wat heeft mijn dendrobium?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/11/2004 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

wat heeft mijn dendrobium?

Help . ik heb nu net 1 jaar thuis een dendrobium. Ze heeft gebloeid wanneer ik ze heb gekregen. nadat ze was uitgebloied heb de uitgebloeide tak tot 10 cm afgeknipt. sinds dien heeft ze niet meer gebloeid, heeft ze wel twee nieuwe scheuten gekregen. Nu sinds een paar weken is de stam, of hoe ik het ook moet noemen zo precies aan het verrimmpelen, smaller geworden. En weet ik niet goed meer wat ik moet doen. ze minder water geven?ze in meer licht zetten? ze meer voeding geven? ik weet het eiegnlijk niet. Of heb ik misschien iets misdaan. help mij het was een kado van mijn vriend en ben sindsdien ook van mijn orchideeën beginnen te houden!

heel hard bedankt groetjes kitty

do, 04/11/2004 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Kitty,

Surf eens naar onze site: https://tinyurl.com/y6yyr7y6 en klik op "Orchidee van de maand". Daar vind je informatie over de dendrobium.
Ik heb twee instruktieve boekjes,die je voor 5 euro bij mij kunt bestellen.
Sukses.

Groetend, Jan Dekker,BEEK (Lb.) HLD.
e.mail: jan [dot] dekker39atfreeler [dot] nl

vr, 05/11/2004 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

danku, maar ik weet nu nog niet beter wat ik moet doen. zou het ook kunnen dat ze wortelrot heeft en wat zijn daar de tekens van? En wat kan ik dan best doen. is verpotten een goede oplossing, en de nieuwe scheuten appart verpotten?

groetjes kitty

vr, 05/11/2004 - 20:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Kitty,

Het verpotten naar een grotere pot heeft de voorkeur omdat je dan een her-bloeibare plant houdt.

Waar je dan wel op moet letten is, wat voor een soort dendrobium je hebt.
Een warme kas (bloemen op een steeltje, phaleanopis type) of een koude kas dendrobium (bloemen zitten direct aan de plant, nobile type).

Hoe gaat het standaard verpotten in zijn werk:

Het is van belang dat je een niet te grote pot gebruikt, als de plant er weer 2 jaar in vooruit kan is voldoende. (Orchideeën houden namelijk niet van te grote potten, omdat het oppot medium dan te lang nat blijft.)

Je gebruik speciale orchideeën potgrond, voor een dendrobium zou ik een behoorlijk grof mengsel gebruiken.

Je haalt jou dendrobium met een draaiende beweging uit zijn pot en verwijderd al het oude oppot materiaal (eventueel onder de kraan met lauw water afspoelen).
Tevens verwijder je ook alle oude en dode wortelen, die kan je herkennen omdat ze er niet fris en wit er uit zien (en ze voelen soppig aan).

Als je dat gedaan hebt, kan je de plant in zijn nieuwe pot plaatsen, maar hou er rekening mee dat als jou dendrobium een koude kas plant is, je de plant niet te diep plaatst (zijn wortelen maken een soort bovengronds rozet en daar ontwikkelen zich dan weer de nieuwe stekken)
Ik zelf zet er dan even 2 stokjes of sate prikkers bij, die ik met elkaar verbind (om de plant tijdelijk even wat meer steun te geven).

Je kan je plant ook scheuren, dat gaat als volgt:

Je haalt de plant op de manier uit zijn pot zoals ik boven heb beschreven.

Er zal te zien zijn, oude bulben en nieuwe bulben, de oude bulben (bulben zonder blad) kan je heel voorzichtig van de plant aftrekken, wees voorzichtig dat je de goede wortelen geen schade bezorgd.
Als je de oude bulben verwijderd hebt houd je een plant over, waar minstens 3 bladdragende en een wat oudere bulb aan zit. {ze moeten wel aan elkaar vast zitten}

Vervolgens pot je de plant op de zelfde wijze op als boven beschreven.
De oude lobben kan je weggooien maar ook oppotten, ze bevatten namelijk “slapende” ogen. (is een vorm van vermeerderen)

Ik hoop dat je hier voldoende informatie aan hebt.

Vriendelijke groet,

Karen

za, 06/11/2004 - 12:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

heel hard bedankt karen!
maar nu had ik nog wel een klein vraagje ivm wortelrot. hoe zie je je juist aan je plant dat hij het heeft? en denk je dat het verpotten voor mijn plant een goede oplossing is?
veel groetjes kitty

za, 06/11/2004 - 14:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo kitty,

een orchidee is een erg sterke plant op het moment dat je aan je plant kan zien dat je wortelrot hebt, is de aandoening al heel erg ver heen.
wortelrot krijg de plant als hij te lang nat heeft gestaan.
dit kan meerdere oorzaken hebben.
a) geen juiste bark
b) te vaak water
c) te nat bij een lage temperatuur (staat met stip op 1 op de
wortelrot hitlijst:)
als je denkt dat je plant niet gezond meer is (dat is vaak meer een gevoel als dat je het daadwerkelijk kan zien) gewoon even uit zijn pot tillen.
als de wortelen gezond zijn mag hij gelijk weer terug. indien er inderdaad wortelrot is opgetreden, zou ik hem wel verpotten in de daarvoor bestemde bark (dendrobium mag gerust in grove bark)

ik hoop dat je nu weer een stukje verder kan.
(en alle begin is moeilijk, het is een kwestie van gevoel met je plant krijgen)

groet,

karen

zo, 07/11/2004 - 13:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Kitty,

Wil je nog wat info hebben over "verpotten"
surf dan nog eens naar onze site, klik op Raadgever en dan op verpotten.
Sukses.

Jan Dekker.

wo, 10/11/2004 - 11:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Kitty,

Je vraagt hoe je wortelrot kunt ontdekken?
Welnu, als ik ergens een plant koop,dan trek ik voorzichtig
aan de plant,terwijl ik de pot vast hou.
Komt de plant gemakkelijk omhoog uit de barg,laat de plant dan maar gauw staan. De kans is dan zeer groot dat er wortel-
wortelrot in het spel is. Sukses.

Groetend,
Jan Dekker.

wo, 10/11/2004 - 16:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

best jan,

en spijtig genoeg gebeurd dit ook!maar ook heb ik naar mijn wortels gekeken en zien die van mijn niewste plant mooi wit en zijn ze stevig , de andere zitten dieper, maar zien er ook goed uit, ook zag ik nieuwe stekken, is dit geen goed teken? ze staat nu op een vensterbank aan de noord-kant , wel staat mijn verwarimn er aan, is dit goed? ook geef ik ze bijnaz geen water.

do, 11/11/2004 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wortelrot is vaak het begin van het einde...

Een laatste (wanhoops) poging, tot redding;
- Haal de plant uit de pot en gooi het potmengsel weg! Meer dan waarschijnlijk zitten er een hoop bacterieën in die langzaam aan je plant vreten.
- Spoel de plant af in lauw water en laat hem goed opdrogen. Spoel hem even door een verdunt ontsmettingsproduct. Bleekwater zonder zeep of zuurstofwater. Laat de plant vervolgens drogen. Als er duidelijk rottende delen te zien zijn, snij ze met een mes wat je door een vlam hebt gehaald om te ontsmetten af. Druk met een fles een klein blokje houtskool tot gruis, of verzamel wat gruis onderaan uit de zak BBQ-houtskool. Wrijf alle wonden in met dat houtskool poeder. Het is een oud huis tuin en keuken middel maar het werkt. Houtskool werkt ontsmettent. Koop je een zakje nieuwe bark en pot de plant op. Zet hem vast met een stokje en tracht de nog levende wortels te sparen. Kies je pot niet te groot. Een raar verschijnsel is dat planten in een te grote pot vaak niet aanslaan. Geef je plant vervolgens pas na een dag of drie water. Regenwater en niet te veel! Hoed je voor meststoffen. Giet voorlopig puur regenwater!

Succes.

Onderwerp gesloten