Hulp bij Yucca Glauca

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/06/2009 - 00:07
djmulder

Hulp bij Yucca Glauca

Hallo,
Ik heb vorige jaar deze Yuccainfo-icon gekocht. Het zou een Glauca moeten zijn.
Hij heeft een flinke klap deze winter gehad maar blijft in aanleg veel nieuwe en groene bladeren aanmaken. Echter alle bladeren wordt uiteindelijk dor. Wat zou er loos kunnen zijn?

Hulp bij Yucca Glauca
zo, 28/06/2009 - 00:07
djmulder

Foto 2 bij Yuccainfo-icon Glauca

Hulp bij Yucca Glauca
zo, 28/06/2009 - 00:08
djmulder

Foto 3 bij Yuccainfo-icon Glauca

Hulp bij Yucca Glauca
zo, 28/06/2009 - 00:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me toch een uiting van late schade veroorzaakt door de vorst. Door de uitgroei komt deze nu tot expressie. Ook bij Trachycarpus deden zich hier en daar problemen voor bij de eerste nieuwe bladeren dit seizoen (zie elders onder deze rubriek). De nu gevormde Yuccainfo-icon bladeren waren tijdens de winter grotendeels al in aanleg aanwezig. De zichtbare groei komt voor een belangrijk deel door celstrekking. Ik verwacht dat een gezonde plant na enige tijd wel weer zal herstellen. Enigszins vergelijkbaar is bij mij het incident met een Cordyline australis 'Torbay Dazzler', waar in de vorige herfst de top uitbrak tijdens een stormwindvlaag.
Inmiddels is de bladpruik weer aardig hersteld, maar dat heeft een tijd geduurd. Ook bij Yucca linearis is me dit een keer overkomen en daar kostte het wel een jaar voordat de oorspronkelijke vorm teruggekeerd was. Bij de genoemde planten is de speer bestaande uit een dichte bundel bladeren zo stijf, dat deze vrij gemakkelijk afbreekt.

Groet,

Draco

ma, 29/06/2009 - 02:30
djmulder

Jawel, ongetwijfeld vorstschade. Mijn vraag is echter hoe hem weer goede kansen te geven. Hij zou erg droog moeten staan maar is dat u verstandig? Moet ik bijmesten met koemest of palmbooster wat ik normaal gebruik?
Ik heb al meer dan de helft voor de oorspronkelijke bladeren weggenomen en zou verwachten nu toch geheel onbeschadigde bladeren te gaan zien.

ma, 29/06/2009 - 17:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het verrast mij ook hoelang het duurt voor winterschade definitief is overwonnen. Zelfs nu komt nog onverwachte schade aan het licht. Voorbeeld Chamaerops humulis Cerifera' hybride. Deze kuipplant leek de winter nagenoeg schadevrij te hebben doorstaan (-12°C), terwijl 2 andere 'gewone' Chamaerops volledig stuk zijn gevroren en tot nu toe geen enkel herstel tonen. De taaiere hybride daarentegen leek tot voor kort onbeschadigd en vormde alweer nieuwe speren. Het nieuwgevormde blad is nu binnen een korte tijd bruin geworden en verdroogd, terwijl de overwinterde bladeren ook verslechteren. De groeitop ziet er inmiddels ook minder florisant uit. Door de warmte-gestimuleerde groei komt nu alsnog de winterschade tot expressie. Daar is denk ik niets aan te doen, dan afwachten of de plant zich herstelt. Een droge warme om niet te zeggen hete locatie zal zeker daaraan kunnen bijdragen. Op die manier heb ik een Draceana draco en een Jubaea chilensis weer aan de praat gekregen na een optredende koprot in respectievelijk herfst en winter. Daartoe hebben ze gedurende de zomer een tijdlang in een bloedhete droge kas gestaan bij temperaturen die tot ruim 40 °C opliepen.
Van celkweken is mij bekend dat schade vaak pas tot uiting komt als de cellen zich gaan delen. Celdeling is een complex proces, waarbij talrijke mechanismen zijn betrokken, die in een rustende niet-delende cel inactief zijn. Als deze cruciale systemen onherstelbaar beschadigd zijn door bijvoorbeeld bevriezing, zal dat doorgaans pas te zien zijn als de cellen van de plant bij hogere temperaturen gaan groeien of delen. Het verdrogen of bruinworden van het blad komt dan omdat de beschadigde cellen afsterven.

Groet,

Draco

ma, 29/06/2009 - 17:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

En ja zolang de groei achterblijft, zou ik weinig bijmesten. Heb je de pot als eens verwijderd voor controle van de wortelkluit? Zien de wortels er al dan niet gezond uit? Zo niet dan zou ik geen mest toedienen en de grond voorlopig aan de droge kant (rul) houden. Eventueel kun je ook de aangetaste kluit bewerken en daarbij de slechte of verrotte wortels verwijderen, om vervolgens de Yuccainfo-icon met een deel goed doorlatende (zanderige mix) potgrond opnieuw op te potten. Vervolgens zoals gezegd de plant aan de droge kant houden door toepasselijke intervallen aan te houden tussen de watergiften.

Onderwerp gesloten