Laurierkers of wat anders??

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/01/2007 - 13:50
pike

Laurierkers of wat anders??

Ik wil een nieuwe haag aanleggen en denk daarbij aan Laurierkers. Dit omdat hij in de winter mooi groen blijft en snel groeit.

Zijn er nog alternatieven voor de laurierkers die vergelijkbare kwaliteiten hebben?

En hoe hoog kan een Laurierkers eigenlijk worden?

P.S. Taxusinfo-icon zie ik niet zitten vanwege de giftigheid voor dieren.

Vast bedankt!

zo, 21/01/2007 - 14:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laurierkers is ook voor verschillende dieren giftig hoor.

Jan

zo, 21/01/2007 - 18:15
tuinprins

Laurierkers kan zonder te snoeien makkelijk 3 tot 5 meter hoog worden.

Snelgroeiend vind ik voor een haag een nadeel omdat je dan meer moet knippen om hem op de gewenste hoogte te houden.

Nog een reden om geen haag van laurierkers te planten is dat de laatste jaren steeds meer van deze hagen last krijgen van hagelschotziekte en kevervraat.

Een alternatief zou een haag van leylandiconiferen kunnen zijn maar die zou ik nooit planten tenzij U de haag 2 a 3 maal per jaar knipt of ruzie met de buren wilt hebben.

Waarom moet het perse groenblijvend zijn? Dit wordt zo overgewaardeerd. Ik zou kiezen voor een beukenhaag. Deze groeit niet al te snel (hardlopers zijn doodlopers) en is goed in vorm te houden.

Gegroet, de tuinprins

zo, 21/01/2007 - 19:48
pike

Hartelijk dank voor de snelle respons.

Ik woon helemaal in de middele of nowhere en wil hem ook eigenlijk een beetje gebruiken om de wind te breken voor ons huis met een plat dak.

Doordat hij groen blijft heb je ook een goede keerring tegen de wind lijkt me. Ik wil snel resultaat zien vandaar dat de laurier me aanspreekt, maar ik sta open voor andere ideeën, graag zelfs!

zo, 21/01/2007 - 21:00
tuinprins

Indien er genoeg ruimte is zou U ook kunnen overwegen om een windsingel aan te planten. Een windsingel is niets meer of minder dan een brede strook van diverse struiken om de wind te breken. Je kunt hierbij dan denken aan struiken als hulst, hazelnoot, vlier, laurier, meidoorn etc. Dit zogenoemde bosplantsoen is goedkoop en kan tegen een stootje.
Maar er moet dus voldoende ruimte zijn anders is zo'n windsingel niet effectief. De strook moet minimaal drie meter breed zijn.

Gegroet, de tuinprins.

zo, 21/01/2007 - 21:41
pike

Is misschien inderdaad nog een beter idee! Moet het geheel hoger worden als het dak van het huis of maakt dat niet zoveel uit.

Is er ergens nog meer gedetailleerde info te vinden over zo'n windkeerring?

ma, 22/01/2007 - 12:43
Dennie-soest

Goejedag ,
Ik denk dat een laurierkers een autstekend idee is juist. Hij groeit snel , dat wil je graag , breekt de wind , is goedkoop , dan zou ik gewoon kiezen voor de prunusinfo-icon lauriceracus Rotundvolia , deze is mooi groen. snoeien is ook makkelijk , desnoods tot op het hout , groeit altijd weer aan , wat mij betreft super !

ma, 22/01/2007 - 20:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dennie: de juiste naam is: Prunusinfo-icon laurocerasus 'Rotundifolia'.

di, 23/01/2007 - 10:52
Dennie-soest

oja sorry , beetje slordig bericht zag ik , achter de computer let ik nooit op spelling zoals je gezien hebt. maar je hebt gelijk , volgende x typ ik het goed , anders kan je hem niet googlen:P

wo, 24/01/2007 - 17:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik de ruimte had zou ik zeker een vlechtheg aanleggen. Daar kan van alles in: haagbeuk, sleedoorn, jasmijn, klimop, wilde roos, lijsterbes, krent en ga zo maar door. Daardoor krijg je een schitterende, bloeiende, doornige behoorlijk dichte afscheiding die insecten en vogels enzo tot bescherming én voeding (bessen) kan dienen. Het duurt wel even voordat 'ie groot is, maar dan héb je ook wat! Dan zou je tijdelijk zo'n klimopscherm kunnen plaatsen (is goedkoop, groeit snel en is ook snel weer te verwijderen). Google eens op "vlechtheg" als het je wat lijkt.

do, 25/01/2007 - 01:31
pike

Beste Speets wat bedoel je precies met: "Dan zou je tijdelijk zo'n klimopscherm kunnen plaatsen (is goedkoop, groeit snel en is ook snel weer te verwijderen)"

Ik ben een leek dus weet niet precies wat je bedoelt maar klinkt wel interessant. Hoe meer opties des te beter.

En hoe groot is het risico dat de laurierhaag inderdaad bezwijkt bij een strenge winter?

Ik woon dicht aan de zeekust dus zo superkoud wordt het hier niet. Wel veel wind natuurlijk, vandaar ook die haag!

Ik wil zo snel mogelijk resultaat, vandaar. Heb de laatste maanden zo veel wind gehad dat ik een buffer wil hebben

Misschien is dat klimopscherm daarvoor een goede tussenoplossing

zo, 28/01/2007 - 18:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, je was even uit beeld. Wat ik bedoel is een "schutting" van (gevlochten) betonijzer waar klimop tegenaan groeit. Kun je zelf maken (als je handig bent; zelf stekken van de planten kost niets, betonijzer ook niet), maar ze zijn ook kant en klaar te koop bij tuincentra (in het voorjaar denk ik). Het groeit in 1 of 2 jaar zo ongeveer zichtdicht, afhankelijk van je startplanten. Daarna kun je hem ook in de breedte laten groeien, dat hangt er vanaf hoe je snoeit. Je krijgt dan als het ware een groenblijvende muur van klimop.
Ik vind het mooier en natuurlijker dan laurierkers, zeker als je er leuke dingen als (wilde) rozen en kamperfoelie tegenaan en tussendoor laat groeien om een wat natuurlijker, gevarieerder geheel te krijgen. Ook struikachtige besdragers (zie bij vlechtheg) kunnen ertussen als je van vogels houdt. Dan krijg je een beetje hetzelfde idee als een vlechtheg, het zit alleen veel eerder dicht. Maar het stelt wel eisen aan de stevigheid van het frame! Een vlechtheg is in elk geval zeer stevig en vorstbestendig
Overigens woon ik in de Achterhoek; ik weet niet precies wat een en ander doet aan zee, maar ik zou als ik jou was eens om me heen kijken om te zien welke planten goed gedijen in het zand en de zeelucht.
Windsingels van laurierkers kun je overigens het beste planten in oktober: zie ook Google voor een en ander. Succes!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag