groene vijver.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 17/05/2010 - 16:03
yvon1

groene vijver.

Mijn vijver is heel erg groen,heb al het een en ander geprobeerd maar hij blijft groen.
Nu staan er wel heel veel hoge coniveren om de vijver,weet iemand of het daar door zo kunnen komen,en wat kan ik er aan doen om hem weer helder te krijgen.

ma, 17/05/2010 - 16:19
Polplastron

Hierover is al heel wat op dit en andere forums gezegd.

Een korte samenvatting:
- dat de vijver nu groen is is relatief normaal: de algjes leven van de voedingsstoffen in het water. Deze zijn nu heel fel aanwezig doordat er waarschijnlijk hier en daar plantenresten gerot zijn gedurende de winter.

- behandeling van deze algjes is te doen met chemische middeltjes, maar deze pakken enkel de symptomen aan. De algjes sterven dan af en zullen na rotting weer zorgen voor meer voeding in het water. Hetzelfde effect krijg je met een UV-filter, maar die kan je dan weer het hele jaar laten opstaan. Een langdurigere oplossing is het weghalen van dode plantenresten en het zorgen voor een goede beplanting (o.a. met ondergedoken planten) die de concurentie aangaan met deze algjes.

Groeten,

Pol

di, 18/05/2010 - 00:00
Draco

Ik heb ook dit jaar weer de ervaring, dat de vijver eerst troebel werd door algenbloei, maar daarna en soms binnen enkele dagen opklaarde. Ik vermoed dat de ontwikkeling van de vijverplanten zorgt voor een verlaging van het nutrientenniveau, waardoor de algen afsterven en zinken. hoe snel dat proces verloopt hangt dan af van de hoeveelheid planten in de vijver.

wo, 19/05/2010 - 09:03
gotcha

degelijke uv-lamp aanzetten.

do, 20/05/2010 - 09:35
Brutus013

Je kunt voordat het water wat uit je filterbak komt, extra filteren door gebruik van vijverwatten. je dient hiervoor wel een mogelijkheid te creeëren om een extra kanaaltje te maken waar je de watten inlegt. Hiermee kun je het fijne (algen-)vuil uit het water houden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag