Anti worteldoek onder gazon?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/05/2011 - 17:57
Aksiram

Anti worteldoek onder gazon?

Beste mensen,

Wij hebben sinds kort onze eerste tuin en willen heel graag een stukje gras in de tuin (graszoden). Nu is het zo dat er erg veel wildgroei aan planten en onkruid in de tuin staat en ik ben bang dat we (ondanks het feit dat we proberen dit zoveel mogelijk te verwijderen) erg veel over het hoofd zullen zien.

Is het verstandig om anti-worteldoek onder het gazon aan te brengen of maakt dat niet veel verschil? Wellicht belangrijk om aan te geven dat de gehele tuin met minstens voor 30 cm met tuinaarde
zal worden gevuld.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

di, 03/05/2011 - 18:26
Polplastron

Antiworteldoek heeft geen zin onder gras. Naar mijn mening is het enkel
geschikt om onder paden te leggen, maar dat is een andere zaak.

Als je gras aanlegt zal er in het begin wel wat onkruid doorkomen, maar met
het maaien zal het meeste onkruid uitgeput worden en afsterven.

Enkel onkruiden als klaver en nog een paar andere overleven het wekelijkse
maaien.

Groeten,

Pol

di, 03/05/2011 - 18:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

je kan heel veel wegkrijgen door regelmatig te maaien, zelfs zevenblad verdwijnt daardoor, mijn ervaring is dat paardenbloemen en madeliefjes niet weg te maaien zijn, en normaal wieden geeft ook geen blijvend effect.

Gelukkig vallen paardenbloemen door hun gele kleur wel op. Als je die weg wil hebben dan steek je met een oud mes in de grond, en snij je de penwortel onder de grond door.
Van madeliefjes weet ik niet hoe je ze wegkrijgt, maar die vind ik mooi dus mogen blijven zitten :)

(paardenbloemen zijn ook wel mooi maar die vermeerderen zich te snel naar mijn mening)

Denk er eens aan om wat krokusjes en sneeuwklokjes in het gras te planten, je krijgt dan in het voorjaar een mooie bloemenweide :)

wo, 04/05/2011 - 21:59
Hmm

Paardenbloemen steek ik er uit met zo'n steker die je bij de Aldi ieder jaar kunt kopen. Worteldoek helpt niet tegen onkruid omdat het zaad immers tussen het gras door de wind belandt en daar gaat ontkiemen. Ik heb wel eens gehoord dat mensen worteldoek onder het gras doen tegen mollenhopen.

Wat helpt is goed verticuteren met bv een machine. Zijn tegenwoordig niet duur meer. Je wacht dan bv een week en dan ga je mesten. Gazon goed vochtig houden. Het gras groeit dan zo hard dat het onkruid veel minder kans heeft. Je neemt het mos en vilt dan ook weg.

Na het verticuteren ziet het gras er vreselijk uit, maar na korte tijd is dat allemaal verleden tijd.

wo, 04/05/2011 - 22:11
Polplastron

Verticuteren doe je niet om onkruid weg te krijgen! Het is wel zo dat
verticuteren nodig kan zijn om het gras te verjongen waardoor het weer beter
zal groeien en dat daardoor onkruid minder kans krijgt. Maar verticuteren en
onkruid hebben verder echt niets met elkaar te maken hoor!

Groeten,

Pol

do, 05/05/2011 - 13:23
Hmm

Indirect wel, wat jezelf al aangeeft, omdat het gras beter groeit als de viltlaag en mos weg is. Sneller groeiend gras kan bovendien beter de kale plekken weer opvullen waar het onkruid is weggehaald door je machine. Ook is bepaald onkruid zo teer dat het geweld van de machine een behoorlijke klap is, die het veel minder goed dan het gras te boven komt. Spuiten doe ik niet.

Grote kale plekken opnieuw inzaaien helpt daarbij. Wat ik de laatste jaren ook doe is dat ik zg wild gras, dat er goed uitziet, niet meer weghaal als het bestaande gras daardoor wordt verdrongen. Ik laat de sterkere soort overwinnen, die denk ik ook onkruid beter de baas is. Altijd zul je wild gras krijgen. In de natuur regeert Darwin.

Het gras rechts is wild en dichter en groeit sneller.

Anti worteldoek onder gazon?
wo, 04/05/2011 - 23:02
rubo

Anti-worteldoek onder het gazon zou ik nooit doen omdat je een storende laag gaat aanbrengen en je je grond vervuild met kunststof in de bodem. Als je over een aantal jaren je tuin wilt veranderen heb je een probleem.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag