geur, bijendracht en klimmer in 1 roos?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 23/10/2010 - 18:17
Annemiek10

geur, bijendracht en klimmer in 1 roos?

Op zoek op het net kwam ik deze site terecht en meteen aangemeld en al een tijd aan het lezen.

Ik zoek een roos die klimt geurt en een goede drachtplant voor bijen is.

Ik denk dat ik nu begrepen heb dat enkelbloemige rozen geschikt zijn. Ik neem aan dat dat die platte rozen zijn, 1 rand bloemblaadjes zeg maar. Die vind ik wel minder mooi... al wil ik zeker bij rozen kwekerijen gaan kijken of dat echt zo is. Ik bekijk het nu vanaf het scherm. Zijn alle enkelbloemige rozen dan geschikte drachtplanten ik vond op een site van bijeninfo alleen 2 rambles soorten genoemd.

Ik wil ook graag o.a. rozenjam maken en een roos die lekker ruikt. Heeft een geurende roos ook meer smaak? Hoe meer geur, hoe meer smaak?
Ook daarvoor wil ik naar een kweker want ik begrijp dat de geuren nogal kan verschillen.

En kan je bottels van alle rozen gebruiken voor jam?

Zijn er kwekerijen die volwassen planten als voorbeeld hebben staan? Liefst heel veel soorten?

ma, 25/10/2010 - 13:38
1000islands

Ik denk inderdaad dat u het moet zoeken in de wilde rozen. Als kweker hebben wij voornamelijk grootbloemige dubbele soorten en daar zie je nauwelijks bijen op. Af en toe wat hommels wel.

De hondsroos wordt veel gebruikt voor productie van rozenbotteljam. Deze wilde struik is volgens mij ook een geschikte drachtplant voor bijen en zou in principe als klim- leiroos kunnen worden toegepast. Deze en veel andere wilde soorten hebben inderdaad enkelvoudige (platte) bloemen.

De redenering hoe meer geur, hoe meer smaak gaat volgens mij niet op.

ma, 25/10/2010 - 15:27
Polplastron

Ik heb hier Rosainfo-icon Ghuislaine de Féligonde staan. Die geurt weinig of niet, maar lokt in mijn tuin best wel veel bijen.

Een andere roos, maar géén klimmer die wel geurt en redelijk wat bijen aantrekt is Jacqueline du Pré . Van wilde rozen heb ik enkel Rosa Moyesii staan en die trekt best veel (o.a. wilde) bijen in de voorzomer, maar ook dat is geen klimmer.

Mijn ervaring is echter dat rozen over het algemeen niet zo'n geweldige bijenplanten zijn. Je bent beter af met vaste planten als Echinaceainfo-icon, Verbenainfo-icon, lavendel, Seduminfo-icon, e.d.

Je kan bottels gebruiken van elke roos, maar niet alle rozen vormen even goed bottels en niet alle bottels zijn even groot. Volgens mij zijn die van de Rosa gallica-variëteiten en die van de Rosa pomifera de beste, maar ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee.

Groeten,

Pol

ma, 25/10/2010 - 15:48
RdB

Misschien is deze rozen zoek site wat voor u: https://tinyurl.com/y548677c

Wilt u bloeiende rozen zien google dan eens op rosarium om te zien of er één in de buurt bij u is. Bent u rozenliefhebber dan raad ik u het Westfalenpark in Dortmund aan.

https://tinyurl.com/yxa9jqd4

In NL kan ik u het Westbroekpark aanbevelen: https://tinyurl.com/y37ahc8o

Ruud

vr, 05/11/2010 - 23:30
Annemiek10

Bedankt voor de antwoorden.

Ik heb nog wat vragen:
Rosainfo-icon “Bobbie James” en Rosa Kiftsgate beide Ramblertype en beide zijn drachtplanten voor bijen en geuren.

Geurt de een sterker dan de ander?

Kan ik de blaadjes van beide gebruiken voor rozenjam en -siroop? (Kan dat misschien in principe met elke roos?)

Bij Kiftsgate staat ook dat hij bekend is om zijn bottels, kan ik van die bottels dan jam maken?

En zijn deze gewoon te stekken of moeten ze ook geent?

wo, 10/11/2010 - 00:37
Polplastron

Hou er rekening mee dat de prachtige Kiftsgate wel héél erg groot wordt en maar één keer bloeit! Van Bobbie James weet ik het niet vanbuiten.

Zoek zeker eerst wat informatie op over de groeiwijze, bloei en uiteindelijke hoogte van je rozen alvorens je ze aankoopt! Ik zit hier zelf nog met een lichtelijk overmaatse Rosainfo-icon moyesii in de tuin die ik eigenlijk ook weer niet kan missen omdat ik'm zo mooi vind!

Groeten,

Pol

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag