Snel een sterke, fraaie haag in je tuin

Een groene tuin geeft energie, laat je huis nog meer stralen en is biedt verder nog vele voordelen waar we later in dit artikel op terugkomen. Er zijn veel manieren om groen in je tuin te introduceren. Een gazon als je veel vrije vierkante meters hebt, een haag als je jouw tuin wilt afschermen van de omgeving en vrijstaande plantenbakken als je de indeling van de tuin graag aanpast, afhankelijk van het seizoen. Wil jij (meer) groen in je tuin, maar heb je er geen zin in om jaren te wachten tot de nieuwe planten de juiste grootte bereikt hebben? In dit artikel lees je hoe je snel een sterke, fraaie haag in je tuin realiseert.

Kies voor hoge planten of snelle groeiers
Het voordeel van een haag is dat deze zowel kleur aan je tuin geeft als een functionele oplossing biedt door de tuin af te schermen. Helaas leeft het idee dat het jaren duurt voordat een haag hoog genoeg is om het zicht van en naar de buren te blokkeren. Dat hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn. Het hangt vooral af van welke haagsoort en formaat haagplanten je kiest. De meeste laurier- en conifeerhagen groeien met 30 centimeter of zelfs meer per jaar. Bestel je hagen en heggen direct van het land om de maximale hoogte en groeisnelheid mogelijk te maken. Deze hagen worden met kluit geleverd, nadat het wortelstelsel alle ruimte heeft gekregen onder de grond. Dit in tegenstelling tot planten in pot, die veel beperkter zijn in hun groeipotentie. In veel gevallen zijn de planten met kluit ook nog eens goedkoper dan alternatieven met pot.

Efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte
Een haag is een van de meest efficiënte vormen van groen in de tuin, vanwege de dubbelfunctie en het feit dat een haag relatief strak langs de erfgrens kan lopen, waardoor deze niet veel functionele ruimte in de tuin in beslag neemt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om (naast de haag) alternatieve vormen van groen aan je tuinontwerp toe te voegen. We noemden een gazon en verplaatsbare plantenbakken al eerder, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Met een beetje creativiteit kom je heel ver.

De voordelen van een groene tuin
De keuze voor een groene tuin wordt vaak gemaakt omdat men van een natuurlijke uitstraling houdt. Maar een groene tuin heeft veel meer te bieden dan alleen meer leven in de tuin. De vogels en bijen zullen je erg dankbaar zijn, maar je ervaart zelf ook meerdere pluspunten nadat de bestrating in de tuin ruimte heeft gemaakt voor groen.

  • Meer groen in de tuin zorgt voor een betere opname van hemelwater, waardoor wateroverlast verminderd wordt.
  • Groen is beter in het absorberen van warmte dan bestrating. Deze laatste kaatst de hitte van de zon vooral terug je woning in, terwijl planten zonlicht omzetten in energie die ze gebruiken om te groeien.
  • Een natuurlijke omgeving vermindert stress.
  • Een huis met goed verzorgde, groene tuin is meer waard dan een huis met volledig of grotendeels bestraatte tuin.
Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Hagen
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.