Advies gevraagd over Asparagus

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/11/2019 - 15:10
AnneBerkh

Advies gevraagd over Asparagus

Deze plant heeft dringend nieuwe aarde (voeding) nodig en dus een grotere pot. Maar de huidige pot is al behoorlijk groot. Bovendien staat hij in verband met zijn/haar lengte hoog en wordt het, al met al, te zwaar om hem in een nog grotere pot te zetten.

Afgelopen zomer heeft de plant weinig nieuwe stengels gekregen, die bovendien heel iel waren. Ook is er veel uitval van blad. Hij is misschien nog een derde van hoe hij er bij benadering anderhalf jaar geleden uitzag. Hij is niet dood maar heeft wel dringend verse aarde nodig.
Wat kan ik nu het beste doen?
Het is een oude plant (± 40 jaar) met waarschijnlijk veel wortels. Kun je zo’n plant simpelweg in twee delen scheuren? Of kun je hem met een mes in twee stukken snijden? Want scheuren is vast niet makkelijk als de wortels een massieve kluit zijn, wat waarschijnlijk het geval is.

En zou dat ook in december kunnen? Of is het veel beter om hiermee tot het voorjaar te wachten? Ook als dat zou betekenen dat er tegen die tijd nog maar weinig van de plant (het blad) over is.... (gezien het tempo van het geel worden en verliezen van blad).
Of loop ik dan (wachten met scheuren / verpotten tot het voorjaar) het risico dat hij het niet overleeft?

Het is zes of zeven jaar geleden dat hij voor het laatst werd overgepot.

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

Vriendelijke groet,
Anne

Advies gevraagd over Asparagus
ma, 11/11/2019 - 16:52
GreenConnection

De beste tijd voor verpotten en/of scheuren is toch voorjaar. Het delen van de kluit is wel mogelijk, al zal er soms een deel afsterven door wortelbeschadiging. Je zult grof geweld moeten gebruiken, want de wortels zijn zeer vlezig en na al die tijd vast in elkaar gegroeid.

De reden van de huidige achteruitgang is ook te wijten aan de warme standplaats, zo hoog, 

di, 12/11/2019 - 14:26
AnneBerkh

Bedankt voor uw reactie.

Nadat ik gisteren mijn vraag had gepost zocht ik op de website op 'Asparagusinfo-icon'. Toen zag ik dat ik dezelfde vraag op 26 februari jl. ook al heb gesteld. U liet toen ook weten dat achteruitgang soms is op te lossen door een deel van de kluit weg te snijden en te vervangen door verse potgrond.

Ik wil nog iets vragen over het wegsnijden van een deel van de kluit. U schrijft: 'je zult grof geweld moeten gebruiken want de wortels zijn zeer vlezig en na al die tijd vast in elkaar gegroeid'. Dat denk ik ook. Ik vraag me zelfs af of een groot mes dan wel in staat zal zijn een deel van de kluit weg te snijden.

Hoe gaat dat wegsnijden van een deel van de kluit eigenlijk? Snij je gewoon een beetje links weg, dan rechts, dan de voorkant, de achterkant en tenslotte de onderkant. Ik vraag dit omdat de wortels dan aan alle kanten worden beschadigd.

Verder schrijft u dat je, in geval van scheuren, ervoor moet zorgen dat je in beide delen bovengrondse scheuten overhoud. Daar moet je, neem ik aan, dan ook voor zorgen als je een gedeelte van de kluit wegsnijd. Wat bedoelt u eigenlijk precies met bovengrondse scheuten? Gewoon de groene stengels, neem ik aan?
Tot slot, als blijkt dat het met en mes niet lukt om een deel van de kluit weg te snijden, zou je de wortelkluit dan ook kunnen zagen? Ik weet niet of daar iets over bekend is?

di, 12/11/2019 - 15:05
GreenConnection

Zonder beschadiging van een aantal wortels zal het niet gaan. Maar daar hestelt de plant zich wel van. 

Met grof geweld, bedoel ik het klieven van de kluit met bv. een spade. Maar een scherp mes of zaag zal zeker ook lukken. Waar je dat doet is geheel afhankelijk waar de scheuten/ stengels zich bevinden. 

za, 16/11/2019 - 13:09
AnneBerkh

Hallo GreenConnection,

Vriendelijk dank voor de informatie.

Volgens mij schreef u ooit dat planten iele(re) stengels krijgen als je ze in de winter verpot?
Als dat klopt, blijft de plant dan ook in het daaropvolgend jaar iele(re) stengels ontwikkelen of herstelt hij na verloop van tijd meestal wel? Is daar iets over bekend?

Sommige van mijn planten krijgen ook in deze periode nieuwe scheuten of nieuw blad. Is dat abnormaal? Geef ik die planten misschien te veel water?

za, 16/11/2019 - 14:27
GreenConnection

Veel planten houden in de winter (kortere dagen) een rustperiode. Geef dan minder water om de planten niet op te jagen en zwakkere stengels te vormen. Het stevigst zijn de bladeren en stengels, die in voorjaar en zomer zijn gevormd. 

zo, 17/11/2019 - 18:00
AnneBerkh

Het gaat nu zo snel bergafwaarts met de plant dat ik me zelfs afvraag of hij dood is. Gisteren heb ik nog al het gele blad eruit gehaald en vandaag is er al weer veel geel blad. Treurig. Ooit was dit een hele mooie plant. Hij was misschien wel zes keer zo groot als nu (niet drie keer zoals ik eerder schreef). Hij kwam helemaal tot op de grond en was zo mooi groen.

Ik denk dat ik hem met een tijdelijke oplossing moet proberen te redden, toch maar in een grotere pot met verse aarde zetten en dan misschien in het voorjaar of volgend voorjaar splitsen. Het is dan wel niet de beste tijd nu om hem te verpotten, maar hopelijk overleeft hij het.

Hartelijk dank voor de informatie GreenConnection. Ik heb nu een goed beeld hoe ik hem ooit in tweeën moet klieven, of de kluit kleiner kan maken. Als je zoiets nooit hebt gedaan of iemand hebt zien doen, lijkt het erg moeilijk, misschien moeilijker dan het in werkelijkheid is.

zo, 17/11/2019 - 20:34
GreenConnection

Gewoon doen! Veel succes, en laat gerust horen wat het gevolg is.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag