Verzakt een oprit na vellen boom?

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/11/2011 - 15:04
Miqélé

Verzakt een oprit na vellen boom?

Wij hebben een heel grote inlandse europese eik op de hoek van de perceelsgrens staan in de binnenstad. Helft van de booom hangt over openbaar domein (straat), kwrrt over oprit en voortuin buur, rest over eigen oprit en stadstuin.
Deze boom is te groot geworden voor de plaats waar ze destijds werd geplant.

Rond de voet van de boom zijn de klinkers omhoog gedrukt, en dit stuk zal uiteraard heraangelegd moeten worden.

Maar de buurman eist dat de rest van zijn oprit wordt opengebroken,oppervlakkige wortels weggehaald en heraangelegd. Redenering: omdat de wortels zullen rotten zal de oprit op die stukken verzakken. Een dure rekening .
Het is voor ons leken koffiedik kijken wat er met de wortels gebeurd nà het vellen van de eik? We horen tegenstrijdige berichten hierover. Er is het verhaal van de buurman; anderen beweren dat er geen risico is op verzakking. het jàààààren in beslag zal nemen vooraleer de wortels gerot zijn. De tuinaannemer stelt zelfs dat de wortels zichzelf zullen afsluiten omdat ze geen voeding meer krijgen, en er geen verzakking zal optreden.

Zijn er lezers die hiermee ervaring hebben en/of kennis hebben over deze materie. Alvast bedankt

zo, 20/11/2011 - 19:37
Tuinman66

Waar een boom gestaan heeft krijg je hoe dan ook later een verzakking.
Hoe lang dit duurt hangt af van de boomsoort en omstandigheden (vochtig of droog enz...). Bij een eik gaat dit heel lang duren ook al omdat die wortels onder een oprit zitten en weinig zuurstof in de grond kan dringen. En hoe minder zuurstof hoe trager het rottingsproces verloopt.

zo, 20/11/2011 - 20:52
D_SDennis

Bizar verhaal. Van wie is die boom eigenlijk? Is het jouw boom?

In mijn ogen kan je buurman eisen wat hij wil, maar de boom stond hier al lang voor dat het huis waarin hij woont gebouwd werd, of niet? In dat geval ben je niet verantwoordelijk voor zijn oprit. Of moet je er ook voor zorgen dat de kroon geen schaduw op zijn perceel geeft?

Als je wilt, kun je natuurlijk wel de opgedrukte stenen helpen herstellen, maar eigenlijk is dat een werkje voor diegene op wiens erf de stenen opgedrukt zijn.

Als het jouw boom is, is het zelfs maar de vraag of zomaar die wortels verwijderd mogen worden. Verwijderen heeft de buurman het recht op, maar de boom mag er niet door in kwaliteit achteruit gaan. Of erger nog, instabiel worden. Ook niet op langere termijn wanneer de verwijderde wortels, de wonden die achter blijven, inrotten en zo de stabilitet van de boom op langere termijn om zeep helpen.

Ik vind het een vreemd verhaal. Natuurlijk komt er ruimte als wortels wegrotten. Maar deze wortels hebben ook eerst grond opzij gedrukt door diktegroei. Die zal geleidelijk weer de plek innemen. Als de wortel niet net onder de verharding ligt, zal je hier toch echt niets van merken.

Kortom, het verwijderen van de wortels is strijdig met het voortbestaan van de boom. Ook is het allerminst zeker dat verzakkingen ontstaan. Als laatste is het niet jouw oprit, maar de zijne. En met medeweten van de boom tijdens het betrekken van de woning is ook het onderhoud zijn verantwoordelijkheid.

Succes.

zo, 20/11/2011 - 22:29
rubo

Het komt mij een beetje muggenzifterig over van de buren.
Als de bestrating niet hier en daar zichtbaar is opgedrukt door de wortels is er geen enkele aanleiding toe om naar wortels te gaan zoeken.
Verder denk ik dat de meeste wortels van de boom zich zullen bevinden in die gedeelten van de percelen waar vocht te vinden. Dat houdt dus in dat de wortelontwikkeling onder de bestrating minder is en bovendien dieper zit dan in tuingrond.

Citaat: -- Helft van de boom hangt over openbaar domein (straat), kwart over oprit en voortuin buur, rest over eigen oprit en stadstuin. --

Dat betekend dat ook maar een kwart op jullie perceel ligt. Hieruit kan ik niet opmaken wie de eigenaar van die boom is.

ma, 21/11/2011 - 19:41
Polplastron

In het geval dat de helft over openbaar domein hangt en telkens een kwart
over jouw eigendom en die van de buurman, lijkt het me ook dat de boom op de
scheiding staat tussen beide eigendommen en dat het dus inderdaad om een
gezamenlijke boom kan gaan.

Voor het vellen van eender welke boom met een bepaalde stam-omtrek is in elk
geval een kapvergunning nodig.

Groeten,

Pol

vr, 25/11/2011 - 09:42
D_SDennis

Ik ben eigenlijk nog wel benieuwd naar een antwoord van de vraagsteller....

vr, 25/11/2011 - 11:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja......'alvast bedankt'......dus ingedekt!

vr, 25/11/2011 - 11:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Komt misschien nog, is hier ook mee bezig zie :

https://tinyurl.com/yy93mgr3

za, 26/11/2011 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daucus, forumlid in hart en nieren! Hulde.

Daucus
Lid tuinadvies
Lid sinds Feb 2011
berichten: 160

Antwoord op 26/11/2011 om 00:25
Geef je ook nog even een reactie op het andere tuinforum? (Groeninfo dus) Die hebben ook hun best gedaan om mee te denken!

wo, 30/11/2011 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Triest, dat dat kennelijk nodig is en vervolgens niet gebeurt.

ma, 16/01/2012 - 23:07
Miqélé

beste forumleden,

bedankt voor het meedenken over deze kwestie. Om op een van de vragen te antwoorden: de eik staat wel degelijk op ons perceel, doch door de vorige eigenaar geplant in de uiterste hoek ervan.

Hoewel wij ons al jaren hebben verzet tegen de ongeveer de halve straat om de boom te snoeien (wegens véél te mooi en te waardevol) zijn wij nu om 2 redenen overstag gegaan om het vellen te onderzoeken (oa. via dit forum): de effectieve overlast voor de buren die hun wagen groot deel van het jaar niet op hun eigen oprit kunnen parkeren, en de groeischeut van afgelopen 2 jaar met optillen van stoeptegels, oprit buurman en zelfs wegdek.

Ik concludeer dat de meerderheid de mening van onze tuinman volgt en een zeer trage (zelfs helemaal geen) rot van de wortels voorspelt.

Op https://tinyurl.com/y3w98ffv had Wipe bovendien een nuttige suggestie om de kwestie met de buren te 'formaliseren'. De gemeente heeft informeel ondertussen ook al erkend dat de boom in zijn huidige vorm te groot is geworden voor de plek waar ze staat. Een kapvergunning is in aanvraag maar nog niet goedgekeurd.

di, 17/01/2012 - 18:04
daucus

Bij deze nog een hele late reactie. Kennelijk aan mijn neus voorbij gegaan. Dank u voor dit eer
betoon. Was niet nodig, maar wordt er wel warm van en een beetje rood.

do, 19/01/2012 - 00:17
rubo

Miqele, we zijn altijd geïnterreseerd in het verloop of afloop van een bepaald probleem waarop geantwoord is.
Hou ons op de hoogte.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag