opgehoogde border bij-hogen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/09/2010 - 19:35
Arthur2011

opgehoogde border bij-hogen

Hallo mensen,
ik heb 3 jaar geleden mijn zeer verwaarloosde en verzakte tuin zo'n 30 cm opgehoogd (ja, dat was een monsterlijk werk). Ik heb langs de randen met de tuinen van de buren betonnen tegels geplaatst, zodat mijn aarde niet naar hun zou weglopen.

Inmiddels zijn we wat verder en is mijn tuin vol van prachtige planten, struiken en bodembedekkers... en daar zit het probleem. Ik merk dat de borders langzaam maar zeker weer inzakken, maar weet niet zo goed hoe dit op te lossen. Aangezien ik overal bodembedekkers heb staan, zou ik deze volkomen bedekken als ik er weer een laag aarde overheen gooi. Ook weet ik niet of iedere plant er wel tegen kan om zo'n 5 a 10 cm aarde rond zijn onderkant te krijgen?

Is er iemand die me hiermee kan helpen misschien? Alle hulp wordt gewaardeerd.

Groet,
Jeroen.

zo, 19/09/2010 - 21:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn hele wijken waar ze met piepschuimplaten werken, bij verzakte tuinen.

ma, 20/09/2010 - 00:37
peterplant

Ik neem aan dat je de tuin opgehoogd hebt met grond die veel organisch materiaal bevat (compost, tuinaarde, potgrond en dergelijke). Dat materiaal blijft verteren dus die 30 cm wordt elk jaar wat minder. Als je met dat soort materiaal werkt moet je eigenlijk elk jaar(!) een dun laagje nieuw materiaal aanbrengen, zo krijgen de meeste planten de kans om mee te groeien met de ophoging..
Beter is te werken met humusrijke zandgrond, leem, löss of klei, dat niet of nauwelijks verteerd. Daar moet je natuurlijk wel aan kunnen komen.

ma, 20/09/2010 - 23:43
look

Ik weet niet waar je woont, maar als je op veengrond zit, blijft je tuin verzakken, die veenlaag klinkt in.

di, 21/09/2010 - 00:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is bij mij gelukkig niet aan de orde. Maar wel in Rotterdam en omgeving.

Onderwerp gesloten