werk aan de vijver

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/09/2009 - 01:16
marga123

werk aan de vijver

Hoi, wij willen binnenkort een vijver aan(laten)leggen en hoewel we er erg enthousiast over zijn horen we toch van verschillende kanten dat het erg veel werk met zich meebrengt. Van anderen horen we juist dat het het niet veel werk geeft als je de natuur maar zoveel mogelijk zijn gang laat gaan.
Nu is de vraag wat is waar van deze (tegenstrijdige) verhalen? en hoeveel
werk brengt het globaal met zich mee?
Ter info: de vijver wordt ongeveer 4 bij 6 meter er zijn door de hovenier planten besteld en we willen enkele goudvissen en een klein watervalletje.
Alvast bedankt

vr, 25/09/2009 - 18:40
pia zz

Tja, wat is veel werk....heb zelf een vijver van ongeveer 4 bij 3 meter en 1 meter diep op het diepste punt,van vijverfolie, die dit jaar vernieuwd moest worden ivm poreusheid en lekkage, maar dat is normaal na 18 jaar....verder heb ik er weinig werk van, heb GEEN vissen, alleen maar waterplanten ( lelies) zuurstofplanten en oeverbegroeiing, veel kikkers, een paar salamanders, deze zijn er vanzelf allemaal ingekomen. Mits je een goed biologisch evenwicht hebt, hoef je er eigenlijk weinig aan te doen, dat evenwicht komt met de tijd, door een goede samenstelling aan planten erin te doen. Gebruik zelf nooit substraten of middeltjes voor helderheid of id, de natuur doet haar werk, haal af en toe teveel aan zuurstofplanten eruit, eventueel blad in het najaar, maar verder doe ik er niet zoveel aan, behalve veel genieten, vooral in de zomer, van de prachtige libellen, juffers ( dit jaar zelfs de weidebeekjuffer) , kikkers en salamanders.Veel succes met jullie vijver, het is een verrijking van je tuin!

vr, 25/09/2009 - 19:08
lelie123

waarom doe je dit in het najaar , de planten sterven nu af en het evenwicht kan voor de winter niet bereikt worden. Gevolg : een enorme explosie alg in het voorjaar en dat wordt hard werken.
Als je het toch nu wilt doen doe er dan geen vissen in dan kun je in het voorjaar rustig bekijken hoe je je waterwaarden bereikt , zijn die in orde en beginnen de planten weer te groeien dan kan er langzamerhand een vissenbestand komen. Ga internet eens op en stel je vragen over waterwaarden je krijgt een schat aan informatie en in het voorjaar ben je op de hoogte
Succes.
Lotte.

vr, 25/09/2009 - 19:20
marga123

hoi bedankt voor de reacties. De reden dat we dit najaar met de vijver beginnen is omdat de hele tuin nu op de schop gaat.
De vissen willen we inderdaad pas volgend voorjaar uitzetten maar is het misschien dan ook beter om de planten dan pas er in te doen?

vr, 25/09/2009 - 19:58
lelie123

Wat ik nog vergeten ben is , dat het nuttig is om nu bacterien in het water te doen ,daar zul je in het voorjaar wel plezier aan beleven , die hebben n'l
een vrij lange tijd nodig om zich te vermeerderen ( Bacterial van Velda)
Als je een filter hebt , of anders vijversubstraat op de bodem
( aan te bevelen) dan heb je een goeie kans kans om een perfecte vijver in de loop van het volgend jaar te krijgen. Laat je goed informeren op internet !
en met vragen aan deskundigen die ook op deze site aanwezig zijn om je te helpen.
Lotte

vr, 25/09/2009 - 20:01
marga123

Dank je wel Lotte, zou het ook een idee zijn om een emmer vijverwater van een andere vijver er vast in te doen?

vr, 25/09/2009 - 20:32
lelie123

Daar is men verdeeld over. Er zouden vlgs vele berichten weing bacterieen
los aanwezig zijn , in dat geval heeft een emmertje water geen zin.
Ik weet het niet . Ook zijn er vele berichten dat bacterieen zich hechten , ofwel op het substraat ofwel in een filter.
Mijn eigen ervaring is dat substraat op de bodem schoon en ook mogelijk dus een hechtplaats is , ik gebruik geen pompen of filters.
Ieder najaar strooi ik bacterieen op het oppervlak , wat het doet , doet het maar de vijver blijft helder, en wrs. mede daardoor.

In ieder geval zijn bacterieen de noodzakelijke leveranciers van CO2 en dat is een must voor plantengroei . Bacterieen leveren het , de planten eten het. Schade geeft het niet , ik zou het er maar in doen.
Succes. ( ik denk zelf dat je inderdaad de planten er in het voorjaar in moet doen , ze gaan wrs verslijmen.
lotte

vr, 25/09/2009 - 22:09
pia zz

Mensen, waarom gooien jullie toch altijd allerlei spul in de vijver? Wanneer je een goed evenwicht hebt, is dit helemaal niet nodig en zonde van het geld......leuk voor de tuincentra,maar volslagen overbodig..

vr, 25/09/2009 - 23:15
marga123

wat is dan precies een goeg evenwicht?

vr, 25/09/2009 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zomer, ik weet niet waarover je het hebt. Bacteriën die zich in de vrije natuur kunnen handhaven, vermeerderen zich met een snelheid die afhankelijk is van de beschikbare voeding en de temperatuur. Onder de meest gunstige omstandigheden kan een bacterie zich vermenigvuldigen met 1 deling per 20 minuten. Dat betekent dat je uitgaande van 1 bacterie in 8 uur tijd er meer dan 8 miljoen hebt gekregen. Het water is dan inmiddels flink troebel geworden. Ik snap niet dat die kletspraat over de toevoeging van bacteriën nog steeds geslikt wordt. Als er 1 probleem is met bacteriën, is het dat ze zich zo snel vermenigvuldigen.

mvg

vr, 25/09/2009 - 23:51
marga123

ok, dus als ik het goed begrijp dat moeten we de vijver - die over 1 week gegraven wordt- enkel vol laten lopen met water en niks aan doen tot volgend voorjaar..
Dus nu geen substraat toevoegen nog geen planten en nog geen vissen.

za, 26/09/2009 - 00:04
lelie123

Draco , ik denk we dan alle informatie die je maar kunt vinden op internet
weg moeten strepen. Wat is dan nog wel betrouwbaar. Zelfs Ada Hofman blijkt geen goede informatie te geven. Wordt hier dan nooit tegen geageerd door
wel bonafide vijver specialisten ?
Lotte

za, 26/09/2009 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben geen specialist in vijvers, Lotte, maar ik heb me bij de ontwikkeling van onze vijver wel geërgerd aan de dure producten die worden aangeboden. Ik heb daarvan ook wel eens wat uitgeprobeerd, maar omdat het geen meetbaar effect opleverde, ben ik gericht op internet gaan zoeken naar alternatieven. Het is veelbetekenend dat op de dure potjes geen specificaties staan over de samenstelling. Naar mijn mening bestaat de inhoud doorgaans uit goedkope grondstoffen. Als je daar een forse prijs voor vraagt, laat je het als producent wel uit de hoofd om de productsamenstelling te vermelden. Het is tenslotte een gouden handel. Hetzelfde geldt trouwens voor plantenmeststoffen, daar wordt ook veel geld verdiend met de verkoop van (hoofdzakelijk) water of dure kleinverpakkingen en overbodige specials.

Marga123- Als je nu een vijver aanlegt, zou ik die gewoon vullen en verder met rust laten. Althans met de vissen wachten tot het voorjaar als het water voldoende is opgewarmd (± 12°C). Ik denk niet dat het veel kwaad kan, om er alvast een paar sterke planten in te zetten. Nu zijn ze goed ontwikkeld en bovendien goedkoop vanwege de najaarsopruiming bij de tuincentra.
In het voorjaar kun je dan de waterkwaliteit een keer testen, om te bepalen of de hardheid voldoende is. Voor het verhogen van de KH en GH zijn respectievelijk Natriumbicarbonaat en Calciumchloride heel geschikt. 30 gram van elk van deze zouten opgelost per m3 water, verhoogt de GH of KH met 1 punt (oplossen in een gieter met water en verdelen over de vijver). Nadeel is dat deze producten meestal alleen in verpakkingen van 25 kg zijn te verkrijgen. De kosten ervan bedragen echter een fractie van de obscure producten, die in de vijverbranche te koop zijn. Ze worden gebruikt voor de bereiding van diervoeders en zijn als zodanig te koop bij de agrarische groothandel. Totale kosten voor de 2 zakken van 25 kg ca €35.
Als het kraanwater erg zacht is, kun je voor de winter vast een paar flinke scheppen Maërl toevoegen (tuincentrum). Dat is fossiele koraalalgenkalk, die geleidelijk zorgt voor verhoging van de waterhardheid en bovendien sporenelementen bevat voor de toekomstige plantengroei.
Voor algenbloei in het voorjaar hoef je niet bang te zijn, die is na aanleg van een vijver vrijwel onvermijdelijk en je zult het eerste seizoen hier de nodige aandacht aan moeten besteden. Mechanisch verwijderen van de groene smurrie is naar mijn ervaring effectief. Ik heb er in het eerste seizoen emmers vol uitgevist. Als de hogere planten eenmaal goed gaan groeien, verdwijnt de overlast vanzelf en klaart het water snel op.

groet,

draco

za, 26/09/2009 - 03:57
lelie123

Nou , ik zit er goed naast , ik heb er van geleerd Draco .
Ik waag me er maar beter niet meer aan .Sorry Marga !
Lotte

za, 26/09/2009 - 11:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tot half september kunnen de meeste planten probleemloos in de vijver.
Ik zou er zeker nu nog waterpest en krabbescheer in gooien omdat deze zuurstofplanten zelfs onder een laag ijs nog een beetje actief blijven.
vooral veel waterpest gaat de algengroei in het voorjaar tegengaan.
Indien je een waterlelie wil; plaats die dan vóór je de vijver vult.
Bacterien hoef je er niet aan toe te voegen, die komen er vanzelf in.
Het belangrijkste werk aan een vijver is...de planten onderhouden, niet laten woekeren, dode bladeren verwijderen en (ben ik niet van op de hoogte want heb er geen); de filter.
Zoals al eerder gezegt is het voor de rest maar genieten.

za, 26/09/2009 - 13:05
marga123

Dank jullie wel voor de adviezen. Ik heb in ieder geval antwoord gekregen op mijn vraag of het veel werk is een vijver: Nee, je moet de natuur zoveel mogelijk z'n gang laten gaan met de juiste hoeveelheid planten en goede waterkwaliteit. Dat ik regelmatig wat groen uit de vijver moet halen is niet anders dan dat ik, als er een border of gras had gelegen, op dat stuk grond ook mijn maai- en schoffelwerk had gehad. In ieder geval bedankt en..... ik ga inderdaad genieten(volgende jaar)

za, 26/09/2009 - 13:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Succes! En het lukt echt, als je maar geduld hebt. Mijn vijver werkt al 12 jaar zonder filter, pompen en toevoegingen is is elk jaar helder. Het kan dus!

za, 26/09/2009 - 16:31
beate

Ik doe het ook zonder poespas en het gaat natuurlijk goed. Succes ermee, gr.Beate

zo, 27/09/2009 - 11:16
gotcha

in het begin is het wel wat werk,daarna is het enkel zorgen dat alles niet teveel overwoekerd.Vooral met rietsoorten,deze kan je beter in een bak doen of je moest het niet erg vinden natuurlijk.
Bij de aanleg van je vijver is een morasgedeelte,hoeft niet groot te zijn ook een optie.

Werk je met een filter of niet(eigen keuze),is het best dat je ook met een uvlamp werkt.Je hebt zowiezo al een pomp nodig voor je watervalletje.
een emmertje vijverwater van een andere vijver,zou ik niet doen,soms neem je dan ook het risico dat er bepaalde ziektekiemen meekomen.

Bij de aanschaf van je vissen,hou er rekening mee,dat deze groeien en voort kweken.geen te groot aantal nemen.

Een vijver is voor mij geen werk,maar ontspanning.puur natuur genieten

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag