Waterlelie volledig snoeien?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/10/2007 - 14:48
Valerie_1978

Waterlelie volledig snoeien?

Hoi,

Ik heb een vraagje. De waterlelie in onze vijver, heeft dit jaar heel erg gebloeid (tot meer dan 11 lelies per plant). We hebben regelmatig bruine bladeren verwijderd, maar bij sommige konden we moeilijk bij.
Nu is mijn vraag (2 eigenlijk): Kan ik de waterlelie volledig snoeien (dus ALLE stengels knippen) en kan ik in de vijver staan, zonder het folie te beschadigen (geen idee wat voor folie, de vijver lag er al, toen we hier kwamen wonen).

Groetjes,

Valerie

vr, 19/10/2007 - 15:26
Gis

hallo je moet de lelie niet snoeien alleen de bruine bladeren
wegsnijden juist onder het wateropervlak anders heb je kans
dat de wortelstok van je plant gaat rotten en als je in de vijver moet met blote voeten dan Grtz Gis

vr, 19/10/2007 - 16:00
Valerie_1978

Dankjewel.

Dus enkel het blad, zonder stengel, is al voldoende?
Op blote voeten in de vijver, wat koud deze tijd! brrrrr ;)

Groetjes,

Valerie

vr, 19/10/2007 - 16:12
Gis

ja da is genoeg Grtz Gis

vr, 19/10/2007 - 17:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat ik altijd doe is het volgende:

Ik haal het hele jaar door de bruine/ gele bladeren en de steel weg van de waterlelie.
Dit om te voorkomen dat deze gaan liggen rotten op de bodem van mijn vijver.

Tegen de tijd dat het gaat vriezen en de temperatuur laag is en blijf, haal ik alles weg.
Ook de groene bladeren met steel.

En toch komt ieder jaar mijn waterlelie weer terug, voller dan het voorgaande jaar.
Met steeds meer bloemen.

zo, 21/10/2007 - 22:09
Jan 17 Sept. 44

Hallo Valerie.

Net zoals Goudviskweker zegt, je kan gewoon het blad van je lelie verwijderen met stengel en al. Als in het hoofdseizoen mijn lelie te veel blad heeft zodat mijn vissen weinig oppervlakte meer hebben om te zwemmen, trek ik gewoon aan de stengels en verwijder dat gene wat ik wil. Sommige beweren dat trekken aan de stengels schade veroorzaakt aan de moederplant. Nu...... het tegendeel is bewezen want net als bij Goudviskweker groeit mijn lelie elk jaar spreekwoordelijk de pan uit.

Wat misschien niet zo verstandig is, is om al het blad te verwijderen. Vergeet niet dat de lelie zichzelf voedt met zijn eigen bladafval. Een lelie die al jaren in een vijvermand(je) zit heeft zijn voedzame blauwe klei totaal verbruikt en is in zijn geheel uit het mandje geploft. Een wortelstok van een lelie groeit horizontaal en ligt als het ware op de bodem van jouw vijver. Klei groeibollen kan men kopen bij de tuincentra en zijn bedoelt om te worden gedeponeerd in het vijvermandje. maar waar laat je die bollen als een lelie niet meer in zijn pot zit.
In dit geval lost de lelie het zelf op. Zijn stelen worden in het najaar alsmaar slapper en kunnen op den duur de bladeren (die ook beginnen te rotten) niet meer dragen. Alles zakt rondom de wortelstok van de lelie naar beneden en wordt ter zijne tijd geconsumeerd.

Misschien kan jij via de waterkant wat blad van jouw lelie verwijderen en ik zou zeggen....... laat dat gene waar je niet bij kan lekker zitten. Op die manier hoef je niet met je blote voeten de vijver in. Het is tenslotte al oktober.

Succes verder.
Jan.

Onderwerp gesloten