Welke paddestoel is dit?

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/07/2004 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welke paddestoel is dit?

Hallo,

Vandaag vond ik in de tuin, onder een blauwspar een drietal enrome paddestoelen.
De dingen kunnen het best worden omschreven als grote witte ballen, de grootste is zo groot als een flink mensenhoofd. Er is geen stam te zien, het is net een bal die op de grond tussen de naalden ligt. Ze worden aangevreten door naakslakken en de uitgevreten plekken vertonen een massieve en egale massa zoals bij een boleet.

De kleur is melkwit, afgevreten delen verkleuren niet. Van de kleinste heb ik een stukje gebroken, voelt aan alsof je cake scheurt. De paddestoelen hebben alleen heel in de verte een geur. ook die lijkt nog het meest op eekhoorntjesbrood ofzo.

Ze zijn echt giga en de grootste lijkt vandaag nog groter dan eergisteren, ik zal er een foto van maken morgen met een herkenbare vorm voor de afmeting er naast.

do, 08/07/2004 - 09:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

het zijn waarschijnlijk bovisten, tik bij google bovist in en bij de afbeeldingen staat er verschillende foto's van.

do, 08/07/2004 - 10:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk inderdaad ook Bovisten. Die komen ook voor van de zomer tot in de vroege winter en onder naald- en loofbomen.

do, 08/07/2004 - 17:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja kan ze eten, in plakjes snijden wat kruiden erop m.n. zout en dan bakken. Je kan ze ook panneren en dan bakken wel lekker. Vroeger vond je ze een hoop in weilanden, weet nog dat mijn vader regelmatig met een thuis kwam. Lekker, je ziet ze niet meer zo veel.
Smakelijk eten,
Sandra

vr, 09/07/2004 - 17:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ok... dus deze paddestoel is eetbaar?
Hoe verspreid hij zich? Alle bovisten die ik kan vinden worden vroeg of laat een soort stuifzwam, de dingen in mijn tuin zijn massief, al weken.

En opeten... ik vind ze te mooi eigenlijk en ik woon hie ral 6 jaar en zie ze voor het eerst. De kans is zeker niet groot dat ze volgend jaar terug komen?

vr, 09/07/2004 - 17:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is hem trouwens https://tinyurl.com/yxlapsja niet die van ons maar wel dezelfde.

Er staan er 3, 1tje is 'bijna' opgegeten door de slakken, eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig naar de smaak, als hun hem opeten is ie ook weg ;) Dat kan dus geen kwaad? Daar heb ik namelijk nog iets over gevonden, wel over de soort die hol en zwart wordt op het eind. Als ik de slakkengaten eraf snij hou ik net leuk was over om het eens te proberen en dan staan er nog twee in de tuin. Als de slakken de grootste willen opeten zullen ze heeeeeeel snel moeten zijn *grin* Die heeft inmiddels het formaat van een voetbal bijna verdubbeld!
Ze ruiken sterker dan ik dacht trouwens, nu ze nat geregend zijn vooral

vr, 09/07/2004 - 18:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klinkt als reuzenbovist.
Als jong inderdaad eetbaar, als ze ouder worden verpoederen ze (sporevorming) en wordt 't een stoffig hapje.
Raken ook nog wel eens los en gaan rollen, en inderdaad, slakken vreten ze aan.

vr, 09/07/2004 - 22:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou, vol verwachting klopt mijn hart... we heben zojuist de kleinste (omdat hij zo aangevreten was) opgegeten. Toen ik alle slakkengaten eraf had gesneden bleef er nog meer dan voldoende over. De structuur is erg prettig, de paddestoelen smaak niet echt krachtig, maar wel lekker! We hebben hem zoals boven aangegeven in plakken gesneden en gebakken als biefstuk. Nu staan er nog 2, als we dit overleven eten we er misschien nog eentje op, de grootste laten we staan, misschien zijn ze er voglend jaar weer :)

Bedankt voor de reacties!

zo, 25/07/2004 - 20:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toevallig net een jonge reuzenbovist gevonden en gebakken.
In mijn jeugd heeft mijn vader ze ook wel eens klaargemaakt.
Wat ik nog wel weet is dat het mycelium heel ver in de grond door kan dringen (of was het misschien van een andere paddestoel? Een deskundige mag het zeggen). We hebben er een paar ongestoord laat groeien en er kwamen er steeds meer. Alleen daarna wou er niet veel meer groeien, alleen gras. Dus pas op met moestuintjes. Bij het omspitten van de grond bleek de hele omtrek met een naar schimmel ruikend "web" te zijn doorgroeid.

di, 03/08/2004 - 00:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

we hebben enorm veel bovisten in ons weiland staan en we willen graag een manier om er af te komen.
We zijn al een paar jaar bezig ze elke keer dat we ze zien staan, er uit te halen met pit en al (wortel). we proberen ze zo vroeg mogelijk te plukken, zodat ze nog geen sporen hebben rond gestrooid (voor verspreiding) Het lukt nog niet zo want als het gras wat langer is en de koeien lopen er in wordt het toch weer verspreid we zitten er dan ook onder. wie weet een manier om er af te komen?

do, 08/09/2005 - 22:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

met pit uit de grond halen van de paddestoelen heeft geen zin want de echte 'plant' (het is een schimmel) zit in de grond verpreid en die blijft zitten.

do, 08/09/2005 - 22:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

volgens mij moet je ze verkopen want aan plakken gesneden met kruiden in een beetje boter gebakken zijn ze erg lekker!
Alleen eten als ze nog wit zijn...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag