Bericht voor ariemarie "Hoe deze onbekende plant stekken?"

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/05/2018 - 13:35
VeerleVDB

Bericht voor ariemarie "Hoe deze onbekende plant stekken?"

Dag Ariemarie,

De discussie over jouw plant is gesloten, vandaar... een nieuw bericht in de hoop dat je het leest.

Jouw verwaarloosde plant is naar alle waarschijnlijkheid een Monstera Deliciosa, een gatenplant.

Het kan wat verwarrend lijken omdat de bladeren van een jonge en van een oudere plant niet identiek zijn. Jonge bladeren zijn kleiner en hebben weinig gaten en insnijdingen. Grote bladeren kunnen 1 meter lang worden.

Ik heb vorig jaar (of het jaar ervoor) mijn slordig geworden Monsera Deliciosa gesnoeid. Het is niet de eerste keer dat ik dat doe want de moederplant is meer dan 40 jaar oud.
Nu heb ik opnieuw verschillende planten:
1e plant = de oorspronkelijke plant, helemaal kort geknipt tot 10 cm van de grond + verpot. Die plant heeft na een paar weken een worteluitloper gevormd die intussen een paar mooie, kleinere bladeren, heeft. Het stompje stengel heeft een nieuwe uitloper gevormd met mooie grote bladeren.
2e en 3e en 4e plant = stengelstekken met minstens 1 blad, beworteld op water en daarna opgepot. Die planten doen het prima, met mooie halfgrote bladeren. Sommigen deden er, nadat ik ze had weggegeven, lang over om nieuw blad te vormen maar het is helemaal goed gekomen.
5e plant... een testje = een stengelstek waar geen enkel blad aan stond, ook beworteld op water en daarna opgepot. Daaruit groeien nu 4 miniatuur-scheutjes, elk met 2 miniatuur-blaadjes die nog steeds niet ontvouwd zijn. Het zal nog jàren duren vooraleer die plant haar naam waardig wordt, maar het is een heel leuk experimentje.. en bonsai-Monstera'tje.

Zolals je ziet, kan je niet veel verkeerd doen met het stekken van je Monstera Deliciosa.
Als ik jou was, dan zou ik de plant niet laten zoals ze nu is want dat wordt al snel heel slordig met die liggende stengels... die infeite willen klimmen.

Veel succes,
Veerle

di, 22/05/2018 - 13:39
GreenConnection

Als aanvulling voeg ik de link toe naar het oorspronkelijke bericht van Ariemarie:
https://tinyurl.com/y4ygld7j

Onderwerp gesloten