verminken van eikenboom door buurman

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 23/12/2006 - 22:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

verminken van eikenboom door buurman

Mijn situatie is volgende:

- 25-jarige eikenboom
- in de achtertuin aan de zuidkant, op 3,5 meter van de afsluiting.
- woning van buurman staat 25 meter van de gemeenschappelijke scheiding en heeft dus geen belemmering van zicht noch van licht noch van zon (staat aan de noordkant uit standpunt buur).
- de eik heeft dit jaar behoorlijk wat vruchten gedragen. Andere jaren zijn er dan meer bladeren. Geef toe, het is een klus maar ik ben bereid de eikels terug te nemen om ze te vermalen en te composteren.

- Mijn lieve buurman
° heeft last van de eikels en de bladeren
° snoeit zo hoog hij kan aan de scheidingslijn.
° breekt de hoge takken waar hij niet bijkan gewoon af (dmv touw?) zodat er nu 3 gebroken takken over de haag hangen.

Gevolg is dat de eik (van boven af gezien) over 180 graden geamputeerd is en mettertijd uit balans zal gaan.

Moet ik deze mooie solitair nu kappen? Welke zijn mijn rechten/plichten?

zo, 24/12/2006 - 10:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uw buurman mag overhangende takken afsnoeien, maar pas nadat hij u vergeefs heeft gevraagd dat zelf te doen.Maar hij mag niet de boom onherstelbaar vernielen.Afbreken van takken is ondeskundig "snoeien"en dat mag dus niet.
U zou het beste eerst eens met de buurman kunnen gaan praten om naar een vreedzame oplossing te zoeken.Bv. een belofte dat u er voortaan zelf voor zult zorgen dat er tot op een bepaalde hoogte heen takken meer over zijn erf zullen hangen.
Voor wat de verminking van de boom betreft, u kunt een civiele procedure tegen hem aanspannen vanwege de schade.Maar die is erg moeilijk te bepalen en u hebt daarvoor minstens een deskundigenrapport nodig.En in dat geval zou u de deskundige ook een advies kunnen vragen hoe u de boom verder moet/kunt behandelen.Mogelijk is het verstandig om ook aan uw eigen kant één of twee takken (deskundig) af te zagen.
Eiken vallen niet zo gauw om, maar het kan natuurlijk geen kwaad om in een gesprek met de buurman hem er nu op te wijzen dat u hem dan voor eventuele schade zult aanspreken!Maak in ieder geval foto's van de situatie.

zo, 24/12/2006 - 20:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mee eens met anoniem. Tevens doet u er goed aan om even te gaan informeren bij uw plaatselijke gemeente. Mocht u buurman namelijk na dit gesprek moeilijk gaan doen, dan weet u ten minste wat u rechten zijn. Gemeentes willen namelijk nogal eens wat regels veranderen.

Succes Plantadvies
https://tinyurl.com/yxj6d9ld

Onderwerp gesloten