lage haagje

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 19/08/2010 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

lage haagje

Ik wil een 4 meter lage haagje langs de voorgevel (Noord-oosten) aanleggen. Ik had er voorheen voorjaarsbollen staan maar ik heb besloten deze eruit te halen en te vervangen door groenblijvende vaste plantjes.

Zelf denk ik aan Hebeinfo-icon, maar misschien hebben jullie wel andere tips?
En wie weet hoeveel Hebe planten ik in een strekkende meter kwijt kan? Het gaat om de laagblijvende soorten.

groetjes Jesse

do, 19/08/2010 - 17:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn nogal wat soorten Hebeinfo-icon, met verschillende groeiwijze, zoals kruipend en opgaand. Zo'n 3-4 per meter moet toch gemiddeld wel lukken. Ik zou de voorjaarsbollen laten staan; zo heb je nog wat kleur tussen het groen.

do, 19/08/2010 - 18:50
tuinprins

Ik vind Hebeinfo-icon totaal niet geschikt voor een laag haagje op het noordoosten. Volgens mij houden bijna alle Hebe soorten van zon. Bovendien zijn een aantal groenblijvende Hebe soorten maar matig winterhard. Dus niet iets om te planten op het noordoosten.

Wat dan wel? Goeie vraag. Op zo'n plek ben je tamelijk beperkt. Het eerste waar ik aan denk is Lonicerainfo-icon nitida. Maar wat versta jij eigenlijk onder laag. Voor de ene is 20 centimeter laag, voor de ander is dat 1 meter.

Gegroet, de tuinprins

do, 19/08/2010 - 22:52
lijsterbes

Misschien wel een beetje saai, maar wat dacht je van een buxushaag. De buxusinfo-icon schijnt goed tegen schaduw te kunnen.

vr, 20/08/2010 - 09:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goeiemorgen,

Buxussen vind ik saai en heb er nu er wel genoeg van staan. Ik zoek een groenblijvende zo'n tussen 30/50 cm hoge vaste plant die ook bloeit en niet te veel ruimte in de breedte neemt. Vandaar dat ik diverse mini-Hebeinfo-icon's naast elkaar voor ogen had, maar als die niet tegen schaduw kan, zal ik verder moeten zoeken......

Die Lonicerainfo-icon is mooi qua blad maar bloeit volgens mij niet?

groetjes Jesse

vr, 20/08/2010 - 11:07
peterplant

Wat jij zoekt is de heilige graal in de plantenwereld. Groenblijvend, goed te snoeien, winterhard en nog bloeien ook, dat is een gevraagde combinatie.
Er zijn winterharde Hebeinfo-icon's genoeg, maar die hebben er een hekel aan om als haagje gesnoeid te worden. Die kleinbladige,winterharde soorten bloeien wel, maar zeker niet spectaculair en zeker niet in te veel schaduw.

Misschien is een bonte Buxusinfo-icon een idee, 'Elegans' bijvoorbeeld, ziet er heel anders uit dan gewone Buxus. Bloeit natuurlijk niet, maar geeft wel meer kleur.

vr, 20/08/2010 - 11:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laagblijvende Skimmiainfo-icon?

vr, 20/08/2010 - 11:53
peterplant

Dan moet Jesse aangeven wat hij als haagje ziet, een geknipte haag of een rijtje ongesnoeide lage planten. Skimmiainfo-icon 'Godrie's Dwarf' en 'Marlot' en evt. 'Magic Marlot' worden toch zeker(!) 50 cm hoog en breed. Skimmia's laten zich liever niet tot haag snoeien.
Dan zou Viburnuminfo-icon tinus 'Eve Price' (wordt zeker 100 cm) ook kunnen als je die dmv snoeien laag houdt.
Laat maar weten Jesse, hoeveel water je bij je wijn wilt doen.

vr, 20/08/2010 - 13:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, ik begrijp de verwarring. Ik had nl. al een bericht op het forum gezet maar die bleek afgesloten. In dit bericht vergat ik de'oude'gegevens te herhalen.

Ik heb dus een smalle strook (max 30 cm breed) langs de voorgevel waar voorjaarsbollen stonden en die zo kaal bleef na de bloei. Ik heb alle bollen weggehaald maar kan tussen de nieuwe planten wel wat terugzetten om meer kleur te krijgen. In het oude bericht kreeg ik de tip om vlijtige liesjes te plaatsen.

Liever wil ik eigenlijk het strookje beplanten met planten die groen blijven (winterhard) en ook bloeien (hoogte max. 50 cm). Ik noemde het een haagje maar hopelijk wordt het zo wat duidelijker.

Het ligt op het Noord-oosten (zon tot ca. begin van de middag).

groetjes Jesse

vr, 20/08/2010 - 14:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Omdat beeld meer zegt dan woorden.

lage haagje
vr, 20/08/2010 - 18:59
D_SDennis

De bonte vormen van Ilexinfo-icon crenata misschien. Goed in de schaduw en toch warm en vrolijk.

Onderwerp gesloten