wormpjes onderkant lelieblad en kikkerbeet

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/07/2006 - 15:19
Drieshoegie

wormpjes onderkant lelieblad en kikkerbeet

Op bijna verschillende leliebladeren en kikkerbeet (beiden aan de onderzijde) zitten beestjes (doorzichtige wormpjes) van ca 5 mm lang. Deze gaan de bladeren gedeeltelijk opeten en een weggevreten spoor achterlaten waardoor het blad geel wordt en afsterft. Wie weet wat dit is en wat kan ik er tegen doen? Graag jullie advies ?

wo, 12/07/2006 - 01:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb precies dezelfde symptomen bij kikkerbeet en lelie.......ben benieuwd naar de oorzaak, zag idd wel kleine wormpjes.

hrb jij er vissen in zitten?

do, 13/07/2006 - 10:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Adriolo,

Ik heb een 8 tal vissen in de vijver (12 m3) ; zowel goudwindes als shubinkins.

Om het probleem op te lossen ben ik zelf de vijver ingestapt om de bladeren van dichtbij te bekijken. Aan de rand van het lelieblad (onderzijde) zaten tientallen zeer kleine eitjes. Op enkele blaadjes zaten ook zwarte wormen (op internet opgezocht en dit zouden de larven van de leliekever zijn)

Ik heb dus elk blad één voor één zuiver gemaakt en alle eitjes en "harde puntjes" verwijderd.

Dit wil ik om de week doen en dan maar afwachten..

Groeten

vr, 14/07/2006 - 09:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zwarte wormen zitten meestal boven op het blad, als men de bladeren onderdompelt in het water voor een uur verzuipen de wormen.

Als men de lelie uit het water kan halen geef deze dan een zoutbad van 0,5% per liter water is dit 0,5 gram zout, laat ze een uur hierin staan en de beestjes overleven het niet.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag