Bamboe doet het al bijna 2 jaar niet goed

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/03/2016 - 16:24
ZZO

Bamboe doet het al bijna 2 jaar niet goed

Ik heb mij hier geregistreerd, omdat ik het niet meer weet.
Ik heb in mijn tuin tegen de garage van de buren (op het westen) bamboe geplaatst, zodat ik meer groen in de tuin heb dan stenen. Het zijn fargesiainfo-icon murieliae super jumbo.
Vorig jaar bleven ze maar droog en had de leverancier gezegd niet te veel bij te sproeien (alleen regenwater zou voldoende zijn). Dat heeft niet gewerkt. Ik las op internet dat ik toch water bij moest geven als ze te droog zouden worden. Dus dat ook gedaan.
Eind vorig jaar heb ik drastische maatregelen genomen, omdat er twee planten helemaal verdroogd waren. Ik heb ze opnieuw gepland, iets verder van de muur en nog meer potgrond eronder. Daarnaast veel kunstmest gegeven zowel onder de plant als bovenop (een beetje). Daarna flink water gegeven. Deze winter echter niet veel water gegeven (het heeft ook redelijk wat geregend), maar ze staan er nu toch echt niet goed bij.
Ik heb geen idee meer wat ik kan doen. Ik vraag mij af of ze de zomer nog wel gaan redden, zoals ze er nu uitzien.
Ik hoop dat er op dit forum kenners/ ervaringsdeskundigen zijn die weten wat ik kan doen. Anders rest mij ze weg te halen en er iets anders neer te zetten dit voorjaar.

Bamboe doet het al bijna 2 jaar niet goed
zo, 06/03/2016 - 16:48
maze00

Even een vraagje; hebben uw bamboes in bloei gestaan? Bij u of bij de kwekerij. Bamboes die in bloei hebben gestaan leggen het loodje en komen niet meer bij.

zo, 06/03/2016 - 16:58
ZZO

Ik heb ze vorig jaar gekocht rechtstreeks bij een kweker. Geen idee of ze daar in bloei hebben gestaan. Ik ga er natuurlijk uit van niet. Bij mij in de tuin in ieder geval niet. Ze begonnen heel groen en zijn als 2 jaar steeds droger aan het worden.
Misschien nog goed om te melden. De muur is op het westen. De wind vaak ook, dus als de regen komt niet altijd bij de muur. Daarnaast waait de wind ook nog wel eens uit het noorden langs de muur. Daarom gaf ik tussendoor wel eens water. Maar over het algemeen worden ze nat genoeg (zou ik zo denken).

zo, 06/03/2016 - 18:03
GreenConnection

Lees hier even, onder het kopje 'belangrijk': http://tinyurl.com/y5n8wy2a

zo, 06/03/2016 - 18:13
ZZO

Beste Greenconnection. Ja die site had ik ook gezien. Het meest opvallende vond ik dit op de site:
Bijna alle variëteiten van de soort Fargesiainfo-icon murieliae zoals ’Bimbo’, ‘Jumbo’, Superjumbo’ en ‘Simba’ hebben wij, ondanks hun indrukwekkende namen, van onze aanbevelingslijst geschrapt. Deze soorten stellen door hun gevoeligheid en vatbaarheid voor ziekten meestal teleur.
De bamboe staat overigens op gewone zwarte potgrond (40 cm) en daaronder klei.
Maar zijn jullie het met mij eens dat deze bamboe het niet meer gaat doen of kan het van de lente/ zomer toch nog wat worden.
Anders zou ik aan een andere bamboesoort moeten gaan denken of gewoon een prunusinfo-icon (groeit ook overal), maar ik vind bamboe wel erg mooi.

zo, 06/03/2016 - 18:15
ZZO

Beste goudviskweker. Bamboe kan heel goed woekeren, maar dit is een niet woekerende soort. Of het nog uitmaakt of deze soort dan harder of minder hard groeit dan de wel woekerende, weet ik niet. Ook niet of de grondsoort dan uitmaakt .

zo, 06/03/2016 - 19:47
tuinprins

Tegenwoordig worden bamboesoorten ook via de weefselkweek vermeerderd. Dit is goedkoper en sneller dan delen van bestaande planten. Het nadeel hiervan KAN zijn dat planten van karakter veranderen (bijv. niet-woekerende soorten die toch gaan woekeren, andere habitus, slecht groeien etc.) Ik weet niet of het hier om planten uit de weefselkweek gaat maar het is in ieder geval iets om in het achterhoofd te houden.
Gegroet, de tuinprins

zo, 06/03/2016 - 20:31
RdB

Citaat: 'De bamboe staat overigens op gewone zwarte potgrond (40 cm) en daaronder klei. '
Ik denk dat daar de fout zit. De bamboe zal wel in de potgrond geworteld zijn maar niet de klei laag zijn binnengedrongen. Nooit vreemde materialen in plantgaten e.d. bijmengen. Al gauw maak je er een 'bloempot' van en gaan de wortels de grens niet over.
Ruud

di, 08/03/2016 - 00:34
WiPe

Het grote probleem met klei is niet dat de plant daar slecht in kan wortelen, maar wel dat klei het water tegen houdt. Als het regent, is de kans groot dat de planten met de voeten in het water staan. Terwijl, als het een tijdje niet regent, die grond helemaal kan uitdrogen. En daar houdt Fargesiainfo-icon niet van.

ma, 07/03/2016 - 11:22
fuchsia

Door de twee zeer verschillende grondsoorten is de capillaire werking verstoord. Het vanuit het grondwater kan hierdoor niet opstijgen tot aan de zwarte potgrond. Er is ook een populair tuinprogramma waar ze alles is potgrond poten. Niet doen dus, je kunt wel de grondsoorten goed met elkaar vermengen. Succes met de bamboe.

ma, 07/03/2016 - 19:47
ZZO

Allen dank. Ik weet niet of de grond het probleem is, maar het kan. Ik heb overigens aan het begin van de herfst de (nog levende) bamboe overgepoot en meer ruimte gegeven (minder strak tegen de garage). Toen viel mij op dat ze niet heel droog of nat stonden. Alleen zaten er niet meer wortels aan dan er aan zaten toen ik ze kocht. Er waren wel wat nieuwe scheuten te zien van de bamboe, maar erg klein.
Wat raden jullie aan? Gewoon weghalen en prunusinfo-icon of toch nog bamboe fargesiainfo-icon robusta (cambell) poten op die plek? Of toch laten staan en de lente/ zomer afwachten?

di, 08/03/2016 - 10:55
ZZO

Ik heb al een deel klei weggegraven. Daarom staat de bamboe bovenop 40 cm potgrond. De wortels zullen daardoor niet snel bij de klei komen. Daarvoor hebben ze nog 40cm te groeien.
Misschien moet ik ze gewoon een andere plek in de tuin geven en hopen dat ze het daar wel gaan doen.

zo, 01/05/2016 - 08:21
eelkevdhoogen

Ik heb ook Fargesiainfo-icon Superjumbo in de tuin, vorige jaar in het voorjaar geplant en die doen het heel goed. Somige zijn vorige jaar 100 cm gegrooit. Dit jaar staan ze met heel veel nieuwe scheuten, maar bij mij staan ze in half schaduw en krijgen als het droog is water. Ik geef ze paardenmest 2 keer per jaar. Ik denk dat het belangrijk is, dat de grond niet al te veel klei heeft, anders kunne de wortels niet goed groeien en bemesting is belangrijk.
Ik woon dan ook in Denemarken en heb ze in Denemarken gekocht.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag