Cycas Revoluta

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/06/2005 - 00:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cycas Revoluta

Ik heb me onlangs een Cycas aangeschaft en heb enkele vragen omtrent de verzorging van deze palmvaren.

-Ik heb hem verplant in een pot die ik gekocht heb samen met de plant. In de winkel heeft men mij vertelt dat deze uiterst geschikt is om de plant te houden. Nu lees ik ergens dat er voldoende waterafvoer moet zijn, zodat de plant niet te vochtig staat en schimmelvorming te voorkomen. Moeten er dan onderaan geen gaatjes zijn in de pot zodat het overtollige water zich uit de pot kan verwijderen? De pot die ik gebruik heeft geen gaten onderaan.

-Is het aan te raden een Cycas die in een pot staat te verplaatsen naar buiten voor enkele uren zonlicht in de namiddag, of is het beter hem helemaal binnen te houden?

-Hoeveel en wanneer geef ik hem best water, mijn Cycas meet 50 bij 50 en de stam heeft de groote van een kokosnoot. De afmetingen van de pot zijn 30 breed en 40 diep.

zo, 17/07/2005 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hou de cycas maar binnen of laat hem buiten staan tot in het najaar. Op en neer is helmaal niet goed.
Water geven moet je op gevoel doen. Voel aan de potgrond voelt deze droog aan geef dan pas water. Zeker opdat er aan de onderkant van de pot geen gaten zitten. Je kan ook de plant uit de pot halen en onderin hydro korrels doen een laag van 7cm, teveel aan water kan dan door de potgrond tussen de korrels zakken en daarna weer worden opgenomen.,

ma, 18/07/2005 - 20:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ok, bedankt voor de tips.

do, 25/08/2005 - 18:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
ik vermoed dat je een cycas revoluta hebt aangeschaft. Zelf heb ik er één sinds een zestal jaren.Deze plant heeft een zonnige standplaats nodig; in de zomer staat die buiten. In een pot zonder afvoergaten zou ik hem niet houden. De plant heeft weinig water nodig(om de twee weken). Alleen wanneer er een nieuwe kroon bladeren gevormd wordt (om het jaar, maar meestal slechts om de twee jaar) hoef je meer water te geven en ook wat meststof (voor palmen)
veel succes,
paul

di, 30/08/2005 - 00:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is inderdaad een Cycas Revoluta en ik heb mij intussen nog een tweede aangeschaft: een iets ouder exemplaar met al een leuke stam. Ik hou ze nu buiten op een zonnige standplaats met beschutting tegen de regen. Beiden doen het goed, de bladeren blijven hun kleur behouden en ze zien er gezond uit.

Heerft iemand trouwens ervaring met het kweken van een kokospalm? Klopt het dat je een gekochte kokosnoot "aan de praat kan krijgen" door hem voor 3/4 in vochtige aarde te houden? Ik heb er eentje geplant en tips ivm zijn dus welkom!

wo, 31/08/2005 - 01:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
het zou inderdaad moeten kunnen lukken met de cocosnoot. Bijgevoegd een foto van twee zaailingen, links een "bismarckia nobilis silver" palm, en rechts een "dioon edule" (behoort tot de cycadacea zoals cycas revoluta).
Ik ga als volgt tewerk:
zaden 24 uur weken in lauw water en dan doe ik deze in een mengeling van cocosvezel, zand en vermiculite in een gesloten plasticzak (diepvrieszakjes); warm zetten (25 à 30°). Wanneer de wortel verschijnt planten in een pot, het zaad half in de grond. Voor uw cocosnoot lijkt mij dat wat problematisch, maar je kunt ze direct half in een grondmensel op een warme plaats zetten (minimum 25°)
veel succes,
Paul

Cycas Revoluta
Onderwerp gesloten