Tuin op t zuiden

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 27/01/2009 - 14:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tuin op t zuiden

Hallo allemaal,

Graag zou ik dit jaar onze tuin aan willen passen zonder al te veel kosten te maken. Het gaat om onze achtertuin, waar de bestrating nog goed van is. De tuin ligt op het zuiden met een vijver die we willen houden. Vorig jaar hebben we links achterin een gouden regen geplaatst, zodat er meer groen en vogeltjes in de tuin komen. Net als de vlinderstruik rechts. De NewBiscus in het grind gedeelte rechts heeft het denk ik niet overleeft.
Graag zouden we meer kleur en groen willen het hele jaar door. en andere planten voor bij de vijver, want de vogels slopen ze elke keer. Hebben jullie suggesties?

Tuin op t zuiden
di, 27/01/2009 - 22:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vijver is te klein. Maak deze groter en zet daar mooie siergrassen langs. Zelfs in de winter zijn de droge halmen een pracht om te zien. Plaats siergrassen aan de rechterkant die hoger zijn, zodat het achterste zitje niet te zien is. De tuin oogt saai, omdat deze in 1 keer is te overzien. Door hogere beplanting voorkom je dit en brengt een spannende tuin met zich mee. Plaats eventueel nog wat potten in ronde vormen met siergras. Door het grind, vijver en de siergrassen creeer je een japanse tuin.

Plantadvies

wo, 28/01/2009 - 09:11
Inkie75

Oke, dus meer hoogte in de tuin aanbrengen maakt het spannender. Zelf zat ik ook te denken om het rechter grind gedeelte te bestraten met de rode klinkers, zodat er ook een ruimer terras ontstaat en inderdaad wat potterie neer te zetten. Het nadeel van potterie vind ik alleen dat het snel uitdroogt, is daar misschien een oplossing voor? Maar die afscheiding met siergrassen vind ik een goede optie.
Links achterin staat een half tuinschermpje, is het een idee om daar een soort van hederainfo-icon te planten, zodat er achterin ook een groene wand ontstaat?
We hebben al zeegras bij de vijver staan en irissen. Maar uw optie is dus om rondom hier en daar een siergras te planten? Is het een idee om een oleander te plaatsen als extra kleuraccent?
Verder dacht ik dat het wat spannender kon worden als ik het zitje achterin (de zgn loveseat)in een kleur (rood of groen?) beits. het valt nu natuurlijk een beetje weg tegen de schutting.
Als we de beplanting zo een beetje aanpassen, is de kans dan ook groter dat er meer vogels komen?

zo, 01/02/2009 - 20:15
Hendrik Jan

Op zich helemaals eens met Plantadvies .
Het oogt behoorlijk saai en is om eerlijk te zijn eigenlijk geen tuin, maar bestrating met grind/grit.
De vijver is te klein (als echte vijver), en mist in ieder geval een context. Wat ik bedoel een bak met water in grind is gewoon een bak met water. Bij een vijver horen waterplanten, grassen, LEVEN. Pas ook op met te pas en te onpas zomaar ergens stenen/keien in een tuin te leggen (of bij een vijver).
Hier is de verhouding zoek tussen groen en bestrating. Probeer ook hoogte in de tuin te creeren (er gebeurd meer, er onstaat meer natuurlijke spanning/verrassing).
Het grit/grind voegt niets toe, dit had net zo goed bestraat kunnen zijn.
Plaats minimaal een klein boomje (met een boompje op stam weet je zeker dat de boom niet te groot kan worden).

za, 07/02/2009 - 22:18
Hendrik Jan

LET OP: planten in potten is veel moeilijk te onderhouden dan een klein stukje groen. Je moet echt behoorlijk groene fingers hebben planten echt MOOI en met een rijke uitstraling in potten te houden.
Zorg in ieder geval voor een groen geraamte van de tuin, dus plaats voor minimaal 1/4, maar het liefst voor 1/3 wintergroene planten/heesters.
Er is nu heel weinig ruimte voor groen dus plaats planten/heester/grassen/bomen die voor lange tijd iets toevoegen aan de tuin, dus bijv. niet een Sering of bijv. pioenroos die maar heel even spectaculair zijn, maar kies bijv. voor een krentenboompje(bloesem, vruchtjes, redelijk transparant en een mooie herfstverkleuring) of een sierappel (bloesem, kleine appeltes die zeer lang blijven hangen, tot in december). En probeer ALLE seizoenen te gebruiken.
Probeer met de beplanting BODY te creeren, dat is zeker voor deze tuin erg belangrijk.
En echt het hoeft echt niet heel veel werk/onderhoud te kosten, een echt mooi resultaat met potten kost meer werk.
In deze tuin is nu van oktober tot eind april nu echt niets maar dan ook niets te zien of te beleven.

di, 03/02/2009 - 19:10
Inkie75

Je geeft het helemaal weer zoals ik bedoel ! Ik mis wat ! Ik vind het saai !
Zojuist heb ik het boekje vogels in de tuin van de vogelbescherming ontvangen. Daar stond een leuk idee in, wat denk ik ook voor ons haalbaar is meer body te krijgen. Tegen de schuur een meidoorn plaatsen (moet nog even opzoeken wat de voorwaarden van een meidoorn zijn) en in de hoek een mooie hoge taxusinfo-icon. Die heg die er nu staat zit ook smaak nog geur aan. Als ik dat nou al eens aanpas met een groene klimop tegen die achterste schutting (waar de kliko achter verborgen is), dan ben ik al een heel eind toch?
Tja, een grotere vijver. Hoe doe je dat? Dit is een kant en klare bak zeg maar. Voorheen hadden we een nog kleinere, we dachten dat dit juist een goede maat was.
Ik ga zo gelijk even opzoeken wat de boompjes/hagen zijn die jij aangeeft. De siergrassen heb ik opgezocht in een boek en moet ik een keuze uit maken.
Je merkt dat ik nog volop aan het bedenken ben en ik ben dan ook erg blij dat jullie mij van advies voorzien, dank je wel !

di, 03/02/2009 - 19:50
Hendrik Jan

Met meidoorn bedoel je waarschijnlijk vuurdoorn.
Vuurdoorn is wintergroen, vogels kunnen de bessen op eten en er zich in nestelen/verschuilen.
Opzich kan de vijver best klein zijn, maar dan is het meer een waterplaats voor bijv. salamander, kikkers etc., dit kan best heel leuk en geslaagd zijn, maar dan moet het passen in de omgeving (o.a. begroeing, vochtige aarde etc.). Maar let op hoe kleiner de vijver hoe moelijker het wordt een een natuurlijk evenwicht te verkrijgen.

Succes!

di, 03/02/2009 - 20:31
beate

Helemaal met Hendrik Jan eens!
Je zou gewoon een deel steen b.v. de kleine ronde vormen weg kunnen halen,zand eruit,grond erin en planten/struikjes erin. Wat hebben vogels nu aan die stenen massa's en schuttingen,de buren hebben het ook al. Welke vogel of ander soortig dier voelt zich daar nu thuis?
Ja, die stenen vogels maar die bewegen niet.
Doe je best en maak je tuin diervriendelijker, succes ermee.

za, 07/02/2009 - 13:38
Inkie75

Vuurdoorn is denk ik hetzelfde of niet? Ik het boekje van de vogelbescherming stond meidoorn, vandaar.
Wat ik op internet heb nagezocht kan je een vuurdoorn ook best wel in toom houden toch? Als ik die nu tegen de schuur aanzet (ze worden toch ook niet zo heel erg breed?), de BBQ verplaats naar links en een kwart slag draai? Kijk ik wel tegen die betonnen zijkant aan, maar misschien kan ik daar ook iets van een klimop of clematisinfo-icon voor plaatsen tegen een schutting of draadgaas of zo.
Verder heb ik links tegen het huis aan ook nog een lelijk muurtje die gelijk grenst aan de schutting. Dit muurtje wordt steeds groener en er groeit mos op. Dat is het zitgedeelte, dus wil ik niet te veel bloemen hebben ivm bijen enzo. Als ik daar nou eens een geelbonte hederainfo-icon plant (als jullie een andere soort groenblijvende klimop kennen?).
Ook zat ik te denken om bij het overstapje naar het kleine terras rechts achterin een boog neer te zetten en daar een clematis tegen aan te laten groeien. En dan een vroegbloeiende en een laatbloeiende soort.
Wordt het dan te druk of krijg ik dan eindelijk een beetje body. Verder bij de vijver nog 1 of 2 siergrassen.
Als ik die stenen weg haal(geheel of gedeeltelijk) rondom de vijver, dan zie je die stomme zwarte rand van de vijver (vandaar die leistenen), wat zou je dan kunnen doen om die vijverrand te verhullen?

za, 07/02/2009 - 18:38
Hendrik Jan

Een vuurdoorn en een meidoorn zijn twee geheel verschillende planten.
Een vuurdoorn is wintergroen en is een soort struik, die ook als haag of tegen een muur kan worden gebruikt.
Een meidoorn is een niet wintergroene boom of struik.

Als echt wilt dat deze bestrate/begrindte plaats een een tuin met terras gaat worden, zou ik beginnen de met gedeeltes waar nu grind ligt aan te pakken, want hiermee kan je daadwerkelijk iets doen wat de tuin intiemer en verassender gaat maken.

Plaats om te beginnen in het rechtergedeelte een leuk boompje, ongeveer in het midden (maar wel verder van de schutting), zodat de boom echt onderdeel van de tuin gaat uitmaken.

Plaats in het linkergedeelte een of twee of drie planten op stam, bijv.: een goed doorbloeiende roos (ALTIJD op naam kopen); een pluimhortensia (bij een vijver een betere associatie) en achter bij de vijver een wilgje op stam.

Zorg voor goede grond!

za, 07/02/2009 - 18:09
Inkie75

Dank je wel voor je snelle reactie.

Ben vandaag ook naar het tuincentrum geweest, een foto van de tuin mee genomen, tesamen met jullie adviezen en dan samengevoegd met zijn adviezen.

Ik dacht dat je alleen na ijsheiligen mocht planten, maar omdat het in pot zit kan het het hele jaar door. Dus daar vertrouw ik maar op.

Achter bij de schuur wordt inderdaad een vuurdoorn, je hebt helemaal gelijk. Bij de schutting links achter komt een hederainfo-icon en het muurtje wat vast zit aan het huis daar komt een kamperfoelie. Maar dat is pas deel 2.

Deel 1 heb ik vandaag aangepakt. Inderdaad eerst de grindvlaktes.
Links vóór de vijver (in het midden) heb ik een Callicarpainfo-icon brod. Profusion (Schoonvrucht) geplant. Deze blijft smal en wordt ca. 1,5 meter hoog. De bessen zijn net uitgebloeid, bloeitijd juli-sept.
Verder heb ik bij de vijver 3 x 3 groepjes bodembedekkers geplaatst. Tussen het grind en de leistenen, zodat het over de leistenen gaat groeien. Eén groepje met Bitterkruid (rose/wit bloeiend van juni-aug), één groepje met Middagbloem (geel bloeiend van mei-juli) en één groepje Ereprijs (wit bloeiend van mei-juni). Jouw advies om een wilg op stam te plaatsen achter de vijver, hou ik zeker in overweging.

In het rechtergrindvlak heb ik de newbiscus een stukje naar links verplaatst. Tussen de newbiscus en de vlinderstruik tegen het achterste terras heb ik een Pierisinfo-icon japnia Forest Flame gezet. Deze bloeit van april-mei en wordt 1 meter hoog. De vlinderstruik is een jonkie (vorig jaar geplant) en kan dit jaar uitlopen tot boven de schutting, dus de hoogtes zijn nu ook beter in verhouding dan. Verder heb ik in het midden tegen het grote terras aan een groepje van 3 Amerikaanse seringen (Ceanothusinfo-icon) geplant in een diepblauwe kleur, bloeit van juni tot aug.

Als straks de vuurdoorn geplant is en de kamperfoelie (ik denk de 'Hall's Profilic', die bloeit van juni tot okt), denk ik dat we het hele jaar door blijvend groen en bloeiende planten in de tuin hebben. In die lange bak zit campanulainfo-icon, dus dat komt ook goed.

Wat vind je de beplanting tot dusver?

za, 07/02/2009 - 18:58
Hendrik Jan

Als je de planten in het rechter grindgedeelte plaats heb je hopelijk wel al het grind verwijderd en goede grond er voor in de plaats gedaan.
Plant geen vlinderstruik bij een Pierisinfo-icon japonica ... (dit vloekt absoluut), je moet planten bij elkaar plaatsen die ook bij elkaar horen, een vlinderstruik houdt van een ietwat kalkrijke grond (en groeit in een totaal andere omgeving) en een Pieris houdt van zure grond (tuinturf).
Een Pieris (zon/halfschaduw) hoort bijv. bij Rodondendron(halfschaduw), Skimmiainfo-icon, (schaduw, halfschaduw) heide, Camelia(halfschaduw etc (bijv. in een mengsel van tuinturf, potgrond, compost, tuinaarde).
Een vlinderstruik plaats je in tuinaarde met wat compost en/of potgrond, in februari ietwat AZ-kalk door de aarde mengen en elk jaar half maart plusminus 50/80 cm boven de grond afsnoeien.

En de combinatie van Pieris en grind is ... je raadt het al.

za, 07/02/2009 - 22:25
Inkie75

Nee, het grind is niet verwijderd. Ik heb duidelijk aangegeven bij die mijnheer van het tuincentrum dat ik het grind er in wilde laten liggen, mede vanwege het onkruid en de vele katten waar wij zoveel last van hebben. Hij heeft hier verder niets over gezegd.

Kan ik nog iets plaatselijk doen om de grond te verrijken. De gaten zijn ruim uitgegraven en vermengd met verse tuinaarde en vervolgens de planten geplant. In het verleden heeft op dit stuk allemaal planten gestaan, dus de grond is niet helemaal arm.

Mmm, jammer... ik dacht wel af te kunnen gaan op de kennis van het tuincentrum, het is hun werk nietwaar? En nu ...? De planten staan er al in... He bah, ik was juist zo blij dat het zo mooi bij elkaar stond, de tuin had al een heel ander gezicht gekregen.

za, 07/02/2009 - 23:54
Hendrik Jan

Grind is meer voor grote strakke designtuinen met bijv. een rijtje Catalpainfo-icon's of grote Buxusbollen.
Ik zeg het even erg zwart/wit (en overdreven, alleen om het duidelijk te maken), je tuin is gewoon een saai straatje en door wat planten in het grind te plaatsen maak je er echt niet zomaar een echte tuin van.
Als je planten redelijk dicht op elkaar plant en ECHTE bodembedekkers gebruikt heb je echt weinig last van onkruid. Een goede bodembedekker is bijv Geraniuminfo-icon macrorrhizum (bloeit plusminus drie weken en heeft zo'n mooi dicht bladerdek dat onkruid haast geen kans krijgt en is ook nog eens half tot geheel wintergroen).
In een kleine tuin moet je zorgen voor planten/struiken/bomen zie zo lang mogelijk iets toevoegen aan je tuin.
De (deze)Calicarpa is een heestertje met zeer saaie vaal groen blaadjes die in het naseizoen en winter mooie roze/paarse besjes heeft aan stijve takjes, goed voor een grote tuin, waar genoeg ander groen is.
Kijk eerst naar het grote geheel, wat wil je bereiken? Misschien moet je het in etappes aanpakken.

zo, 08/03/2009 - 19:05
Shade

Stenen én grind geeft een erg onrustig beeld en erg koud.
Wat natuurlijker aandoet zijn bijvoorbeeld cacao doppen. Dat houdt ook onkruid tegen én katten.

trouwens... als je zoveel katten in je buurt hebt, zul je waarschijnlijk niet veel plezier hebben van vogeltjes in de tuin.

Misschien ook ene optie om meer winterharde planten neer te zetten; dan overheerst het stenen karakter van je tuin niet zo.

En verder ben ik het met de anderen eens die je vijver te klein vinden; dan kun je misschien beter een mooie waterpartij aan leggen.
Of misschien is het een idee om dat hele gedeelte, waar nu het kleine waterbakje met grind ligt, om te toveren in één groot vijver gedeelte, met beplanting eromheen.

Wel oppassen met de kids natuurlijk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag