rhipsalidopsis rosea

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/01/2003 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

rhipsalidopsis rosea

Hallo.

Ik ben in het bezit van een rhipsalidopsis rosea. (paascactus met fijne leden ) Hij staat in z.g. cactusaarde en heeft een plaatsje op een noord-west venster waar geheel geen zon komt. Ik heb hem ongeveer anderhalf jaar en hij heeft één keer matig gebloeid. Hij is daarna gaan kwijnen, vele delen vielen zomaar af. Hij staat nu op een koele plek, krijgt weinig water, de delen die nog over waren zijn er nog maar er zit nu helemaal geen groei in, dat kan natuurlijk vanwege de rustperiode. Moet ik hem verpotten en waarin, wanneer en moet hij eventueel toch op een zonniger plekje? De plantenboeken die ik erop nageslagen heb, geven maar summiere uitleg. Vriendelijke groet Bernadette

wo, 29/01/2003 - 00:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Het is niet normaal dat hij zijn leden verliest. De mijne staat in een 100% organische mix. Dus geen zand en steengruis. Hij heeft liever grond voor orchideeën dan cactusgrond.

Best toch wat zon geven. Geen felle zomerzon uiteraard, maar veel licht is toch gewenst. De mijne staat in de winter ook tamelijk droog (eens per maarnd water geven en nevelen). In de zomer in de serre of buiten onder een boom. De bloei heeft alles te maken met daglengte en wintertemperatuur.

Groetjes,

Pieter

ma, 20/10/2003 - 00:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

In de winter is een plaats op het zuidoosten of het zuidwesten het beste. De ideale temperatuur in deze periode schommelt tussen de 10 en de 15°C. De grond mag NOOIT uitdrogen, de kaliumopname wordt dan belemmert waardoor de plant zijn delen afwerpt. Gewone orchideeëngrond kan voor de Rhipsalidopsis gebruikt worden, maar nog betere resultaten geeft een mengsel met één derde deel eikenbladgrond (halfverteert), één derde deel witte turf en één derde deel rivierzand. In de zomer doet deze plant het goed buiten in de halfschaduw.

zo, 15/05/2005 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ha Bernadette,
Hou vol. Mijn paascactus is nu ongeveer 34 jaar oud! Hij staat al 26 jaar op de zelfde plaats, boven op de boekenkast op het westen. Hij wordt beschermd tegen felle zon, maar 's avonds brandt daar wel een lampje. Hij bloeit de laatste jaren maar heel weinig, soms een bloem of 8, maar zijn 2 "kinderen" bloeien uitbundig. Ik weet niet in wat voor aarde ze zitten , ik geloof in gewone tuinaarde.
Na de bloei geef ik bijna helemaal geen water tot de herfst, dan geef ik wat meer, en in het voorjaar wat plantenmest. Nu beginnen de knopjes zich weer te vormen.
Ik wilde eigenlijk vragen of er nog meer mensen zo'n oude plant hebben en hoe ze er voor zorgen. Maar misschien is mijn plant ouder dan de forumbezoekers?

do, 08/06/2006 - 11:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een jaar later: mijn oude plant staat nu weer in knop, ik zie een stuk of 10 rode puntjes. Het is al lang Pasen geweest en zelfs al Pinksteren, maar wat geeft het!
Een van de twee gestekte plantjes deed het dit jaar vreselijk slecht. Ik had hem al opgegeven en in de tuin gezet, met pot en al. nu ziet hij er weer beter uit, misschien gewoon van het regenwater en de frisse lucht!

Onderwerp gesloten