Opuntia indica

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/10/2009 - 08:54
edwardkarin

Opuntia indica

Ik heb gisteren bij intratuin met 50% korting een opuntia indica gekocht, een cactus met grote schijven, deze hebben nagenoeg geen doornen en zijn 20 cm. doorsnede, staat erg mooi in de tuin.
Kan deze opuntia het uithouden, met de opuntia humifusa heb ik niet veel succes gehad, staan toch vaak te nat, de winterperiode zorgt dan snel voor rotten.

Als ik op 'google' zoek, dan vind ik niet direct een gelijkwaardige foto, er staat op de label toch echt opuntia indica.

gr. Edward

wo, 28/10/2009 - 09:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een cactus, zo uit de kas, is de komende winter zeker nog niet bestand tegen de kou.

wo, 28/10/2009 - 12:07
edwardkarin

Wat ik wel weet, ze staan bij intratuin al vanaf februari als ik me niet vergis te koop.
In hoeverre deze soort dan al kou-bestendig is weet ik niet, ik heb echter wel overleefde opuntia's, de humifusa, maar om nu te zeggen dat ze er mooier op worden, dat dus niet.

Maar dat gaat voor meer exoten op die toch een klap krijgen van de winter, herstel vraagt om veel warmte en zonkracht dat blijft hier ontbreken voor veel planten waar wij van houden.
Warmte misschien minder, maar zonkracht hebben we niet, of maar kort rondom 21 juni, maar dan nog, voel hem is op Kreta, wat een verschil.

gr. Edward

wo, 28/10/2009 - 22:37
sub T

Als het om de Opuntia ficusinfo-icon indica oftewel vijgcactus gaat, dan vergeet het maar, wordt een hoopje snot in de winter.

groetjes Kim

do, 29/10/2009 - 02:04
edwardkarin

Dit is de opuntia, oordeel zelf maar...

gr. Edward

Opuntia indica
do, 29/10/2009 - 02:04
edwardkarin

Meer detail...

Opuntia indica
do, 29/10/2009 - 16:47
micle

Edward,

Ik deel jou ervaring niet Edward. Zie mijn Opuntia die groeit als kool en dit gewoon op zandgrond. Deze heeft zelfs afgelopen winter 20 grd vorst gehad en veel sneeuw, nattigheid over zich heen gehad.

Deze heeft zeker 20 nieuwe schijven gemaakt dit jaar en prachtig in bloei gestaan.
Vergelijk de twee foto's maar eens met elkaar. Deze foto heb ik net gemaakt, de foto hieronder zie je de zelfde cactus een jaar geleden.

Micle

Opuntia indica
do, 29/10/2009 - 16:50
micle

Dezelfde cactus 1 jaar geleden.
(Rechtsonder in de foto)Als je goed kijkt zie je 5 schijven. Nu zijn het er een dikke 25.

Opuntia indica
do, 29/10/2009 - 20:21
edwardkarin

Hoi Micle, ik zeg ook niet dat het niet kan, zeker wel kijk maar bij jou, en dat is erg leuk toch, ik zal hier wat aan het grond gaan doen, zand en grind moet vervangen worden i.p.v. de tuinaarde.

Op zich heb ik ook wel schijfcatussen, maar niet zoals jij hebt, erg mooi.

gr. Edward

vr, 30/10/2009 - 12:30
micle

Edward,

De standplaats zal ook veel zeggen betreft de groei. Mijn Opuntia's staan op het droogste stukje grond van mijn tuin. Het grondwaterpeil is hier zeer laag. Jaren geleden heb ik met de hand een sleuf gegraven voor de fundering van mijn aanbouw. Op een diepte van 180 cm kwam ik pas de gele grond tegen en niet eens 1 druppeltje grondwater.

Daarbij heb ik mijn tuin ook nog opgehoogt. Als het hier 24 uur aan één stuk geregent heeft, dan is zeker het stuk waar mijn cactussen, yuccainfo-icon en vijg staan binnen een mum van tijd kurk droog en is vooral de bovenste 5 cm echt woestijnzand. Als ik dan water geef is het zo droog dat het water er gewoon vanaf rolt. Een bijkomende factor en zeker niet onbelangrijk is de zon. Die staat rond 12:00 uur al op dat stukje grond te schijnen tot 2 uur voordat deze onder gaat. Dus tijdens de warmste tijd van de dag staat daar de zon lekker te branden.

Daarom groeien mijn cactussen, yucca en vijg dan ook geweldig en mijn banaan minder, omdat die daar water te kort heeft.

Nu weet ik niet of de leeftijd van de cactus ook nog uitmaakt. Deze was zeker 10 jaar oud toen ik deze kreeg, maar omdat ie altijd in een klein aardewerk potje buiten gestaan had onder een boom nooit gegroeit.

Je kan er voor kiezen om bv split onder je cactus te leggen dat scheelt ook met de nattigheid.

Groeten Micle

vr, 30/10/2009 - 15:39
edwardkarin

Dat heb ik gedaan, ardennersplit, maar ik heb er 5 jaar geleden tijdens het maken van de bak voor(op het zuiden) wel tuinaarde ingegooid, ik heb er ook een trachycarpus in staan, die wil op het zuiden wel wat vocht dat geef ik zomers dan ook.
Later is de cactus(opuntia) in beeld gekomen en kocht ik deze en zette deze eromheen, zo ziet alles er exotischer uit, maar tja qua vocht en droogte behoefte klopt het niet, en er zit nog veel tuinaarde door de split rind de 10 cm. diepte, dat houdt vocht vast dus.
Ik heb de nieuwe aanwinst(wat het is? schijf van 20 cm.) in zand en split gezet.

Maar afwachten?

Misschien een zachte winter?

gr. Edward

Opuntia indica
vr, 30/10/2009 - 23:19
sub T

hier een foto van mijn opuntia ficusinfo-icon indica (vijgcactus) deze is helaas vorige winter gesneuveld. (stond op het meest ideale plekje en ik hoopte op een zachte winter maar helaas)

groetjes

Opuntia indica
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag