Clematis verwelkt?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/09/2009 - 13:37
johndoe

Clematis verwelkt?

Hallo,

Ik heb een Clematisinfo-icon montana 'fragant spring' naast een roos geplaatst. De roos groeit en bloeit bijzonder goed maar de Clematis begint nu ineens zijn blaadjes in te krullen. Hij is niet winterhard. Is dit normaal in de herfst of betekent dit dat er iets mis is? Hij heeft dacht ik voldoende water omdat een watermetertje in de grond duidelijk blauw is, en de grond ook vochtig aanvoelt. Ik geef nu en dan extra water.

Clematis verwelkt?
ma, 28/09/2009 - 13:44
johndoe

Tweede foto. Het is wel zo dat de roos aan de kant zit waar de meeste zon valt.

Clematis verwelkt?
ma, 28/09/2009 - 13:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Montana frangant spring is wel winterhard.
Het is normaal dat de blaadjes gaan vallen, het is herfst al zou je het niet zeggen! Geen extra water meer geven.

ma, 28/09/2009 - 14:07
johndoe

Gelukkig! Dan laat ik het mooi zo. Hij deed het eerst ook zeer goed.

ma, 28/09/2009 - 23:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt erop dat de Clematisinfo-icon te droog staat. De montana's laten nu nog niet het bad vallen en zeker niet op de manier zoals op de foto's.
Wat een vertegenwoordiger van de montanagroep wel eens wil doen is het opeens afsterven van de gehele plant en daar lijkt het ook wel op. Vorig jaar had ik dat verschijnsel ook met mijn eigen cultivars 'Marjan'en 'Jurry'.

di, 29/09/2009 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als uw rozelaar in de zon staat dan staat de voet (wortels) van de clematisinfo-icon ook in de zon en dat is wat hij echt niet verdraagt. Een clematis plant men met de wortels in de lommer, de ranken mogen in de zon: succes verzekerd! Dus, zoek een ander plaatsje voor hem of leg tenminste een dakpan op zijn voet zodat die koel blijft.

di, 29/09/2009 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen dakpan, dus! Het staat lelijk en houdt veelal regenwater tegen. Een Clematisinfo-icon in de natuur groeit ook zonder dakpan.
Geef voldoende water en je hebt dit soort trucjes niet nodig.
Een watermetertje is leuk voor in een bloempot, maar geeft niet de vochttoestand van diepere lagen aan. Daar is het vaak droger dan men, na watergeven bovenop, denkt.

di, 29/09/2009 - 02:32
johndoe

De voet van de planten komt ook nooit in direct zonlicht omdat de zon over een schutting heen moet. Maar ik denk dus toch dat hij wat te droog staat. Dat zou kunnen omdat het de afgelopen weken wel heel erg weinig heeft geregend.

di, 29/09/2009 - 09:47
Hendrik Jan

Jouw planten staan in openingen uitgespaard in een terras, dan speelt regen eigenlijk geen noemenswaardige rol en moet je bij het weer zoals in de afgelopen tijd gewoon 1x per week watergeven (wel altijd de situatie verifieren, vooral omdat alles nog moet aanslaan.

di, 29/09/2009 - 10:27
hanninkj

Gelukkig dat er nu hier ook op zo'n onzinnige dakpan wordt gereageerd. Een Clematisinfo-icon heeft in het voorjaar, zomer en herfst veel water en voedsel nodig. Wanneer je er een stomme dakpan of heester tegenaan zet dan zal de Clematis niet voldoende water krijgen.
Ook de onzin dat de Clematis geen warme voeten mag hebben is al lang achterhaald want al mijn Clematissen die ik voor kruisingen gebruik, waaronder zeer zeldzame, staan in potten op zuid in de volle zon zonder dat ze een krimp geven maar krijgen wel voldoende water en mest.

Geef de Clematis dus voldoende ruimte voor water in het terras.

di, 29/09/2009 - 14:43
johndoe

Nou nog maar wat meer water gegeven net als gisteren en het regent nu ook. Hopelijk is het nog niet te laat. Het zou toch niet door de kalk in de grond komen die ik er laatst wat bijgedaan heb? Maar ik denk dat het wortelstelsel nog te klein is om bij het grondwater te komen. Het gebrek aan zon van de laatste weken heeft me een beetje in de luren gelegd denk ik. Als dit niet helpt zou het nog kunnen dat hij een Clematisinfo-icon ziekte heeft begrijp ik? Dan misschien in het voorjaar domweg een nieuwe planten?

di, 29/09/2009 - 15:11
Hendrik Jan

Gewoon 1x per week, maar wel goed dus dat de grond goed wordt door drenkt en als het erg warm en droog is misschien een keer 2x per week.
Deze Clematisinfo-icon krijgt geen last van die verwelkingsziekte.
Volgend jaar snoei je hem geheel bij de grond terug, en de jaren daarna deze Clematis niet meer snoeien (totdat je hem weer eens wil vernieuwen).
Zie instructie van enige tijd geleden (meen ik me te herinneren).
En plaats er een klein bodembedekkertje bij zodat de grond minder uitdroogd (dan is het wel nog meer zaak om de planten in de gaten te houden).

De Clematis is nu wat verzwakt dus heeft tot het eind van dit seizoen wel water nodig maar zeker niet te veel (want de hij verdamt doordat hij een klap heeft gehad niet meer zoveel), want dan rot hij wel.

di, 29/09/2009 - 21:31
johndoe

Prima, ik heb er een kleine bodembedekker bij staan trouwens,zie eerste foto, ik hoop eigenlijk dat die wat groter gaat worden.

di, 29/09/2009 - 21:35
Hendrik Jan

Sorry, even niet opgelet.

Onderwerp gesloten