sequoiadendron giganteum, wil niet doorgroeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/11/2009 - 00:01
pater7b

sequoiadendron giganteum, wil niet doorgroeien

This heel vreemd, ik heb 2 jaar geleden op internet bij een online kweker 10 stuks sequoiadendroninfo-icon giganteum besteld, stonden net een 3 cm boven de grond. Als ik kijk naar de struktuur van de naalden dan moet het echt een sequoiadendron giganteum zijn. Echter ik heb deze aangeschaft om ze in het bos uit te zetten.
Van de 10 is er 1 heen gegaan en 2 stuks heb ik in het voorjaar in twee verschillende bos percelen uitgezet. Maar zowel degene die thuis achterglas in den pot staan als degene in het bos groeien niet harder dan een schamele 5cm per jaar!
Zeer vreemd het zou een meter per jaar moeten zijn. Iemand enig idee hoe ik deze prachtige jongebomen gas kan laten geven?
Met vr gr Dirk de Boswachter

sequoiadendron giganteum, wil niet doorgroeien
di, 17/11/2009 - 18:42
Onetreehill

Hallo,

Heb je dat jonge spul wel regelmatig bemest? Kan de oorzaak zijn dat de groei niet naar wens gaat natuurlijk. Maar vergeet niet dat een spriet van 3 cm hoog wel even de tijd nodig heeft om een zodanig wortelgestel te ontwikkelen dat de groei echt goed op gang komt. Ze groeien wel i.i.g. dus dat is een goed teken. Het is idd zo dat de Sequoiadendroninfo-icon gigantum wel tot een meter per jaar kan groeien vandaar de naam mammoetboom maar dat geldt dan wel voor de volwassen en halfwas exemplaren. Deze boom vraagt als bonsai het basisgrondmengsel, dwz. 1 deel leem, 2 delen goede potgrond en 2 delen grind. Wellicht kun je voor jouw boompjes iets dergelijks voorbereiden om ze in combinatie met een goede bemesting een goede basis te geven voor een optimale groei. Nog wel even belangrijk om te vermelden is dat die kleine exemplaren tegen de vorst en vrieswind beschermd moeten worden. Ik hoop dat je wat hebt aan deze info.

OTH

ma, 30/11/2009 - 22:49
pater7b

Beste OTH, dank voor uwen antwoord. Bemest heb ik ze niet, ik heb ze in bosgrond staan. Ik vermoed dat het verhaal wat u verteld over het wortelgestel het meest van toepassing is in dit geval. Ik denk dat we misschien nog een jaar moeten afwachten voor het wel met een meter per jaar de hoogte in gaat. De twee stuks, wat er inmiddels al 4 zijn geworden zijn in een zeer rijk humus rijke grond geplaats, zou dat niet voldoende bescherming bieden in de winter?
Verwacht als ik er stro tegenaan zet dit bij een heftige wind zo wegwaait. Om nu bubbeltjes plastic toe te passen gaat mij wat ver in een bos. Moet wel zeggen afgelopen winter heeft het in het bos zo een min 18 graden gehaald en dat is wel zeer slecht geweest voor een aantal jonge bomen, die hebben er soms toch wel een oplawaai mee gehad!
Met vr gr Dirk de Boswachter

sequoiadendron giganteum, wil niet doorgroeien
di, 01/12/2009 - 01:52
Onetreehill

Hr. Boswachter,

Noppenfolie oftewel bubbeltjes plastic is prima om bv. de wortels van planten die in potten buiten overwinteren enigszins te beschermen. Wordt het echter gebruikt om de hele plant a.h.w. in te wikkelen is er bijna of soms helemaal geen luchtstroom meer met alle gevolgen vandien. Daarom is stro en betere optie. Zo te zien op de foto is er gaas gespannen rondom de boompjes. Steek daar wat dennetakken tussen en leg er een bodempje stro in dan heb je toch een buffer om de ergste vorst wat tegen te houden. Het zijn met name de nu nog kwetsbare wortels die bescherming nodig hebben alhoewel koude vrieswind ook funest kan zijn voor de delen boven de grond.

OTH

Onderwerp gesloten