Phoenix roebelenii

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/08/2008 - 23:53
miepje

Phoenix roebelenii

Hallo iedereen, ik heb ongeveer een jaar geleden een Phoenix Roebelenii gekocht, en hij staat tussen de keuken en de woonkamer, dus hij krijgt licht van beide kanten. Maar sinds een paar weken, begint hij te hangen en in het midden de speer wordt bruin en de uiteinden van de bladeren worden ook bruin, ik weet dat dit niet goed is. Maar ik geef hem als altijd 2 keer in de week water, ongeveer een halve liter. De pot is volgens mij ook groot genoeg, en hij heeft geen natte voeten. Ik ben van plan om hem van de week maar buiten te zetten, in de schaduw..... Heeft iemand advies? ik doe er wat fotos bij, hoor graag van jullie, b.v.d. groetjes Monique

Phoenix roebelenii
ma, 04/08/2008 - 23:55
miepje

nog een foto...

Phoenix roebelenii
ma, 04/08/2008 - 23:56
miepje

nog een foto.....

Phoenix roebelenii
ma, 04/08/2008 - 23:57
miepje

foto van de pot.. groot genoeg dacht ik

Phoenix roebelenii
di, 05/08/2008 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant heeft kennelijk op z'n reserve's geleefd, gezien de dunne stam bovenin. Lichtgebrek is uiteindelijk de oorzaak, lijkt mij. Probeer het buiten op een schaduwplek en mogelijk komt er nog nieuw blad. Ik vrees het ergste.

di, 05/08/2008 - 00:40
phil2

dag,
de phoenix roebelenii staat bij mij in nog veel meer daglicht, doch niet in de zon, ik geef die 2l water per keer en om de maand vloeibare palmmest
Met de warmte vorige week was de kluit iets te droog,heb die ongeveer
volledig ondergedompeld gedurend 3 uur en die blijft goed groeien,dus mischien meer daglicht en meer water,maar niet in de zon.wel toffe strandstoeltjes
hierbij nog een foto
groetjes Philip.

Phoenix roebelenii
di, 05/08/2008 - 01:25
kristof p

hoi Phill,

die ziet er uitstekend uit!. persoonlijk heb ik slechte ervaringen met de roebelenii binnenshuis en zet ze zelfs tijdens de winter gewoon buiten als het niet vriest of erg nat is, bij zo'n weertype zet ik ze gewoon eventjes binnen in een vorstvrije kas...

gr
Kristof

di, 05/08/2008 - 01:32
phil2

dag Kristof
ik ben echt geen palm kenner maar heb gewoon geluk dat die plant het goed doet;
groetjes Philip.

di, 05/08/2008 - 04:22
edwardkarin

Bij mij staat ie er al een half jaar zo bij, bruine uiteinden aan de bladeren en nieuwe scheuten die bruin van kleur zijn, maar die lopen toch groen uit, dat is dus normaal.
Zal lichtgebrek zijn denk ik, want ik geef vocht genoeg.
Ook voeding geef ik, dus het moet lichtgebrek zijn, ondanks de zomertijd is het licht niet voldoende.

gr. Edward

di, 05/08/2008 - 10:59
miepje

Bedankt iedereen voor de reacties.
Hier kan ik wat mee! Hij gaat meteen naar buiten!
Groetjes Monique

di, 05/08/2008 - 11:33
Frankko123

Die van mij heeft al een jaar of 2 hetzelfde. Pot is groot genoeg en krijgt voldoende water maar groeit vrijwel niet en bladeren zijn bruinig en slap. Ik heb hem nu in de tuin gezet in de schaduw en kijk wel wat het wordt. Anders is het einde oefening want hij is gewoonweg niet mooi genoeg voor de woonkamer.

do, 07/08/2008 - 16:06
miepje

Helaas, ook al staat hij nu een paar dagen buiten, ik kon de speer eruit trekken vanmorgen...
Dus het zal wel bekeken zijn met mijn Phoenix Roebelenii....

do, 07/08/2008 - 21:01
kristof p

niet zo snel opgeven :). Phoenixen zijn sterke palmen en herstellen zich goed in 80% van de gevallen....

gr
Kristof

do, 07/08/2008 - 23:03
edwardkarin

Speerrot door teveel vocht dus, kans op herstel is klein, kan lang duren.

Ik denk zelf dat de klikobak het allerbeste is, en een nieuwe kopen.

gr. Edward

vr, 08/08/2008 - 01:28
kristof p

Hoi Edward. als er een geslacht is dat goed herstelt van speerrot zijn het o.a wel Phoenix spp! het kan inderdaad een tijdje duren maar de kans is groot dat hij uiteindelijk terugkomt...een Roebelenii kan je haast niet overwateren en zeker niet in deze tijd van het jaar. ik groei ze letterlijk in de vijver als moerasplant!
speerrot is niet altijd het gevolg van teveel vocht. van veel windschade (al lijkt me dit in dit geval redelijk onmogelijk),insekten die op een een andere palm met speerrot hebben gezeten kunnen dit overbrengen naar een perfect gezonde palm....het kan ook in de grond hebben gezeten maar dit is uitzonderlijk (bij potgrond)...
roebelenii's zijn niet erg duur of moeilijk te vinden en als je vlug een nieuwe mooie roebelenii wil hebben kan je natuurlijk altijd een nieuwe halen maar zelf zou ik degene met speerrot nog niet wegsmijten...

gr
Kristof

vr, 08/08/2008 - 11:04
miepje

Hoi hoi! Er is nog hoop dus voor mijn Roebelinii!
Hij staat dus buiten nu, half onder een onderdakje en niet in de felle zon.
Hij staat me niet in de weg,dus laat ik hem daar gewoon maar staan.
De speer is in ieder geval weg, en dit komt niet door te veel water dat is me wel duidelijk. Bedankt voor alle reacties,
groetjes Monique

vr, 08/08/2008 - 20:45
edwardkarin

Overwateren kan echt wel, ook in deze tijd, ik heb zelf ervaring en heb weleens wat planten weg moeten gooien daardoor.

De phoenix roebelinii kan uitstekent tegen droogte, in diverse tuincentra staan ze vaak droog en zien ze er glanzend groen uit.
Veel van mijn kamerplanten doen het goed en staan niet nat, ik geef misschien een keer per maand water, maar vaak is dat voor bijvoorbeeld een dracena nog teveel, en die heeft grote groene bladeren die veel verdampen, toch valt het erg mee.

Als je speerrot hebt kan een palm daar zeker van genezen, alleen de groeisnelheid van een phoenix ligt erg laag, dus verwacht niet teveel.

Buiten doet deze soort het erg goed, maar temp. onder 0 worden niet verdragen, en dan is het nutteloos de palm te laten staan, groeien doen ze dan niet meer, daarmee is de kans op problemen groter.

gr. Edward

za, 09/08/2008 - 00:39
kristof p

tsja, ik groei ze al 3 jaar met hun voeten in de vijver. ze waren nog klein en ondertussen zijn het al mooie palmpjes aan het worden...als je een roebelenii laat uitdrogen ga je zeer zekers problemen hebben. de plant ziet er dan niet meer uit en kwijnt langzaam weg, zoals de plant hierboven. de plant hierboven zal hoogstwaarschijnlijk een wortelprobleem hebben waardoor hij, zoals greenconection al aangaf, op zijn reserves heeft geleefd. inderdaad groeien ze niet of amper tijdens de winter (buiten) maar ze blijven er wel stukken gezonder uitzien! daarbij is het niet aangeraden om een palm te laten groeien tijdens onze winters die veel te donker zijn voor een gezonde groei. planten in een tuincentrum (ook de roebelenii's) krijgen meestal voldoende water en van droogte is dan nog geen sprake en ze staan er ook nooit erg lang. wat de groeisnelheid betreft valt dat bij Phoenixen nog goed mee (kijk maar naar Robbin zijn Phoenix canarensies bijv.) Sabals bijv zijn tergend langzaam in ons klimaat maar geen Phoenixen. behalve de Phoenix dactylifera is er geen enkele Phoenix echt goed bestand tegen droogte. ze groeien altijd waar er veel water tot hun beschikking is (kan er wel droog uitzien!)...roebelenii's groeien van nature in moerasachtige omstandigheden dus deze zijn al zeker niet goed opgewassen tegen droogte. geef ze maar eens een anderhalve maand of langer (dan kan je ms spreken van droogte) geen druppel water, ik durf wedden dat hij met al zijn bladeren gaat hangen en er niet bepaald goed meer gaat uitzien(zelfs tijdens de winter)....
tijdens de winter geef ik ze wel wat minder water maar laat ze zeker nooit uitdrogen. het klopt wel dat je met minder water veiliger speelt bij de meeste planten maar ze hebben het zeker nodig en sommige soorten groeien werkelijk een stuk SNELLER met voldoende water!

gr
Kristof

za, 09/08/2008 - 01:01
edwardkarin

Hoi Kristof, je weet er veel vanaf en je hebt ook veel eigen ervaring, wat moet ik daar nog aan toevoegen?

Inderdaad het lijkt bij tuincentra altijd droog te zijn als je de potgrond ziet, ze worden dan snel verkocht dat is waar.

Ik geef die van mij voldoende water, de nieuwe scheuten zijn bruinig, en hij staat in de woonkamer van de pui vandaan op het noorden, het kan licht tekort zijn, of iets anders?
Optisch ziet ie er wel aardig uit, maar het kan mooier.
De nieuwe scheuten lopen niet uit, langzaam zeer langzaam.

gr. Edward

za, 09/08/2008 - 15:24
kristof p

hoi,

de speren kunnen er wat bruinig uitzien bij de roebelenii maar dit is redelijk normaal bij Phoenixen. binnen zou ik hem zelf nooit op het noorden plaatsen maar op de lichtste plek in huis. eigenlijk vind ik de roebelenii niet echt een goede kamerplant maar het kan zeker, de palm van Phillip bijv. ziet erg gezond uit. we hebben allemaal wel eens andere ervaringen en ik vond het wat raar dat je zei dat ze goed opgewassen zijn tegen droogte(is natuurlijk te zien wat je zelf onder droogte verstaat).

het kan goed zijn dat jij al roebelenii's hebt moeten weggooien door ze te overwateren maar doordat ik ze zelf in de vijver groei kan ik het moeilijk geloven dat je ze kan overwateren gedurende deze periode ;).

conclusie, een gezonde roebelenii met veel wortels kan erg veel water verwerken zonder enig probleem, beter zelfs, ze hebben niet liever(als de temperatuur het toelaat dus enkel tijdens de warmere maanden). een roebelenii die één of andere ziekte, weinig blad/wortels of problemen bij de wortels heeft moet je niet met de voeten in het water zetten want die weet niet wat te doen met al dat water en zal er waarschijnlijk niet op verbeteren. bij zo'n exemplaar is het beter om ze gewoon vochtig te houden tot ze herstelt zijn. maar nogmaals, laat ze nooit compleet uitdrogen!
onder droogte versta ik dat de ganse pot compleet gortdroog is en naargelang de hoeveelheid wortels kan dit erg snel gebeuren.
bij weinig wortels en in een grote pot kan het erg lang duren eer alle aarde droog is. het is beter om een palm met een kleine wortelkluit die je in een veel groter pot plant eens goed nat te maken maar dan wachten totdat het tot enkele centimeters diep droog is alvorens ze spaarzaam water te geven. de wortels gaan dan opzoek gaan naar de nog altijd natte grond (daar waar er nog geen wortels zitten) en op die manier gaan ze vlug de pot vullen met wortels. eens de pot goed gevuld is met wortels kunnen ze met de voeten in het water;). dit moest ik er toch eventjes bijzetten want het zou mischien wel eens verkeerd kunnen aflopen als je je pas verplante of praktisch wortelloze (in verhouding met de plant/pot) palm in het water zet...

gr
Kristof

za, 09/08/2008 - 22:17
miepje

Erg interessant allemaal om dit te lezen!
Groetjes Monique

wo, 20/08/2008 - 03:30
edwardkarin

Hoi Kristof, zo ziet mijn Phoenix Roebelenii er uit op het noorden, althans de pui is noordoost, dat is de woonkamer.

gr. Edward

Phoenix roebelenii
wo, 20/08/2008 - 03:33
edwardkarin

Hoi Kristof, nog wat duidelijker, wat is er aan de hand, op zich gezond maar toch.... niet helemaal.
Weinig groei, en bruine bladpunten.

gr. Edward

Phoenix roebelenii
zo, 24/08/2008 - 14:10
r.wollaars

Hoi ik heb twee grote roebelinii's gekocht staan buiten maar er kommen bruine punten aan de bladeren, ze staan in grote potten en staan wel in de zon is dit de oorzaak van de bruine punten?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag