Vissen Sarasa's hangen scheef in vijver water

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 14/02/2011 - 11:41
Hibisco

Vissen Sarasa's hangen scheef in vijver water

L.S.
We hebben een vijver met ca. 25 Sarasa's (soort goudvis). Sedert twee weken is er een vis die steeds op zijn kant ligt. Op ca 85 cm diep, bij de rest van de vissen in winterslaap. Daar is afgelopen week nog een tweede vis bijgekomen. Ze liggen gebogen op hun kant. Heb ca. 10 dagen geleden de eerste vis in een emmer gedaan en die in een soort van quarantaine in de vijver gehangen, iets onder het wateroppervlak. Daar heeft hij drie dagen schuin in gelegen en is vervolgens uit de emmer gezwommen naar de rest van de vissen. Sommige dagen lijkt het of alle vissen OK zijn. (niemand op zijn kant). Maar vandaag dus weer niet. Heeft iemand enig idee wat er aan te doen of wat er aan de hand is?
NB: Geen van de vissen heeft uiterlijke onvolkomenheden.
Vijverwaarden 3 feb: NO3+NO2 nul; Gh 6+; kH 3; pH 6.6; water 2,5 gr.Celcius.

Bij voorbaat dank, Hibisco.

ma, 14/02/2011 - 15:55
birdwatcher

weet niet wat er aan de hand is maar goudvissen gaan niet in winterslaap .

ma, 14/02/2011 - 16:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb je de vissen deze winter voer gegeven?

ma, 14/02/2011 - 17:24
Hibisco

De vissen worden naarmate het kouder wordt minder actief en gaan stil in het water liggen in een dieper gedeelte van de vijver; dat heet misschien geen winterslaap, maar zo noem ik het altijd maar.
Bij een watertemperatuur van onder de 8 of 9 graden geef ik ze geen eten meer; dus nee, geen eten gegeven de afgelopen maanden.
Filterpomp is in de winter uit; pompje voor de luchtbellen (zo'n poreus steentje) is wel het hele jaar door aan.
Groeten, Hibisco.

ma, 14/02/2011 - 18:09
birdwatcher

in een natuurlijke vijver hoef je de vissen inderdaad niet te voeren
daar vinden ze zelf nog wel wat larven van het een en ander,in een 'kale' vijver moet je wel voeren anders honger je je vissen uit,dit is een van de redenen van vissterfte in het voorjaar,gebrek aan weerstand door voedseltekort.
dat vissen 's winters niet eten is een broodje aap verhaal,ik ga ook in de winter wel vissen en vang dan ook vis.

di, 15/02/2011 - 15:10
Hibisco

Even reageren op dat voer-verhaal. Beneden de 8 graden watertemperatuur hoef je ook in een kunstmatige vijver geen voer meer te geven; vissen zijn koudbloedig en nemen de temperatuur van het water aan; onder deze temperatuur nemen ze geen voedingsstoffen meer op.
Eten doen ze bij deze temperatuur nog wel (in mindere mate), maar gezien de lage temperatuur nemen ze de voedingsstoffen niet meer op. Daarom vang je als visser nog wel vissen. Maar de weerstand van vissen wordt door eten in de winter niet verhoogd; het gaat erin en het gaat eruit zonder voedingsstoffen op te nemen. Geeft alleen meer afvalstoffen in de vijver.
Vandaag ligt overigens de andere vis weer op zijn kant, maar hij blijft beneden in de vijver bij de rest. Groeten, Hibisco.

di, 15/02/2011 - 16:21
qwerty1

ik weet t ook niet als ik jou was zou ik naar een tuin centrum gaan. die zouden het lijkt mij wel moeten weten
grtz

di, 15/02/2011 - 17:39
RdB

Iets weten bij een tuincentrum? Wellicht, maar dan niet van tuinen, planten of vissen...

Ruud

di, 15/02/2011 - 22:47
Chrissie

Beste Hibisco,
Helaas beleef ik zowat hetzelfde en weet ik vooral niet wat ik kan en mag doen. Zaterdag heb ik een Sarassa als voor dood aan het wateroppervlak uit de vijver gehaald en in een emmer in quarantaine gezet. Na 3 dagen heb ik hem terug te water gelaten en ie zwom gezwind terug de diepte in. Na een paar uur lag ie terug halfzij aan de oppervlakte. De andere vissen gingen tegen hem aantikken al wilden ze hem aanmoedigen om verder te gaan. Gisteravond was ie niet meer te bespeuren maar vandaag lag ie daar terug op zijn zij.
Dat de zwaksten volgens de natuurwet eruit gaan,kan ik begrijpen en aanvaarden, maar dit heb ik nog niet meegemaakt. Wie geeft raad ?

wo, 16/02/2011 - 00:21
birdwatcher

Hibisco: er zijn vissoorten die nooit boven de 8 graden komen hoe kunnen die dan leven?

do, 17/02/2011 - 00:14
malou

Weten jullie zeker dat de temperatuur in jullie vijver momenteel niet beneden de 4 graden bedraagt?

Mijn vissen waren gehuisvest in een 1000l IBCbak in de schuur, ondanks isolatie e.d. toch compleet dichtgevroren en de temp er onder gezakt.
Vanaf dat moment begonnen mij de vissen ook te drijven.

Nu heb ik ze binnen in aparte bakken en ze doen t weer super.

Ook is er nog iets, waarbij Vissen op hun kant gaan en ook wat krom trekken zoals er ergens hier iets stond.
Pin me er niet op vast maar dat kon met ammoniakvergiftiging van doen kunnen hebben, of met giftige stoffen in het water als gevolg van rottende planten e.d. maar zeker weten doe k dat niet.

zo, 20/02/2011 - 18:13
Hibisco

Nee, ik weet niet of het beneden in de vijver (van ca 2,25 kuub) minder is dan vier graden. Maar vorige paar winters was dit probleem er ook niet.
Zal van de week eens proberen om evt. ammoniak en zuurstofgehalte te meten. (die laatsten staan niet op mijn teststrookjes waarmee ik af en toe meet). Dacht eigenlijk dat als NO2 en NO3 (waarden: zie eerste bericht) goed zijn, dat dan ook de ammoniak (NH3) goed is. Maar ik heb geen verstand van chemie, dus toch maar eens meten.
Afijn, jullie horen er nog van. Beide vissen overigens nog steeds af en toe goed, af en toe scheef. Wil eigenlijk ook de winterrust van alle vissen niet al te zeer verstoren.

ma, 21/02/2011 - 17:06
Hibisco

Update: Heb inmiddels de temperatuur bij de bodem (op ca 1 mtr diep) gemeten en die bedraagt ongeveer 4.2 graden Celcius (iets onder het oppervlak was het 2.2 graden). Ben ook bij de Intratuin in Sliedrecht geweest met een potje vijverwater. De medewerker zei dat het scheefhangen waarschijnlijk gewoon door de kou kwam; had hij zelf ook wel eens gehad en in het voorjaar was alles weer goed gekomen. Vaak is naar ik begreep het scheef hangen van vissen overigens het gevolg van een blaasprobleem. De medewerker vond verder geen abnormale waarden in het water: NO2 en NO3 gaven wel waardes boven nul aan, maar waren niet verontrustend, gH en kH goed, pH aan de lage kant. Volgens hem kwam het dus door de kou en kan ik alleen maar wachten op het invallen van de lente.

Onderwerp gesloten