Rudbeckia

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/08/2012 - 22:49
jan941

Rudbeckia

Beste lezers,
Even een vraag, in mijn tuin staat o.a Rudbeckiainfo-icon `Goldsturm` nu is bij sommige vaste plantenkwekers ook te verkrijgen Rudbeckia fulgida `Early Bird Gold`
Deze zou 4 tot 6 weken eerder gaan bloeien en ook langer doorgaan als `Goldsturm` echter op de buitenlandse forums wordt dit zeer ter discussie gesteld.
Hebben jullie hier ook ervaring mee.

vr, 03/08/2012 - 01:14
tuinprins

Ik heb geen ervaringen met deze plant maar ken hem wel van naam.

Enkele overwegingen:

-- Echt goede nieuwe planten zijn bijzonder schaars. Ieder jaar worden op de plantenbeurs Plantarium nieuwe introducties getoond en gekeurd. Van 90% van deze nieuwe planten wordt na een paar jaar niets meer vernomen. Ze vallen door de mand qua levensduur, gezondheid of onvoldoende toegevoegde waarde t.o.v. het bestaande assortiment. Een gezonde dosis scepsis tegenover nieuwe plantenintroducties kan daarom geen kwaad.

-- Op veel nieuwe planten zit kwekersrecht wat door de consument moet worden betaald. Sommige veredelaars zien dit als een extra bron van inkomsten waarvan het belang de laatste jaren is toegenomen vanwege de grote concurrentie op de kwekersmarkt. Bovendien is er rond de introductie van kweekrechterlijk beschermde planten een kleine bedrijfstak ontstaan en die wil natuurlijk aan het werk wil blijven.

-- De Rudbeckiainfo-icon waar het hier om gaat is in Amerika gevonden (Dupont Nursery in Louisiana). De groei-omstandigheden (klimatologisch) zijn daar anders als bij ons. Dit jaar hadden we een koud voorjaar en bij mij in de tuin bloeien veel planten later als voorgaande jaren. Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' (op onderstaande foto) bloeit zeker 2 à 3 weken later als anders. Waarmee ik maar wil zeggen dat het begin van de bloei van een plant relatief is en ik vermoed dat dat voor die nieuwe Rudbeckia niet anders zal zijn.

Gegroet, de tuinprins

Rudbeckia
vr, 03/08/2012 - 17:11
Carib

Volgens een amerikaanse website zit de nieuwigheid erin dat de daglengte-gevoeligheid
doorbroken is waardoor hij eerder kan gaan bloeien. Dat zal met name in de warmere
gebieden voordelen hebben. Voor ons land kan ik me niet voorstellen dat deze soort een
verbetering betekent, want hij gaat pas groeien als de temperatuur in het voorjaar hoog
genoeg is.

vr, 03/08/2012 - 20:50
jan941

Met dank voor jullie berichten, toch maar houden, de oude vertrouwde Goldsturm

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag