Cactusgrond Samenstellen

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/01/2016 - 00:43
JerryHessel

Cactusgrond Samenstellen

Goedenavond,
Recentelijk ben ik begonnen met het houden van cactussen en succulenten als hobby. In voorgaande jaren heb ik me al wel eens aan een enkele cactus gewaagd, maar dit was niet altijd succesvol. Aangezien ik nu rond de 20 planten heb (waarvan ruim 75% cactussen) en ik het allemaal wat serieuzer wil aanpakken, ben ik op zoek naar een goede cactusgrond.
Ik heb commerciële kant-en-klare grond al eens geprobeerd, maar ik was nooit tevreden over deze grond. De wateropname bleek niet geweldig en ook de hoge prijs (bijna, of zelfs ruim, een euro per liter) maakt me niet enthousiast. Ik ben daarom overgegaan op een mengsel van Brekerzand (grof zand) en standaard potgrond. De drainage is beter, maar de grond is ver van optimaal.
Vandaar dat ik zoek naar zaken om mijn grond aan te vullen. Nu is het internet werkelijk veel te divers als het om cactusgrond gaat, vandaar dat ik het op dit forum probeer. Ik heb al eens gekeken naar perliet, maar dit is lastig te krijgen. Ook split (basaltsplit bijvoorbeeld) heeft de aandacht. Het liefst zou ik makkelijk te vinden producten gebruiken. Ook mag het allemaal niet te gek worden qua prijs. Mocht u tips hebben over het verbeteren van mijn cactusgrond dan lees ik het graag!
Alvast bedankt, J.H.

wo, 06/01/2016 - 20:11
bio111

ik gebruik tot nu gewoon een mengsel van zand en aarde

do, 07/01/2016 - 13:56
RdB

Dit schreef ik eerder over dit onderwerp:
'Het beste' substraat bestaat niet. Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn zoals vermijd turf (=te lang nat), zorg voor goede drainage en verder zweert elke liefhebber bij zijn eigen mengsel. De ene kiest voor vrijwel zuiver Seramis of Foetsie-bah, een ander gebruikt gezeefde potgrond (tegen de turf) met rievierzand en grind. En derde vindt basaltmeel of weet ik wat voor een exotisch grindje of zandje een must (Akadama en zo). En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat cactussen uit verschillende gebieden komen dus verschillende behoeftes hebben.
Dit antwoord vond ik heel verstandig:
Begin gewoon met de kant en klare cactussubstraat (geschikt voor de alledaagse cactussen), en experimenteer met het toevoegen van lavagruis, split, steengruis, kleigranulaat,... al naargelang de behoefte van de cactus (zie bericht patpur). Kijk op https://tinyurl.com/y9db4sd5 voor meer info per cactus.
Dit komt van het cactus forum van Henkhallo (https://tinyurl.com/y5s7djkl), waar je nog veel meer substraat discussies kunt vinden. Pas wel op met commerciële zakjes dat er geen/zeer weinig turf in zit, sommige zakjes zijn namelijk eerder bedoeld om geld aan te verdienen dan om het cactussen naar de zin te maken.
Maar als je een paar cactusfora bekijkt heb je meer mengsels dat er cactussen in je huis passen....
Ruud
(zelf gebruik ik een mengsel van potgrond, zand, en Foetsie-bah, alles zo op het oog ongeveer een derde)

vr, 08/01/2016 - 19:15
JerryHessel

Goedemiddag,
Bedankt voor beide antwoorden! Erg handig om wat feedback te ontvangen. De suggesties worden zeker meegenomen! Ik heb nog enige aanvullende vragen en ik hoop dat deze ook beantwoord kunnen worden.
Ik gebruik dus, net als bio111, een mengsel van aarde (potgrond) en grof zand. Hoe zit dat nu precies met die potgrond? Ik lees overal, en dat begrijp ik ook zeker, dat turf ongeschikt is in verband met het vasthouden van water. Waar moet ik dan op letten bij de aanschaf van potgrond? Wat kan er, in plaats van turf, zoal inzitten?
Specifiek voor Ruud; waarom vind je Foetsie-Bah (bij mijn weten iets van kattenbakkorrels?) geschikt als bestandsdeel? Wat voegt het toe aan de grond? Dit is een product waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben, vandaar de interesse.
Dan nog even terugkomend op mijn oorspronkelijke vraag: Stel ik heb een cactusgrond bestaande uit de juiste potgrond en mooi grof zand, waarvan de verhouding per cactus of succulent wat verschilt (woestijncactussen zullen een wat zanderige grond krijgen, etc.), is het in jullie ogen dan nodig om een derde product toe te voegen? Ik heb de neiging om bijvoorbeeld split toe te voegen, maar ik weet nog steeds niet helemaal of dit veel nut heeft.
Alvast bedankt voor jullie tijd en moeite, J.H.

vr, 08/01/2016 - 18:38
bio111

denk toch wel het water ( afvoer ) en grond eisen belangrijk is. de een doet het zo en de ander zo. zeer persoonlijk

vr, 08/01/2016 - 19:18
JerryHessel

-@Bio111,
Bedankt voor je reactie. Wat bedoel je precies met de eisen voor grond? Welke eisen stel jij, naast een goede afwatering, aan je cactusgrond?
J.H.

vr, 08/01/2016 - 19:57
bio111

bijvoorbeeld : 1 orchidee heeft 1 andere soort grond nodig dan cactus of 1 plant dat in moeras achtige omstandigheden leeft. binnen een soort plant kan het verschillen.
ik ben misschien simpel qua een goede afwatering. is tot nu toe m`n enige eis. en als ik ze zaai, de eerste verpotting iets meer aarde dan zand. is voor het aansterken en goed groeien. en daarna relatief meer zand.

vr, 08/01/2016 - 20:15
JerryHessel

-@Bio111,
Oké, ik begrijp het. Bedankt voor de uitleg!
J.H.

vr, 08/01/2016 - 22:02
RdB

Dit specifieke merk kattenbakkorrels bestaat uit gebakken kleikorrels die water goed opnemen / afgeven en niet uit elkaar vallen, zelfs niet na lange tijd. Zo hou ik de grond luchtig. Het komt vooral uit de bonsai wereld waar het veel gebruikte Akadama steeds duurder en slechter werd. Gebruik vooral geen klonterende of uiteenvallende korrel, dan krijg je een puinhoop.
Ruud

vr, 08/01/2016 - 23:04
JerryHessel

Ruud,
Bedankt voor de verdere uitleg! Foetsie-Bah klinkt inderdaad als een goede mogelijke toevoeging. Er is nog een ding dat me niet geheel duidelijk is. Je zegt dat de kattenbakkorrels vocht vasthouden; waarom is dit in het geval van de korrels niet schadelijk voor de cactus? Komt dit doordat het vocht langzaam wordt vrijgegeven, of iets dergelijks?
Je geeft ook aan dat je deze korrels verkiest vanwege de luchtigheid die het de grond geeft. Kan eenzelfde effect bereikt worden door middel van het toevoegen van grind-achtige producten, of werkt dit minder goed volgens jou?
Tot slot nog even weer mijn potgrondvraag; waar moet ik op letten - of wat kan er, in plaats van turf, in potgrond zitten - bij aanschaf?
Alvast bedankt, J.H.

za, 09/01/2016 - 15:01
RdB

In de winter geef ik geheel geen water, dan zijn deze steentjes dus ook gewoon luchtig. In de zomer zuigen ze zich inderdaad vol en geven dat weer af. Daar de rest van het mengsel maar weinig water vasthoudt krijgen mijn cactussen zo toch behoorlijk wat water. Ze staan op een onbeschermd zuidvenster,dus kunnen wel wat gebruiken. Ze groeien en bloeien goed dus het werkt. En dat laatste is het enige dat echt telt, zelfs als de redenering niet klopt.
Ruud

za, 09/01/2016 - 15:24
JerryHessel

Ruud,
Bedankt voor de nuttige verdere opheldering. Het is duidelijk waarom je deze korrels gebruikt! Ik zal de komende tijd op zoek gaan naar een derde element voor mijn grond, en het is goed mogelijk dat ik Foetsie-Bah zal gebruiken.
J.H.

zo, 10/01/2016 - 00:37
Celia

Je schreef dat je brekerszand voor de drainage gebruikt. Waarschijnlijk gebruik je inderdaad gewoon een vorm van grof zand, maar let op, er bestaat brekerzand (zonder s) en brekerszand (met s). Als je werkelijk de laatste soort gebruikt, krijg je mogelijk ongewenste stoffen in je potgrond. Lees dit artikel maar eens: https://tinyurl.com/y26w2ofw So wie so is het verstandig zand grondig te wassen, want het kan zout bevatten.

zo, 10/01/2016 - 00:47
JerryHessel

-@Celia,
Inderdaad, ik gebruik Brekerzand (zonder s). De toegevoegde s was een spelfout. Ik heb het aangepast. Bedankt voor de waarschuwing en opheldering!
J.H.

Onderwerp gesloten