ziekte fruitbomen oa. perzik, peer, kers

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/07/2011 - 00:26
hvdrey

ziekte fruitbomen oa. perzik, peer, kers

Toen we ons huis een vijftal jaar geleden kochten was er ook een kleine boomgaard bij. Helaas heb ik in die 5 jaar alleen appels kunnen eten. De vruchten van de andere bomen zijn allemaal aangetast. Ik heb al wel gelezen over de krulziekte bij de perzik. Maar alle fruitbomen doen het slecht. Bij de kersebomen, gaan de bladeren al heel snel opkrullen en vertonen ze roestbruine vlekken, en in iedere kers zit er een gat van een wormpje. Bij de peren hebben de bladeren gaten en gaan de peren rotten vooraleer ze rijp zijn. Ze krijgen dan ook witte spikkels. Bij de perzikken zie je rode vlekjes en blazen op de vruchten waar precies een soort hars uitkomt. Dan hebben we ook nog een okkernotenboom. Maar die verliest ook zijn vruchten voor ze mogen afvallen en de vruchten zijn zwart en nat. Ik zie aan onze druivenstruik die onder deze boom staat ook nu al rode blazen op de bladeren. Wat ik dus raar vind is dat elke boom wel iets heeft. Ik vrees er dan ook voor of ik daar iets aan kan doen, of dat het misschien aan de bodem ligt. Ik heb ook wel nog nooit iets aan de fruitbomen gedaan behalve snoeien en de afgevallen bladeren ruimen.In de bijlage heb ik een foto toegevoegd van de perzikboom, dat maakt het probleem misschien duidelijker. Kan sproeien een optie zijn, en indien ja is dat dat voor iedere boom een ander product? Of moet ik de grond aanpassen? Hopelijk kan iemand mij verder helpen, zodat ik volgend jaar toch misschien fruit kan eten uit mijn eigen tuin. Alvast bedankt!

ziekte fruitbomen oa. perzik, peer, kers
wo, 27/07/2011 - 00:29
hvdrey

extra foto vraag ziekte fruitbomen.

ziekte fruitbomen oa. perzik, peer, kers
wo, 27/07/2011 - 00:39
hvdrey

extra foto vraag ziekte fruitbomen

ziekte fruitbomen oa. perzik, peer, kers
wo, 27/07/2011 - 22:50
guy_fruit

Het beschimmelen van de vruchten wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat vogels ze hebben beschadigd.
Krulziekte is een belangrijk probleem bij perzik en nectarinebomen. Sproeien heeft in deze periode geen voordelen! Vooral bij het zwellen van de winterknoppen (januari- februari) zijn enkele preventieve behandelingen nuttig.
Uw perzikboom kan je best deze week eens goed terugsnoeien, zodat er opnieuw veel licht in de boom komt.
Indien je lichte grond (zandgrond) hebt dan kan wat bijmesten ook nuttig zijn.
Tip:
https://tinyurl.com/y3edyxpp
en
https://tinyurl.com/y6es4d88

Guy

do, 28/07/2011 - 13:03
hvdrey

Beste Guy,
is het gebruik van een net dan misschien een optie om schade door vogels te vermijden?
Bedankt alvast voor de nuttige tips en links. Nu afwachten tot volgend jaar.
Bedankt.
Hanne

za, 30/07/2011 - 23:30
guy_fruit

Beste Hanne,
Een beschermnet is erg aanbevolen voor kersen, druiven en blauwe bessen. Voor appel, peer en perzik is dat nog niet gebruikelijk.
Als er volgend jaar meer vruchten aan hangen, dan zal mogelijk de schade wel beperkt blijven.
Mvg,
Guy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag