wat moet ik nu doen met mijn Phalaenopsis?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 18/09/2006 - 16:18
katl

wat moet ik nu doen met mijn Phalaenopsis?

Hallo iedereen,

Op15 juli heb ik van vrienden een orchidee gekregen. Ik was hier superblij mee en wil deze ook de goede nodige verzorging geven. Dus heb ik er informatie over opgezocht en alle verzorgingstips zo goed mogelijk toegepast. Hij staat aan het vensterraam, heeft dus voldoende licht en komt nooit in de zon te staan. Ik heb de eilandjesmethode toegepast zodat er een microklimaatje is en voldoende vocht heeft. Wekelijks geef ik hem regenwater met af en toe meststoffen. Ik laat hem het water opslorpen en nadien uitlekken zodat er geen wortelrot komt.
Toen ik hem kreeg, merkte ik wel op dat de plant er niet zo goed aan toe was. Er waren wel 2 bloemstengels met 4 en 3 bladeren. Maar er hingen veel verdroogde wortels uit de pot. Omdat ik gelezen had dat verpotten best in voorjaar gebeurt, heb ik dit dus ook nog niet gedaan. Sinds een 2tal weken vallen de bloemen, na eerst verdroogd te zijn, eraf. Vandaag is de laatste bloem eraf gevallen. Nu merk ik ook dat er mooie nieuwe wortels groeien en bestaande wortels krijgen een groen puntje. Ook zijn er 2 wortels die naar boven toe groeien!? Is dit normaal? Of misschien zijn dit nieuwe bloemstengels. Het zijn 2 kleine scheutjes die vanuit het hart van de bladeren omhoog groeien.
Ik zou ook heel graag jullie mening hebben over het verpotten. Mag ik mijn orchidee nu al verpotten? En moet ik daarvoor dan een grotere plastic potje en stenen pot voor kopen of is deze maat nog goed?
Ik heb al verschillende meningen gehoord over het al dan niet afknippen van de bloemstengel. Ik denk dat ik de bloemstengels voorlopig zo ga laten en zie wat er van komt.

Ik hoop op een antwoord van iemand die er meer van af weet van deze mooie plantjes die ik echt wel begin te waarderen.

Alvast bedankt
Groetjes
Katl

wat moet ik nu doen met mijn Phalaenopsis?
ma, 18/09/2006 - 16:22
katl

Hallo,

Hier ben ik nog eens om een foto toe te voegen van de orchidee in zijn geheel. :-)

Groetjes
Katl

wat moet ik nu doen met mijn Phalaenopsis?
ma, 18/09/2006 - 16:54
phalietje

die luchtwortels zien er heel mooi en gezond uit en de groene puntjes aan de wortels is ook een teken van een gezonde plant, dus rustig verder laten groeien.

ma, 18/09/2006 - 22:02
danny15

ziet er toch een zeer gezonde plant uit. ik zou hem toch insnoeien tot boven de derde knop.

ma, 18/09/2006 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ziet er inderdaad heel gezond uit en daarom ook zonde van de gezonde stengels af te knippen (niet doen, laat de plant dit zelf beslissen). Komen er nog bloemen aan die stengels dan is dit zeer mooi doordat ze doorbuigen.
In de winkel binden ze die zeer kunstmatig op met over het algemeen lelijke stijve steunstokken, hier moet je je eigen creativiteit gebruiken.

vrgr

di, 19/09/2006 - 11:28
katl

Bedankt iedereen voor het snelle antwoord.

Het is leuk om te horen dat mijn orchidee het goed doet.

Ik dacht dat het potje te klein aan het worden was omdat er zoveel wortels buiten het potje hangen maar dit zijn dus blijkbaar luchtwortels.
Dus ik kan wachten met overpotten tot in het voorjaar?

Groetjes
Katl

di, 19/09/2006 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aangezien er nogal veel wortels buiten de pot groeien kan je het potmateriaal controlerlen of het niet te veel verteerd is en dan vers mengsel geven. Je kan proberen de plant terug in dezelfde maat pot te zetten door evt. dode wortels weg te knippen.

vrgr

di, 19/09/2006 - 15:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mocht je de plant gaan verpotten kan je het beste de uitgebloeide bloemstengels volledig afknippen zodat ze alle energie kan steken in het maken van nieuwe bloemstengels.

vrgr

zo, 24/09/2006 - 22:29
katl

Hallo Joanna,

In je antwoord heb je het ook over die lelijke steunstokken en dat er andere mogelijkheden zijn. Maar ik dacht dat deze stokken nodig waren omdat ze anders gaan doorhangen en afbreken omdat sommige bloemstengels vrij lang zijn en dan nog met de vele bloemetjes eraan...

Maar het kan dus ook anders :-)
Kan je misschien een tip geven want ik ben niet zo een creatief iemand ;-)

En bedankt voor jullie antwoorden.

Groetjes
Katl

Onderwerp gesloten