Zieke roos?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/07/2010 - 12:01
mayla3

Zieke roos?

een paar jaar geleden had ik een 1-jarig rozenplantje gekocht, toen we op vakantie gingen, plantte biik hem buiten, en daar doet hij het nu al een aantal jaren zeer goed.
juist dit jaar heeft hij meer rozen dan ooit, maar er zitten ook roze vlekjes op de geelwitte rozen, en zwarte vlekjes op de bladeren.
is hij ziek, of is dit gewoon natuurlijk?
en wat moet ik doen?
ongeveer de helft van de plant heeft deze 'verschijnselen'
ik weet de naam van deze rozenplant ook niet, dus als 1 van jullie die weet.... dat ben ik diegene zeer dankbaar.
deze foto is van de bladeren, de gezonde en de andere

Zieke roos?
wo, 07/07/2010 - 12:08
mayla3

dit zijn nog drie foto's van de roos zelf, 1 van de knoppen.1 van een half uitgebloeide met die roze stipjes, en 1 van hoe de roos vorig jaar was.

Zieke roos?
wo, 07/07/2010 - 12:16
mayla3

oja, nog een vraagje
ik heb gehoord dat als je de rozen (de uitgebloeide) nu wegsnoeid en er veel rozenmest bij doet, dat ze dan in de herfst nog een keer gaan bloeien, werkt dat echt? en zo ja, wat voor mest zou ik dan moeten gebruiken?
(ja, ik weet het, ben nogal een beginner, sry..)

wo, 07/07/2010 - 13:41
D_SDennis

De vlekken worden veroorzaakt door sterreroetdauw. Daar zijn wel middeltjes voor maar daar moet je voreg mee beginnen. Op zich heb ik er nog nooit een roos aan dood zien gaan, maar fraai is het zeker niet. De soort is moeilijk, hij lijkt wel wat op de veel verkochte 'Peace', maar ik weet het niet zeker. inderdaad kun je na de bloei snoeien tot op het eerste blad met zeven zijblaadjes. Met wat mest en wat geluk komt er dan een zijknop die nog een keer bloeit, vaak met kleinere bloemen. mesten zou ik gewoon doen met verrijkte koemest, bijvoorbeeld culterra. Maar er zijn tal van andere alternatieven. Ook rozenmest, vloeibaar, geeft even een boost, maar doet niets voor je grond, koemest wel. Succes

wo, 07/07/2010 - 18:03
Polplastron

Die roos lijkt inderdaad sterk op Peace.

De ziekte is inderdaad sterroetdauw. Naar mijn ervaring is er weinig aan te doen op het moment dat de ziekte heeft toegeslagen, maar je roos zal er niet aan dood gaan. Je kan in de toekomst een deel voorkomen door een onderbeplanting te voorzien. Deze vormt een bariëre tussen de grond en het blad waardoor schimmelsporen niet meer zo gemakkelijk kunnen opspatten.
En in het vroege voorjaar een handje patentkali te geven. Die bevordert de sterkte van de cellen en de meeste virus- en schimmelziekten hebben er een hekel aan.

Knoppen weghalen bevordert herbloei bij de meeste rozen. Ik snoei na de eerste hoofdbloei de rozen een deel terug om de struiken terug wat in vorm te krijgen. Ik let persoonlijk de laatste jaren niet meer op het aantal blaadjes.

Groeten,

Pol

do, 08/07/2010 - 16:04
mayla3

bedankt voor jullie snelle reacties!

do, 08/07/2010 - 16:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet alle rozen bloeien nogmaals.
Alleen de doorbloeiende.

Plantadvies

ma, 12/07/2010 - 00:38
Polplastron

Dit lijkt mij een theehybride te zijn en die herbloeien bijna allemaal.

Oude rozen zoals alba's, gallica's, sommige bourbons, etc. herbloeien niet, maar daar hoort deze niet bij.

Groeten,

Pol

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag