hyacinten

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/02/2010 - 20:12
silfje

hyacinten

Ik koop elk jaar minimaal 1x bolletjes op pot voor in huis, dit vind ik gezellig.
Na de bloei plant ik deze altijd in de tuin voor volgend jaar.

Ondanks de vrieskou (ik bescherm mijn bolletjes niet en het is hier min 17 geweest) verschenen er begin januari al hyacintjes (het zijn er nu nog meer (zie foto) Dat zijn gewoon de normale grote hyacinten :)
(Elke dat ik weer een uitgebloeid potje heb plant ik er meer bij.)
Blijkbaar hebben ze het naar hun zin want ze komen telkens terug.

Ik vraag me af of meer mensen zoiets mafs doen en de hyacinten al zien verschijnen in januari :)

(foto is van afgelopen maandag, dus net februari)

hyacinten
wo, 03/02/2010 - 20:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, dat is niet uitzonderlijk. De bollen lopen vaak vroeg uit, zodat je de bloemknoppen ook al ziet zitten. Toch is de hyacint vorstgevoeliger dan de andere bolgewassen. Zijn de bladeren al erg ver en krijgen we nog een koudegolf, dan is afdekken met bv. een dennetak wenselijk.

Ohjaa, waarom is het maf om ieder jaar je bollen uit te breiden? Gewoon doen; weggooien kan altijd nog.

Tip: koop eens een multiflora hyacint; een bol gesplitst in meerdere klisterbollen met kleine, maar wel veel bloemtrosjes. Ziet er ook natuurlijker uit.

wo, 03/02/2010 - 21:53
flat4ever

Hyacinthen kunnen best wel veel vorst hebben hoor, belangrijkste is geen vorst op de gele pennen als ze boven de grond zijn.

In de teelt worden hyacinthen over het algemeen afgedekt met een dikke laag stro om ze goed te isoleren tegen de kou. Niet vanwege schade maar omdat ze dan sneller boven de grond staan. Het stro moet er weer af voordat de pennen boven de grond steken. Als de gele pennen (bovengronds) bevriezen worden ze namelijk bijna niet meer groen. En hoe groener het blad, des te beter de groei.

Overigens zijn er zat boeren die de afgelopen jaren bijna niet meer dik gedekt hebben, en echte vorst schade is uitgebleven. Veel gevoeliger zijn ze voor natte voeten.

Overblijvende bollen zijn over het algemeen behoorlijk vroeg. Deze tijd is niet bijzonder. Overigens loopt u wel de kans dat de kwaliteit van de bloem (trosgrootte) telkens verder achteruitgaat. En controleer goed de bollen voordat u ze in de grond zet en dan voornamelijk op snotterige ziektes en schimmels. Multiflora's worden het vaak vanzelf wel.

zo, 07/02/2010 - 01:43
silfje

Bedankt voor deze info. Ik vind het niet erg als ze wat minder bloemen krijgen op een stengel, in huis moet ik ze altijd ondersteunen omdat de bloem zo zwaar is. Iets lossere bloei vind ik toch iets natuurlijker.
(er zitten ook al een paar bij die al multifloras waren toen ik ze kocht)

Hoe lang duurt het bij hyacinten om te verwilderen/vermeerderen op een natuurlijke wijze ?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag