groene bolletjes in de vijver

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 25/06/2006 - 20:52
vijverfan

groene bolletjes in de vijver

Onze vijver is 2 jaar oud. Vanaf het begin kwamen er groene bolletjes in wat lijkt op groene zeep, maar dan wat feller/donkerder gekleurd. Zij zijn ongeveer een knikker groot. Inmiddels is bijna onze hele vijver op de bodem bezaaid met deze dingen. Ze drijven af en toe ook in de vijver. De vijver is steeds aardig helder, maar er ligt wel veel "stof" op de planten. Als ik dat er af veeg zit het er binnen de kortste keren weer op. Ik vraag me af wat die groene bollen zijn en of dat stof soms een afvalstof van die dingen is. Wat kan ik er aan doen als dat laatste het geval is. Ben benieuwd

ma, 26/06/2006 - 09:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is een ander soort alg dan zweef of draadalg.

Ziet er slijmerig glibberig uit in de trent van gelatine pudding.

Deze overwintert op de bodem, en in de zomer vermeerderd zich deze door het licht en de warme temperatuur.
De warmte zorgt ervoor dat deze alg boven komt drijven.

Met een fijn mazig schepnet is het verwijderen van deze alg een oplossing.

Het stof kan afkomstig zijn van afgestorven zweefalg dat niet kan gedijen/overleven in de vijver omdat het water niet voedselrijk is, anders was de vijver al een groene brei.

groet,

di, 04/07/2006 - 22:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor het antwoord. Het zou kunnen dat de vijver minder voedselrijk is. Vorig jaar hadden we veel meer last van draadalg. Ik schepte toen soms dagelijks een emmer uit de vijver. (grote vijver). Ik heb dat altijd weggegooid, maar kan dat misschien beter onder een steen in de vijver leggen? Omdat ik daarmee de voedingsstoffen in de vijver hou?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag