Magnesium bemesting

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 07/11/2008 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Magnesium bemesting

Het is welbekend dat groenblijvende planten voldoende magnesium tot hun beschikking moeten hebben voor een goede bladkleur. De liefhebber van kamer/kuipplanten wordt daarmee echter met een probleem geconfronteerd omdat potgrond vrijwel geen magnesium bevat. Turf of zwartveen bevat weinig of geen mineralen en de toegevoegde NPK meststof bevat behalve een aantal sporenelementen voor zover mij bekend geen magnesium. Misschien is het een non issue waar ik me ten onrechte bezorgd over maak. Hoe dan ook ik beijver me al jaren om door middel van een suppletie in dit veronderstelde gebrek aan magnesium te voorzien. Dat gaat op twee manieren. Bij het overpotten wordt de verse potgrond aangevuld met een organisch NPKMgO granulaat. Voor het onderhoud gebruikte ik tot nu toe een oplosbaar wit kristallijn poeder als magnesium donor dat ik 1 op 4 vermengde met een samengestelde poedermeststof. Onlangs was mijn voorraad op en heb ik de verpakking weggegooid zonder na te kijken welke samenstelling het product had. Inmiddels zijn elementaire meststoffen vrijwel uit de handel verdwenen, zodat ik me afvraag welke samenstelling dit product had? Ik weet dus ook niet hoeveel magnesium ik feitelijk toevoegde. Waarschijnlijk is het een magnesiumzout geweest, omdat het goed oplosbaar was.
Ik ben daarna op zoek gegaan naar een alternatief. Dat valt niet mee. Kieseriet en bitterzout zijn nog wel te vinden. Kieseriet met de component magnesiumsulfaat wordt hoofdzakelijk als granulaat aangeboden en bitterzout met magnesium in de vorm van MgO is slecht oplosbaar. Ik heb nu magnesiet met een hoog gehalte MgO. De enige toepassingsmogelijkheid daarvoor is als additief aan de potgrond, waarbij het geleidelijk door verwering onder invloed van humuszuren voor de plant beschikbaar komt.
Heeft iemand wellicht een beter idee om in de magnesiumbehoefte van (kuip)planten te voorzien?

za, 08/11/2008 - 16:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

magnesium wordt opgenomen door de plant in de vorm van MgO,magnesium zit op
de grens van de hoofdelementen kalk,stikstof,fosfor en kalium en de vele
spore-elementen.in mengmeststoffen wordt het altijd als 4e element
aangegeven.door de vele millieu-maatregelingen is het voor hobbyisten
moeilijk om aan kunstmest te komen.probeer bij bv Welkoop bv om osmocote
te krijgen,dit zijn lichtbruine korrels in diverse concentraties,met een l
langdurige werktijd.lukt dit niet ga dan naar veehouderij en haal bv. een
kruiwagen vol oude stalmest. in stalmest zit ook de Mg.Het vee krijgt dit
binnen d.m.v. krachtvoer en likstenen.
Mg is nl. een goed middel tegen kopziekte.

vr, 05/12/2008 - 23:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ondertussen nog even verder gezocht en heb Bij Horticoop een oplosbare samengestelde kunstmest van het Canadese Plant Prod gevonden met de samenstelling NPKMgO 14-12-16-5 plus sporenelementen. Met 15 kg kan ik wel weer even vooruit.

wo, 10/12/2008 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb nu wel een geschikt product voor vloeibare bemesting van kuipplanten, Maar heeft misschien iemand een idee hoeveel van dit poederproduct (14-12-16) nodig is per liter? De verpakking geeft alleen advies voor continuous flow bemesting.
Ik heb met de fabrikant contact opgenomen, maar krijg geen reactie. Bij de toepassing van een andere poedermest (Peters 20-20-20) gebruikte ik meestal 2 tot 4 g per 10 L en gaf dat 1 x per maand aan mijn kuipplanten. Alleen de snelle groeiers werden wat frequenter bediend. Overigens krijgen alle kuiplanten in het voorjaar een topping met organische meststof (DCM + MgO). Hetzelfde product meng ik ook door het substraat (potgrond mix op turf en cocopeat basis). Mijn planten krijgen dus van maart tot eind september minimaal 1 x per maand vloeibare kunstmest.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag