spinselmot of stippelmot

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/06/2010 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

spinselmot of stippelmot

Mijn sierappeltje (malusinfo-icon) heeft op een paar plekken last van spinselmot (of stippelmot). Het zit niet in het hele boompje, maar er zijn een paar plekken aangetast.
1. weet iemand of dit zo lokaal blijft, of dat het zich nog kan uitbreiden tot een groter probleem?
2. er zijn al rupsjes zichtbaar - kan ik hier nog iets tegen doen? Heeft het bijv. zin om de aangetaste plekken eruit te snoeien?
Dank alvast voor de reacties.

di, 01/06/2010 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het niet de vorm van je boom aantast, zou ik de aangetaste delen er uitsnoeien.

di, 01/06/2010 - 23:48
RdB

Niets aan doen, zeker niet er uit snoeien. De rupsen zijn binnenkort verdwenen en de boom maakt een tweede lichting blad aan. Na 1 of 2 jaar houdt de plaag vanzelf op. Hoe hardnekkiger je ze bestrijd hoe harder ze echter terugkomen.

Ruud

wo, 02/06/2010 - 00:23
lousje

Na een of twee jaren verdwenen?
Ik woon hier al sinds 1992 en ieder jaar worden vooral takken van meidoorns,sleedoorns en kardinaalsmuts kaalgevreten door de rupsen van de spinselmot. Sommige jaren ziet het hier in de bosjes en de boomwallen er uit als een oude zwart-witfilm in een spookkasteel!
Als het maar een paar plekjes op één boom zijn : Niet snoeien maar handmatig die rupsen verwijderen en platknijpen.Díe rupsen worden dan in ieder geval geen motten die weer eitjes gaan leggen.De opgegeten bladeren worden nog dit seizoen door nieuwe vervangen.

wo, 02/06/2010 - 10:13
RdB

Geen idee waarom dat zo hardnekkig is maar op alle plaatsen die ik ken treedt het slechts sporadisch enkele jaren achtereen op.

Ruud

do, 17/06/2010 - 13:36
Elene

Ik heb ze ook in mijn appels.
Ik heb de eieren en rupsen vermoord met Pyrethrum. Alle beesten zijn nu dood, dat ziet er niet mooi uit en moet ik nog weghalen. Volgens de man van de Intratuin kan ik de appels normaal opeten. Ze zijn nu natuurlijk niet meer helemaal biologisch, en ik beloof dat ik ze goed zal wassen, maar dat deed ik toch al.
De rupsen komen bij ons uit de meidoorns van de gemeente! Dus of ik bestrijd of niet, de gemeente doet er niks aan en zo komen de rupsen gewoon elk jaar weer in mijn appelboompjes. Ik heb geen grote boomgaard, ik heb maar twee laagstamboompjes voor het plezier en de twee mandjes superverse overheerlijke appeltjes per jaar, dus dat de boom zich weer herstelt als de rupsen vanzelf zijn doodgegaan geloof ik graag maar dan heb ik geen appeltjes! Normaal ben ik niet zo van het gif, maar dit ging me toch te ver...
Het is gewoon een heel vervelende plaag.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag