Soort laurierhaag

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/04/2011 - 23:16
Mogumr

Soort laurierhaag

Zins vorig jaar wordt onze haag (zie foto) aan één kant kalig en gelig. Ook hebben wij last van een taxuskever, dit kan bestrijd worden met nematoden, alleen is dit niet verkrijgbaar in de normale tuincentra's.

Wie heeft voor ons de helpende tip?

Anders zijn we bang dat onze haag verloren gaat.
Alvast bedankt

Soort laurierhaag
zo, 24/04/2011 - 23:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier kun je bestellen:
https://tinyurl.com/y48435eb

zo, 24/04/2011 - 23:53
tuinprins

Het heeft geen zin op dit moment nematoden (parasitaire aaltjes) tegen de larven van de taxuskever in te zetten omdat de huid van de larven nu zo dik is dat de aaltjes daar niet door heen kunnen komen. De beste tijd om nematoden tegen de larven van de taxuskever in te zetten is globaal genomen de periode van half augustus tot half september.

Als je in de genoemde periode aaltjes inzet zorg er dan voor dat de grond goed nat is en houdt deze hierna nog minimaal 2 weken goed vochtig. En met goed nat bedoel ik ook goed nat. Dit is noodzakelijk omdat de aaltjes zich via het water de grond moeten zien in te werken. Als de grond te droog is dan zal het resultaat van het inzetten van de aaltjes tegenvallen. Onder een laurierhaag is het vaak gort- en gortdroog dus langdurig sproeien is absoluut noodzakelijk.

Parasitaire aaltjes zijn niet goedkoop maar wel redelijk effectief als aan de volgende basisvoorwaarden wordt voldaan:

1. het juiste tijdstip van inzet,
2. goede vochtigheid van de grond
3. een minimale bodemtemperatuur van 12 graden
4. voldoende aaltjes worden ingezet
5. de aaltjes koel worden bewaard en spoedig na ontvangst worden gebruikt
6. bedenk dat de taxuskevers niet alleen bij jou zitten maar ook bij de buren, in de wijk, het dorp, de stad, de provincie, ja in heel Nederland. Je zult de aaltjes daarom ieder jaar opnieuw moeten gebruiken.

De aaltjes zijn via internet te bestellen en waren vroeger ook via het tuincentrum te bestellen middels een kaart die je dan moest opsturen naar een bedrijf dat de nematoden verkocht. Of dit laatste nu nog zo is weet ik niet.

Het feit dat de haag aan een kant kaal en gelig wordt ligt niet aan de taxuskevers maar kan liggen aan de standplaats ( te veel schaduw), het gevolg zijn van winterschade (vorst) of van droogte. Als het mijn haag zou zijn zou ik die bemesten met kieseriet (voor een groene kleur) en met een organische meststof zoals Culterra. Geen kunstmest omdat de stoffen hierin te snel vrijkomen waardoor de haag wordt opgejaagd. Nadat je bemest hebt is het raadzaam goed te regenen. Doe dit op de grond onder de planten en niet op de planten zelf omdat de bladeren van de laurierkers fungeren als een paraplu.

Tot slot: binnen enkele weken zullen de taxuskevers te voorschijn komen. Deze zijn 's avonds en 's nachts actief. Je kunt een deel wegvangen door 's avonds (als het donker begint te worden of is)een wit laken onder de laurierkersen te leggen en eens flink aan de planten te schudden. De taxuskevers vallen dan op het laken en zijn dan goed om zeep te helpen.

Gegroet, de tuinprins

ma, 25/04/2011 - 01:10
Mogumr

Heel vriendelijk bedankt voor deze uitgebreide tip!
Hier hebben wij wat aan 

Groet

Onderwerp gesloten