Help! Pachira Aquatica gaat langzaam ten onder

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/05/2012 - 21:14
Marc84

Help! Pachira Aquatica gaat langzaam ten onder

Ik heb nu 2 jaar een Pachira Aquatica in de woonkamer staan. Toen ik hem kreeg was hij al tegen de 2 meter hoog, met 5 gevlochten stammen goed intact en nog volledig groen. Hij kwam in een pot welke weer in een grotere pot staat met onderin grind.
Het advies was om hem eens in de 3 weken water te geven. Dit heb ik dus opgevolgd en de plant groeide als kool.

Totdat de plant op een zeker moment stopte met groeien. Ook de uitschietertjes bovenin bleven klein. Omdat ik het vermoeden had dat hij wel eens te weinig water kreeg heb ik de hoeveelheid iets opgeschroefd. Tussen de halve liter en een liter ongeveer.
Het probleem werd alleen maar groter. Naast dat de plant al een paar maanden totaal geen groei meer vertoonde werd ook elke keer een zijtak met de bladeren daaraan geel, tot ze vervolgens afvielen. Wanneer ik de plant even geen water meer gaf, stopte dit en bleef de plant in zijn huidige vorm. Hij groeide dus nog steeds niet verder. Zo heb ik getest met 2 maanden geen water geven, waardoor er niks gebeurde. Op het moment dat ik weer water ging geven vielen er weer bladeren af. Ook als ik minder water gaf (2 kopje bijvoorbeeld).

2 stengels heb ik teruggesnoeid, welke nu ook dood lijken te zijn. Zie foto's. Zelfs één hele stengel begint nu langzaam geel te worden.
Ik geef hem nu maandelijks een klein beetje water, omdat hij toch moet leven natuurlijk, maar niet teveel omdat ik bang ben dat hij zo nog sneller naar zijn eind toegaat.

Omgevingsfactoren:
- De plant stond op dezelfde plek als waar hij vroeger stond toen hij nog wel uitschoot. Geen direct licht, maar de lichtinval is ook niet heel erg hoog.
- De temperatuur is 's nachts en overdag zo'n 15 graden, behalve in de zomer als het buiten warmer is. 's Avonds als ik thuiskom is de temperatuur 18-19 graden.

Foto's:
https://tinyurl.com/yyutnkhp

https://tinyurl.com/y66gum7q

https://tinyurl.com/y2rynflo

zo, 13/05/2012 - 21:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Foto's beter gewoon hier plaatsen.

zo, 13/05/2012 - 21:45
Marc84

Foto1

Help! Pachira Aquatica gaat langzaam ten onder
zo, 13/05/2012 - 21:47
Marc84

Foto2

Help! Pachira Aquatica gaat langzaam ten onder
zo, 13/05/2012 - 21:47
Marc84

Foto3

Help! Pachira Aquatica gaat langzaam ten onder
zo, 13/05/2012 - 21:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een duidelijk geval van lichtgebrek, maar ook (tijdlijk) te weinig water.
Staat Pachira in het volle licht(zonder zon) dan kun je de plant in een laagje water zetten. Het is van nature een moerasplant.
Het advies van de verkoper was duidelijk onwetendheid.

zo, 13/05/2012 - 22:17
Marc84

Greenconnection: Ik kom zoveel wisselende berichten tegen wat het water geven betreft. De één zegt, het is een moerasplant, hij moet met z'n voeten in het water staan. De ander zegt juist, hij kan niet goed tegen veel water en je moet maar eens per maand water geven.

Vaak wordt als reden genoemd dat het een subtropische plant is en al het opgenomen water via de bladeren verdampt door het klimaat. Daarom moet je hem hier dus niet verzuipen, omdat wij een koele en droge lucht hebben vergeleken met die regionen.

Eens?

zo, 13/05/2012 - 22:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

In een omgeving met droge lucht (de huiskamer), zal er juist meer verdamping zijn en dus ook meer waterbehoefte. Waar de plant van oorsprong vandaan komt (Midden- en ZuidAmerika) groeit de plant in moerassen. Hij kan zelfs in (binnen)vijvers toegepast worden.

zo, 13/05/2012 - 22:51
Marc84

Om eerlijk te zijn vind ik het allemaal nogal erg verwarrend. Het merendeel van de sites roept dat de plant niet teveel water moet krijgen.

Ook vindt ik hier: https://tinyurl.com/yxl895eo volgende: De Pachira is een tropische plant die zowel op een zonnige als een donkere plaats zeer goed kan leven, ook op een volledig donkere plaats zal uw plant mooi blijven dus kan overal in uw huis staan ook op een plek waar andere planten het niet overleven.

Het lijkt er zelfs op dat zelfs de pro's het niet met elkaar eens zijn. Hoe kan er toch zoveel onduidelijkheid bestaan over dit plantje?

zo, 13/05/2012 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

.....op een volledig donkere plaats overleven..........
Prachtig verkooppraatje! Dat geloof je toch zelf niet!
Niet alles is betrouwbaar op internet! In tegendeel zelfs.
Je kunt je afvragen waarom dit bedrijf de planten nog in een lichte, dure kas teelt. Volgens het advies, moet dat ook in een donkere schuur kunnen.

Als je uitgaat van de oorspronkelijke groeiplaats en herkomst, kun je al veel over de verzorging en behoefte van een plant te weten komen.

ma, 14/05/2012 - 01:07
Marc84

Scherp opgemerkt. Ik zal de plant eens verplaatsen door hem voor het raam te zetten (waar niet direct licht op valt).

zo, 27/05/2012 - 22:55
Marc84

Inmiddels staat hij vanaf de laatste keer dat ik hier postte op een plek met meer licht, maar geen direct licht. Ook heb ik hem water gegeven met het water uit de regenton ipv de kraan, omdat ik denk dat dat beter is.

En warempel, er begint al zowaar een mini takje te groeien met kleine blaadjes eraan. Het lijkt er dus op dat hij weer tot leven is gewekt.

Ik denk wel dat de drie afgeknipte takken (zie 3e foto bovenaan) echt dood zijn, en dat daar niets meer uit zal ontspringen. Of heb ik nog kans?

zo, 27/05/2012 - 23:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die takken zijn dood.

ma, 28/05/2012 - 17:02
Marc84

Zie jij een manier om deze plant er 'voller' uit te laten zien? Nu heb ik nog maar 2 stammen over, welke ook niet al te flink bezaaid zijn met bladeren, aangezien veel takjes er af gevallen zijn.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag