Kuipplanten in de volle grond, geen gesleep meer.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/01/2009 - 20:40
edwardkarin

Kuipplanten in de volle grond, geen gesleep meer.

Ik wil toch een aantal kuipplanten in de volle grond zetten, ik ben wat overmoedig geworden van exoten in de buurt die de afgelopen koudeperiode hebben overleeft.
Dat is een grote cordyline australis in een grote kuip, een nerium oleander in de volle grond, en een yuccainfo-icon elephantipes in een plastic pot.
Deze laatste geloof je eigen ogen niet, maar het is wel waar, en het is nog een niet al te groot exemplaar niet erg mooi, in een plastic potje van het tuincentrum, ik dacht al dat ie als plumpudding in elkaar zou zakken, maar hij staat er goed bij, als voor de koudeperiode.

Al deze exoten hebben dus tussen de -4 als maximum en -8.5 als minimum 3x 24 uur op hun sodemieter gehad en dan de vorstperiode die toch 3 weken met onderbrekingen heeft geduurd, en zijn vanmiddag onbeschadigd en staan er goed bij.
Ik denk dat ik met beschermen op de juiste manier deze exoten nog beter tegen meer koude kan overleven in de volle grond.
Er zijn zelfs forumleden die phoenix canariensis hebben laten overleven in de volle grond, dat is dus toch mogelijk.
Maar wel met de koude die we hier hadden, dat was denk ik in het zuiden van ons land niet mogelijk geweest.

Wie heeft meer ervaring met oleanders en cordyline's in de volle grond, ik heb overigens een kleine cordyline australis vergeten te beschermen en die staat er ook goed bij, dus soms is het heel vreemd hoe planten dit overleven.

gr. Edward

vr, 23/01/2009 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn rode Oleander heeft de vorige winter als kuipplant enkele malen schadevrij 8 tot 9 graden vorst gehad. Hij was daarna in ieder geval verlost van een hardnekkige infectie met kasdopluis. Er bestaat een 'harde' versie van Oleander als de kleur je niet zoveel uitmaakt. Misschien te koop bij de Groene Prins. De groene Cordyline kan heel wat hebben zeker met een goede bescherming. Met noppenfolie en een deken ingepakt heeft mijn kuipexemplaar diverse nachten -11 gehad. Tot nu toe is er geen zichtbare schade. Een exemplaar met 3 stammen kwam de vorige winter eveneens onbeschermd goed door, maar die had ik deze keer toch maar binnen gezet.

Groet,

Draco

za, 24/01/2009 - 02:07
edwardkarin

Hoi Draco, ik heb denk ik gewone oleanders, die bij een tuincentrum courant worden aangeboden, een ervan is relatief groot geworden.
Ik weet niet of ze met een rietmat meer kunnen verdragen?
Tot -10 moet je hier nog wel degelijk rekening mee houden zo te zien.

Mijn cordyline die ik was vergeten met de winterdekking dacht ik dat ie schoon het zou hebben overleeft, maar deze zakt nu ook in dus, stam is zacht geworden.
Dus dat is einde en uit.

Hier in de buurt staat een groter exemplaar als kuipplant en die ziet er nog goed, ook een yuccainfo-icon elephantipes zelfs.

Ik weet het nog niet met mijn kuipplanten wat ik ga doen of ik sommigen waag aan de volle grond?

gr. Edward

za, 24/01/2009 - 12:06
Matthijss

Van de oleanders kan ik zeggen dat ik ze in zuid italie ruim boven de olijfgrens meen te hebben gezien, Maar daar ligt volgens mij wel een halve meter sneeuw als het koud is.
Groot voordeel is dat ze in de volle grond een stuk gezonder worden en mooier.

za, 24/01/2009 - 13:19
kristof p

Cordylines moet je planten als ze nog geen stam hebben gevormd. ze hebben een grote dikke penwortel en grote exemplaren in kuip hebben die penwortel meestal serieus misvormd wat niet ten goede komt voor de plant als je hem in de volle grond plant!
Yuccainfo-icon elephantipes kan toch rond de -8°C aan zonder schade en een bijkomend voordeel van deze Yucca is dat hij goed tegen vocht kan en snel groeit(herstelt). een neef van me heeft vorig jaar een groot exemplaar van een oud vrouwtje gekreken. deze stond al meer dan 15j in kuip op de binnenkoer van dat oude vrouwtje en werd nooit beschermd, een prachtexemplaar! dit jaar ga ik er ook enkele planten, erg duur zijn deze niet dus is het geen groot verlies moesten deze het niet halen...

gr
Kristof

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag