Palmen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 08/03/2008 - 18:56
HansR

Palmen

Hallo,

'k ben volledig nieuw hier op dit forum. 'k ben in september (midden) begonnen met het het kopen van een dwergdadelpalm. Even later de smaak te pakken (dacht ik) en toch eens gewaagd aan het zaaien van palmen. 'k heb volgenden palmen gezaaid:
- trachycarpus fortunei
- chamaerops humilis
- washingtonia filifera
- washingtonia robusta
- phoenix dactylifera
- phoenix canariensis

Nu zijn we ongeveer een half jaar later en zijn ekel de robusta's uitgekomen. Gek leek me, enkel die soort? Er zit toch familie bij die net onder dezelfde omstandigheden stonden. Heb ik nog kans dat deze uitkomen of is het eigenlijk verloren? Waar moet 'k vooral op letten bij deze planten?'k heb momenteel 5 plantjes op men kamer staan.

'k geef ze momenteel 1 maal per week water (gelet op de toch niet zo hoge temperatuur buiten.)

Ook heb ik een cocospalm, maar de bladeren daarvan zijn momenteel volledig bruin. 'k geloof dat deze te nat heeft gestaan en het niet zal maken?

Kan ik ook 3 plantjes in 1 potje zetten binnekort (wegens mooi :D)?

Tips voor een absolute beginner zijn steeds welkom ;-)

Foto's vind je bij onderstaande links:
https://tinyurl.com/y3dhphw6
https://tinyurl.com/yy7h2kao
https://tinyurl.com/y5qdr2rd
https://tinyurl.com/yyxlox3w
https://tinyurl.com/yxbc2p6p
https://tinyurl.com/y2dvjt8b
https://tinyurl.com/y6c99h4o
https://tinyurl.com/y6pwwoz8

Mvg,
Hans

vr, 07/03/2008 - 16:59
Lodewijkp

hoi hans

Lees mijn bericht in de samenwerkensbladen onderaan over chamaerops humilis, hou de zaden niet kouder dan 20 C.
chamaerops houd van veel warmte met periodes van 20 C ertussen, dus bij de verwarming zetten etc. als je mijn tips hier en de tips van mij bij de samenwerkingbladen volgt heb je zeker 90 % kans dat alles binnen 3 weken uit komt.

https://tinyurl.com/yymesrch heeft mij tot nu toe de meest verse chamaerops zaden geleverd het vruchtvlees zat er nog vers aan.

washingtonia filifera houd van temperatuur fluctaties,
bijv 10 uur 25(kan maar minder kans)beter --->/30/35 C
en 10 uur 20/25 C

robusta hoort gewoon veel van uit te komen op warme temperaturen deze gewoon constant op hoge temp. houden.

bij de phoenix is 25 C het beste.

het is een myth dat alle palmzaden veel warmte nodig hebben ik heb dactylifera bij 20 C ontkiemd en chamaerops zaden bij 18 C, oude zaden die slecht van kwaliteit zijn hebben vaak hoge temperaturen nodig.
en je moet dus een goede verkoper vinden.

voor chamaerops zaden raad ik aan https://tinyurl.com/yymesrch of exogarden.nl maar persoonlijk vindt ik wereldzaden bij dit type beter.
filifera en robusta https://tinyurl.com/y6kkzxqv of https://tinyurl.com/yxe8sbdf - palmenverkoop heel goedkoop.
voor de de phoenix canariensis ga ik naar palmenverkoop.nl voor phoenix dactylifera haal ik vaak verse dadels op de (super)markt

als je echt veel kans wil hebben op veel palmen raad ik je
www.europalms.be en bij wholesale zaden kijken, wel is de minimale bestelling 85 euro, maar ja als je 1000 trachycarpus zaden voor 10 euro kan krijgen....

gr lodewijk

vr, 07/03/2008 - 17:53
HansR

nuja,
de zaden zijn reeds geplant hé. En ze hebben van september tot nu altijd in een onverwarmde veranda gestaan. Temperatuurschommelingen zullen er wellicht al wel geweest zijn.

Is het nog mogelijk om de zaaibakken nu op een warmere plaats te zetten of te wachten op de zomer om te ontkiemen? Of verliezen de zaden nu aan kiemkracht met de koude winterdagen?

Mvg

za, 08/03/2008 - 18:56
mariekeg

Hoi Hans,

een onverwarmde veranda zorgt voor nagenoeg vriestemperatuur gedurende de winter? Dan is het niet raar dat de zaden niet ontkiemen.

Ik zou ze inderdaad warmer zetten; de kiemkracht zal wel wat afgenomen zijn, maar het kan goed zijn dat er nog een aantal opkomen. Bovendien is de phoenix canariensis een erg makkelijke kiemer, dus als je ze een nieuwe kans geeft in een wat warmere omgeving, dan zal het best nog kunnen lukken. Het lijkt of de zaaibakken wat uitgedroogde grond bevatten... als dat zo is, kun je misschien beter een stuk doorzichtig folie (met gaatjes erin geprikt) erover spannen: dan kun je de vochtigheid hoger houden. Maar niet te nat maken.

De cocos palm zal inderdaad wel dood zijn. Maar ik geloof dat ik op dit forum ooit eerder heb gelezen dat deze bijna onmogelijk gezond te houden zijn in de huiskamer, vanwege de hoge eisen aan temperatuur, licht en vocht... die planten gaan vaak maar 1 seizoen mee hier.

De Phoenix roebelenii en de Cycas revoluta zien er wel erg mooi uit!

Succes!

groet, Marieke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag