plantaan verplaatst

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 13/06/2015 - 11:31
dbare

plantaan verplaatst

hi heb jullie advies nodig. ik heb 3 weken geleden mijn plantaan verplaatst naar een andere plek in de tuin maar nu beginnen de bladeren bruin te worden en te verschrompelen echter kleine uitschieters lopen nog wel uit. Ben dagelijks aan het bijwateren direct op wortelhoogte via gaten in de grond. betekend het bruin worden dat hij het toch niet gaat redden en wat kan ik nog doen om hem wel te redden. Kan het ook zijn dat hij voor dit jaar nu afhaakt maar dat hij volgend jaar weer terug komt? kortom, ik wil hem niet kwijt en weet niet precies wat ik moet doen nu bedankt alvast!

za, 13/06/2015 - 12:27
plantadvies

Om je plataan te verplaatsen had wel enige voorbereiding plaats moeten vinden, maar wat je precies gedaan hebt staat niet beschreven. In ieder geval gaat al de energie nu naar de wortels i.p.v. de bladeren. Dus dat deze bruin worden is een normaal verschijnsel.

za, 13/06/2015 - 13:22
WiPe

Ik zou in dit geval de bladmassa zo veel mogelijk proberen te beperken. De boom is een groot deel van zijn opnamecapaciteit kwijt op het moment dat die dat het hardst nodig heeft. Je kan natuurlijk veel veel water geven, maar plataan houdt niet van een te natte standplaats. Te veel water leidt tot wortelsterfte en kan dus contraproductief werken. Bladmassa verminderen betekent niet dat je moet gaan snoeien. Je kan best een deel van het blad een voor een afknippen. Ik veronderstel dat het om een jonge boom gaat en dat dat dus een realistische optie is. Op die manier kun je de verdamping beperken zodat de boom het kan redden met minder wortels. Als je gaat snoeien ga je de boom ook nog eens verplichten om te investeren in de afgrendeling van die snoeiwonden.
En verder heb je inderdaad niet uitgelegd hoe je die verplanting hebt aangepakt.

za, 13/06/2015 - 12:59
fuchsia

Ook bij niet verplaatste Platanen worden de bladeren nu bruin en laten al behoorlijk blad vallen. U kunt ook teveel water geven, de opname capaciteit gaat met veel water geven niet omhoog. De wortels hebben ook zuurstof nodig.

za, 13/06/2015 - 23:41
GreenConnection

Je vraagt om problemen, als je een boom midden in het groeiseizoen gaat verplanten!

zo, 14/06/2015 - 07:48
tuinprins

Inderdaad GreenConnection.
Je kunt een boom als die vol in het blad staat niet meer verplanten.
Verplanten van bomen in de volle grond doe je van november tot eind maart / begin april.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag