Welke grasmaaier?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/04/2009 - 21:03
blurg

Welke grasmaaier?

Hoi,

Ik probeer uit te zoeken welke grasmaaier ik moet hebben voor de tuin.
De tuin is een vrije-tijd, pleziertuin. De honden lopen er veel overheen.

Het is een vrij grote tuin met plant en groenstroken en tussendoor grasstukken verdeeld over de tuin (wel aangrenzend). Het gras deel zal iets van 300m2 a 350m2 zijn? Moeilijk te schatten.

Ik heb het een en ander uitgezocht en zit met een aantal vragen.

Ik neig naar een kooimesmaaier op elektriciteit. Deze is makkelijk wendbaar en volgens mij maait het niet langzamer dan zo'n sikkelmaaier (die weer veel groter is en meer ruime in neemt). Is het de taak net zo snel geklaard met een kooimesmaaier als een sikkelmaaier? Hoe sneller we klaar zijn hoe beter natuurlijk.

Nu lees ik ook over het mulchmaaien. Als je een mulchmaaier hebt, dan moet je ook vaker maaien. Het versnipperde gras kan je dan laten liggen als mest. Betekent dat dat je ook het gras niet meer hoeft te bemesten?

Is het in mijn geval een verstandige keuze om een kooimesmaaier te kopen?

PS
Wat zijn eigenlijk de voordelen van een benzine motormaaier?

ma, 13/04/2009 - 15:06
Hendrik Jan

Normaliter zeg ik altijd als je een mulchmaaier kopen, beter voor je gazon (je gazon verarmt minder snel) EN gemakkelijk. Het gras wordt zo fijn gesnipperd dat je het kan laten liggen en is na twee drie dagen alweer verteerd, dan moet het wel enigszins warm weer zijn en droog. Maar het betrefd hier grasstroken (hoe groot/klein en grasstukken, er kan dan natuurlijk ook gemakkelijk gras op de paden etc. komen.
Het verschil in snelheid lijkt mij niet echt relevant.
Een kooimesmaaier zou een strakker gazon geven (het gras wordt echt gesneden i.p.v. geslagen) en de messen snijden zichzelf scherp. Maar voor een pleziertuin is dit ook weer niet belangrijk.

Een motor maaier heeft meestal een krachtiger motor en je zit natuurlijk niet te klieren met een draad.

ma, 13/04/2009 - 13:53
blurg

Hoi,

Dank je voor je antwoord. De mulchmaaier heeft dus al voordeel dat het gazon een stukje extra voeding krijgt. We hebben geen paadjes dus het gras kan prima blijven liggen. Hoef je dan dus ook niet meer te bemesten met als je een mulchmaaier hebt? Er wordt ook gezegd dat je vaker moet maaien, maar voldoet 1 keer per week?

Groetjes,
Jurgen

ma, 13/04/2009 - 15:12
Hendrik Jan

Met welke maaier dan ook, altijd minimaal 2x per week maaien.
Dit betrefd een pleziertuin, dus maaien op ongeveer 2,5 - 3 cm hoogte.
Voor een mooi groen gazon, in januari/februari bekalken en in maart beginnen met bemesten (zie handleiding van het gekocht middel), dus ook bij gebruik van een mulchmaaier (misschien iets minder mest).
Als je maar 1x per week maait, wordt het gazon iets 'dunner' en krijgt onkruid meer kans.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag