Onkruid in gazon bestrijden

onkruid gazon verwijderen

Over de vraag of je onkruiden uit het gazon al dan niet dient te verwijderen, zijn de meningen verdeeld. Die keuze dien je eigenlijk reeds te maken voor de aanleg van je gazon. Heb je geen bezwaren tegen onkruiden in je gazon, kies dan een grovere type zaaimengsel (Engels raaigras) in plaats van bijvoorbeeld een fijne siergazon.

Het merendeel van de tuinliefhebbers vinden onkruiden in het gazon esthetisch hinderlijk. In een aangelegd ´fijne siergazon´ zullen al gauw allerlei onkruiden opduiken. Wie onkruid wil bestrijden kan daar best tijdig mee beginnen. Eenmaal onkruiden hardnekkig zijn vast geankerd zijn ze taai en gaan ze steeds meer en meer woekeren. Alle zwakkere (fijne grassoorten) worden verdrongen en het onkruid breidt zich in de loop der tijden over het ganse gazon uit.

Onkruidbestrijding in het gazon van 6 maand en ouder
De strijd tegen onkruid en ongewenste grassen begint al voor het zaaien met de behandeling van de zaaigrond. Het zou best zijn wanneer deze grond totaal vrij van onkruidzaden zou zijn. Eenmaal onkruiden in het gazon kunnen die best verwijderd worden. Zijn het er niet te veel dan kan je makkelijk de onkruiden met de hand verwijderen. Dat vergt wel wat meer tijd, maar het is milieuvriendelijker ook. Zijn er te veel onkruiden dan zal je best overschakelen op een chemische bestrijding. Vooral in een kleine gazon is het zeer zinvol om weegbree, paardenbloem en madeliefjes met de hand te verwijderen. Wilde grassen kunnen alleen maar op deze manier verwijderd worden.

De beste onkruidbestrijding is ervoor te zorgen dat men een goed grasbestand bekomt door het gebruik van een goed zaadmengsel, een goede aanslag, een goede bemesting en goed behandeling, zonder te kort te maaien. Maatregelen voor een betere grasgroei en een dichte zode zijn een eerste vereiste. In een pas gezaaide gazon komen onkruiden voor die je niet hoeft te bestrijden. 

Vrij snel verdwijnen door het maaien onkruiden als:

  • dravik
  • kweek
  • zachte witbol
  • naaldaar (*)
  • hanenpoot (*)
  • bloedgierst (*)
  • straatgras(*)

(*) kunnen bij voldoende ruimte vlak gaan groeien, uitwieden blijft dan de enige mogelijkheid. 

Het uitsteken van de onkruiden is een werk dat nooit eindigt, het is absoluut noodzakelijk de wortels uit de grond te verwijderen, zonder dat er iets achterblijft. Dat is een redelijk vervelend, en vooral een inspannend werk. In de handel zijn speciale onkruidstekers beschikbaar. Vooral de paardenbloem is in staat snel een nieuwe krop te vormen. Distels zijn makkelijker bestrijdbaar, zij verdragen het maaien niet.

De bestrijdingsmiddelen
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen (merknamen) op de markt. Allen werken ze op basis van groeihormonen: het middel wordt via het blad van het onkruid naar de wortel vervoerd. De groeihormonen zorgen ervoor dat het onkruid gaat woekeren, waardoor ze totaal uitgeput raakt en afsterft. Deze middelen werken niet voor alle planten gelijk, let erop bij de aankoop. De herbicide groeiregulatoren die het meest gebruikt worden zijn chloor- of chloor-methyl derivaten van het fenoxyazijnzuur, van het fenoxypropionzuur en van het fenoxyboterzuur.

Werking
Deze middelen die ook herbicide groeiregulatoren worden genoemd zijn synthetische verbindingen die chemisch verwant zijn met de natuurlijke herbicide groeiregulatoren. Ze nemen hun plaats in de plant in en blijven hierin langer achter. In de plant veroorzaken ze fysiologische verstoringen die morfologische veranderingen tot gevolg hebben. Hierdoor verwelken en sterven de planten af 2-4 weken na de behandeling. De tweezaadlobbigen zijn gevoelig voor deze middelen in tegenstelling tot de grassen.

Herbicide groeiregulatoren worden door de bladeren opgenomen en vervoerd door de vaatbundels. Dit transport is veel intenser bij gunstige groeivoorwaarden zoals lucht, licht en water. Men dient op te passen voor overdosering van deze groeistoffen voor je bestaande gazon. Zeker voor de fijne gazongrassen als gewoon en kruipend struisgras, gewoon en uitlopend roodzwenkgras.

De beste periode voor een chemische bestrijding situeert zich in de periode mei-juni. Dit kan door middel van een bespuiting of door het gebruik van meststoffen die het hormoon als een bestrijdingsmiddel bevatten. Met deze laatste methode slaat u 2 vliegen in één klap: bemesten plus onkruidbestrijding. Voor de particulier zijn deze middelen in handige verpakkingen te verkrijgen.

Persoonlijk ben ik eerder tegen het gebruik van de methode bemesting + bestrijding om 3 redenen:

  1. het is veel duurder
  2. met een bespuiting kan je selectiever tewerk gaan: bestrijden waar het onkruid staat. Zo breng je ook weer minder schadelijke stoffen in het milieu
  3. er zijn nu ook staafjes met onkruidverdelger op de markt zijn gebracht waarmee je onkruiden apart kan behandelen.

Wanneer je een chemische bestrijding wenst uit te voeren, zijn er toch een aantal punten waarop je goed moet letten om een goed resultaat te bekomen:

  1. Het middel moet via het blad worden aangebracht (sproeier). Een lichte bespuiting geeft de beste resultaten. Indien je met een te grove gieter werkt, rolt het middel deels van het blad en gaat verloren.
  2. De onkruiden moeten goed in groei zijn, mals en groen zijn. Met andere woorden, behandel de onkruiden die voldoende zijn ontwikkeld:
    1. niet na een lange droogteperiode maar liever na een regenperiode.
    2. niet pas na het maaien maar 7-10 dagen na het maaien.
  3. Niet maaien binnen 7 dagen na de behandeling. Na het inwerken van het gif moet het onkruid kunnen blijven groeien opdat de ´dodelijke´ groei zou kunnen blijven plaatsvinden.
  4. Regen binnen 24 uur na de behandeling is nadelig, de regen verdunt het middel en spoelt weg.
  5. Temperatuur en licht hebben invloed op het resultaat: het weder moet zacht zijn (niet te warm en niet te koud). Door kou komt de groei van het onkruid tot stilstand. Hitte maakt het oppervlak van het onkruid hard.
  6. De beste periode situeert zich tussen mei en juni (toch zijn sommige onkruiden gevoeliger in het najaar).
  7. Toepassen op onkruiden die droog zijn, dus niet op natte bladeren.
  8. Niet toepassen op gazons jonger dan 6 maanden.
  9. Let ervoor op dat de sproeistof niet op de naburige planten terechtkomt, m.a.w. sproei met windstil weder.
  10. Dieren niet voederen met het behandelde gras.
  11. Niet roken of alcoholische drank gebruiken tijdens de behandeling.

De meest gevreesde onkruiden zijn: duizendblad, madeliefje, hoornbloem, brunel, boterbloem, paardenbloem en draadereprijs. Vooral deze laatste wordt door velen aanzien als het toppunt der kwaad. Boterbloem, herfsttijloos, zuring en ratelaar zijn gevoeliger in het voorjaar. Margriet, pinksterbloem, koekoeksbloem en kweek zijn gevoeliger in het najaar.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Gazon
omhoog
6 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.