Aardorchidee Habenaria radiata gaat kapot

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/06/2009 - 21:35
Onkruidje

Aardorchidee Habenaria radiata gaat kapot

Halo,

Ik heb een maand of twee geleden een drietal aardorchideeën (Habenaria radiata) als knolletjes kadoo gekregen. Deze deden het in het begin heel goed en kregen snel blaadjes bij. echter sinds een week of twee gaan ze achteruit: de blaadjes verkleuren naar lichtgroen, sommige zelfs geel groen en gaan slap hangen.

Ik hou ze op vensterbank in de zon en doop ze zoals mijn andere orchideeën een keer per week. Ze staan wel in kleine potjes (5 cm diam) maar ik hou mijn andere orchideeën ook in kleine potjes omdat orchideeën graag klein staan (heb ik toch altijd zo gedaan).

Het substraat is waar ze in de winkel in stonden, geen idee wat het precies is, stond niet op het kaartje, lijkt me houtschors met turf denk ik. Moet ik ze verpotten in een ander substraat? mest geven? Iemand een idee?

alvast bedankt

david

wo, 03/06/2009 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een keer per week dompelen lijkt me wat weinig voor een aardorchidee, die oorspronkelijk in moerassen voorkomt. Zeker in de zon in zo'n klein potje is het water snel verdampt.

do, 04/06/2009 - 17:57
RdB

Vol in de zon maar koele wortels. Zo luidt tenminste het recept. Ik had er 3. Een doet het goed binnenshuis, in volle zon in een ompot en de tussenliggende ruimte gevuld met seramis dat ik nat houd. Zo probeer ik de wortels koel te houden. Dit naar een tip van naar ik meen Rogier (aardorchidee specialist op NOV). De binnenpot heb ik verdubbeld zodat ik hem zonodig even eruit kan vissen zonder dat de Seramis naar de bodem stort. Bedenk bij de kweek dat deze orchidee gevonden wordt in de japanse rijstvelden (dus moeras in volle zon) die bevloeid worden met smeltwater uit de bergen (vandaar de koele worteltjes).
Naast dit exemplaatr heb ik er een licht maar minder zonnig geprobeerd; met jouw resultaat als gevolg: een rot knolletje. Terug plaatsen in de zon hielp niet meer. De derde staat in de vijverrand maar heeft een ernstig slakkenprobleem gehad. Geen idee of sie dat gaat overleven.

Ruud

ps. Nu NIET verpotten, je zou een rustperiode kunnen inluiden! En dat wil je nu echt niet.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag