een auto die je wil aanschaffen.

groet,

Sjuul

za, 17/03/2007 - 12:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Persoonlijk vind ik het not done dat nog steeds steuren worden aangeboden en verkocht voor een vijver.

Heb bij 2 kennissen die kosten nog moeite gespaard hebben om een (steurvijver) aan te leggen de teleurstelling en het dierenleed meegemaakt ondanks dat ze de criteria hadden aangehouden bleek het geen succes. (met als gevolg overlijden steur) Daarom mijn misschien wat kort door de bocht mening maar ben dus zelf geen voorstander van het houden van steur in de vijver.

Sterker nog eigenlijk vind ik verkoop van steur voor vijvers dierenmishandeling, maar dat sluit aan bij mijn vorige post in een ander draadje.

za, 17/03/2007 - 13:36
Sjuul

Ben het met je ééns Hannes, toch wil ik niet schijnheilig zijn en heb ik ook meermaals beantwoord dat het niet kan...
Wat ik bedoel met schijnheilig?
Ik heb er zelf drie in de vijver zitten al 9 jaar! mijn vijver is ook daarop gemaakt en aan toegewijd, al twee keer verbouwd er komt nog een derde keer aan?

Waarom dan toch een negatief advies geven en zelf houder zijn! ik heb ze niet gekocht..

Omdat ik vanaf dat ik ze heb ook onverwijld intensief met die dieren bezig ben, gaan informeren hoe en wat en hupsakee daar komt het.
Ik heb verschillende dingen ondernomen (nu nog) om deze te kunnen plaatsen in een andere omgeving, niet via advertentie's want dat leed wil ik niet aan mijn hoofd hebben, of dat er verder mee gezeuld gaat worden, ze moeten goed terecht komen en blijven.

Ze worden door mij goed verzorgd maar je kunt nooit zeggen ze hebben het goed, zolang ze hier zitten/verblijven zal ik met hart en nieren de dieren het verblijf gunnen waar ze recht op hebben.
Ik ben er niet trots op dat ik houder ben, maar wel trots erop aan de verzorging omdat veel steuren in gevangenschap de leeftijd van 1 á 2 jaar niet halen en overlijden aan een verschrikkelijke dood.

Ik ben het levende bewijs hoe intensief het wel niet is als het op houden van steuren aankomt. Daarom ik ook altijd een negatief advies geef ivm het aanschaffen van steuren, ook het verkopen moeten ze verbieden.

Zelfs het kweken van steuren moeten ze verbieden want die dieren zien af, ze worden diverse keren letterlijk/figuurlijk opengereten om het kuit eruit te halen, en worden wanneer ze niet genoeg meer produceren gedood, hetzelfde geld voor het kaviaar (zwarte goud) hoe zeldzamer ze worden hoe duurder de kaviaar wordt.

Het enige wat ik tot nu toe bereikt heb is dat ze van de dood tot nu toe gered zijn.

zo, 18/03/2007 - 10:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk dat is een eerlijk verhaal Sjuul, en uit je schrijven en je kennis kan ik alleen maar opmaken dat je oprecht ook zoveel energie erin steekt, en daar zit nu net de bottleneck wat je zelf ook al aangeeft.

Ik train honden en geef daar ook les in en gemiddeld gezien zie ik al hoeveel of (hoeweinig) energie en moeite mensen in het opvoeden en oplossen van probleemgedrag willen steken met herplaatsing als gevolg. Waarom dit vergelijk ik heb zelf de overtuiging dat de gemiddelde mens meer energie in een hond willen steken als een steur (beetje raar vergelijk) Maar door verhalen zoals je ze zelf beschrijft geef je iig het gereedschap om als beginner een reeele overweging te maken of je dat hele avontuur wel moet willen...

zo, 18/03/2007 - 12:21
Sjuul

@Hannes,

Zo raar is dat niet om honden, met steuren te vergelijken, je kunt het met ieder levend wezen gaan vergelijken.
Er bestaan dierenlief hebbers en dieren hebbers, en daar zit een heel duidelijk verschil in.
Het is geen kuns

zo, 18/03/2007 - 16:03
frankvanriel

Hoi,

Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg en advies. Op basis van jullie advies heb ik besloten geen steur aan te schaffen. Wel jammer maar verstandigste optie. Op marktplaats vond ik deze advertentie ECHT SCHANDALIG! "IK heb hier 2 grote gezonde steurs maar vind ze toch te groot voor mijn vijvertje..
Ze zijn 50 cm... graag zou ik ze ruilen tegen kleinere steurs van rond de 20 / 30 cm. OF voor een mooi bod mag je ze af komen halen. mvg Brian".

Nogmaals heel erg bedankt voor jullie advies!

Frank

Ps. Misschien een DOMME vraag....maar ik neem aan dat hetzelfde geldt voor koi? Ik kan maar lastig info vinden over hoe groot vissen worden. Als koi ook geen optie is dan worden het windes denk ik.

vr, 04/05/2007 - 22:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

een steur groeit te hard voor zo,n vijver heb er zelf ook een paar en zijn ongeveer in een jaar 40 cm gegroeit niet doen dus

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag