Sterk groeiende planten gezocht

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/01/2009 - 01:26
Mika

Sterk groeiende planten gezocht

Ik ben op zoek naar sterk groeiende kamerplanten. Aangroei in de winter moet mogelijk zijn. Ik heb 3 zuidgerichte ramen, dus er kan voldoende licht naar binnen komen.

De bedoeling zou zijn dat ik per dag een stevige tak van deze planten kan snoeien, en dat ik na een zekere cyclus opnieuw een tak van dezelfde plant kan afnemen.

Ik besef dat normale kamerplanten zodanig geselecteerd worden dat ze net niet massaal groeien, en ook dat de winter net niet het aangewezen seizoen is voor aangroei: toch enkele tips?

vr, 30/01/2009 - 10:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom wil je snoeien?
Hoe denk je verbranding te voorkomen in de zomer op het zuiden?

vr, 30/01/2009 - 11:33
Windop

Misschien kamerwingerd (Cissus) ? Voor meer info, zie bijvoorbeeld : https://tinyurl.com/yxnbz96e

En ik zou ook wel willen weten waarom je zo graag wil snoeien ? :-)

vr, 30/01/2009 - 19:29
Mika

Ik onderhoud een kolonie bladsnijdermieren. Nu is die kolonie nog klein, maar volgend jaar kan die al heel groot zijn, en hebben ze dus veel bladeren nodig in de winter.

In de zomer kunnen de planten wel weg van die zuidramen natuurlijk.

vr, 30/01/2009 - 21:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me verstandig er eerst achter te komen, welke bladeren de mieren prefereren. Er zijn nu eenmaal kamerplanten met giftige stoffen in de bast of sap.

vr, 30/01/2009 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik het goed heb houdt Artis ook bladsnijdermieren. Misschien kun je daar informatie krijgen. Of anders eventueel de mieren bijvoeren met boerenkool, spinazie e.d. Sommige voedingsgewassen worden wel als potplantjes aangeboden zoals de snelgroeiende rucola (onlangs gezien bij Lidl). Van belang is ook of er zich een vruchtbare schimmelculture kan vestigen op het betreffende bladgroen.

Het lijkt me in ieder geval een interessante hobby.

Draco

vr, 30/01/2009 - 23:43
Mika

Tot nu toe zijn hun favorieten Hibiscusinfo-icon en roosjesbladeren. het probleem is dat mijn Hibiscus al maanden niet meer doorgroeit, en de roosjes niet bijgroeien. Liguster nemen ze ook aan. Er is een hele resem van inheemse planten die ze ook aannemen, en waarvan de bladeren te kweken zijn uit takken in de winter. Veldsla, basilicum, en oude braambladeren nemen ze soms aan. Citroen iets meer. Klimop nemen ze spijtig genoeg niet aan.

In een later stadium zal de kolonie grotere vormen bevatten, die mogelijks minder problemen hebben met oudere en dus hardere bladeren.

Toxische planten hoeven geen probleem te zijn, omdat de schimmel logischerwijze door minder giffen getroffen kan worden. Het merendeel van de bladeren die de mieren oogsten zou toxische stoffen bevatten.

Sowieso moet ik eerst eventuele planten testen met enkele bladeren.

di, 03/02/2009 - 23:18
gerberatje

wees blij dat ze de klimop niet willen want die bevat giftige stoffen

Onderwerp gesloten