cycas revoluta

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/10/2002 - 12:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

cycas revoluta

Hallo, ik heb een cycas revoluta. Ongeveer twee maanden geleden begon uit de stam 5 stengels te groeien, ik dacht nog leuk nieuwe bladeren, want deze plant groeit heel langzaam. Ondertussen is zijn ze alleen maar langer geworden (nu ong. 1 1/2 meter hoog). Mijn vraag is wat moet ik hiermee, eraf knippen durf ik nog niet en het is geen gezicht. Alvast bedankt Mijn e-mail adres is s [dot] vseventeratchello [dot] nl

do, 10/10/2002 - 15:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cycas revoluta (Cycaspalm - Varenpalm - Vredespalm)

De cycasvaren is een echte oerplant : maar liefst 190 miljoen jaar geleden kwam hij al op aarde met een uitgebreid geslacht. Eigenaardig genoeg behoort deze palm tot de Naaktzadigen en staat dus dichter bij coniferen en varens dan bij plamen.Van de nog overgebleven soorten is, de uit Oost-Azië afkomstig, Cycas revoluta het sterkste. Als potplant kan deze palm zeer oud worden en ook betrekkelijk groot, al groeit hij ook bijzonder langzaam. Het kan soms 2 jaar duren voor er een nieuwe bladkrans wordt gevormd. Nog veel langer duurt het voor de stam zichtbaar wordt.

De varenpalm is bestand tegen licht vorst en in het Middellandse-Zeegebied zie je hem dan ook vaak in de volle grond uitgeplant. Bij ons komt hij echter alleen in aanmerking voor kuipcultuur....(kamerplant) ,het enige nadeel is de relatief hoge prijs van de plant. In de natuur bloeit de cycaspalm, maar in je kamer bijna nooit.

De volwassen plant heeft een cilindervormige stam, tot wel 3 meter hoogte, en stijve, donkergroene, geveerde bladeren die zo'n 2 meter kunnen bereiken. De bladeren ontrollen zich van de basis naar de top (als bij varens). Volwassen bladeren werden vroeger veel als 'graftak' gebruikt omdat ze zelfs bij grote hitte, nauwelijks verwelken. Dit komt omdat de huidmondjes diep in het blad verzonken liggen, het blad bekleed is met een waterdichte huid.

Standplaats :
Lichtschaduwrijke tot schaduwrijke plaats en vooral veel FRISSE lucht (een beschutte maar luchtige plaats op het terras bijvoorbeeld). De plant niet blootstellen aan fel zonlicht.
Gieten en bemesten :
Verpotten doe je best om de 3 -4 jaar in gewone potgrond, gemengd met wat scherp zand. Bij de oudere planten zal je wortelknobbeltjes kunnen opmerken, deze nooit verwijderen. Op warme dagen vaak sproeien en in het voorjaar en zoner regelmatig begieten en bemesten. 's Winters minder vaak gieten en niet bemesten. Gebruik als meststof alleen sterk verdunde organische plantenmest of een halve dosis meststof voor bloeiende planten.
Overwinteren :
Zet de Cycaspalm 's winters enige graden koeler, al verdraagt hij ook kamertemperatuur. Temperatuur 12-15° C. Staat de Cycas 's winters op een koelere plaats dan moet je hem vrij droog houden.
Vermeerdering kan uit zaad, maar da's moeilijk. De zaden kiemen beter wanneer ze 2 dagen in lauw water zijn voorgeweekt. De zaden die je kan kopen worden geïnporteerd, dit zijn rijpe zaden en dienen onmiddellijk te worden gezaaid. Bodemtemperatuur 25-30° C. De kieming kan maanden duren.
Ziekten : Schildluizen.

do, 13/03/2003 - 11:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

U hebt hem goed verzorgt.

Niet afknippen, maar koesteren, totdat er weer nieuw blad verschijnt.

za, 30/08/2003 - 20:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

wij hebben 2 weken geleden een prachtige cycas revoluta gekregen, ons werd verteld een maal per week een half kannetje tegeven, circa 3/8 liter.
tot onze schrik wordt de onderste krans geel. De plant staat niet in de volle zon, wel op een lichte plaats. Onze vraag is wat kan er fout gegaan zijn of is dit normaal? Of is deze plant ziek of wordt er te veel water gegeven. Gaarne een reactie van u. Met vriendelijk groet Fam Huizinga

e-mail huizingrootatplanet [dot] nl

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag