hoeveel vissen

23 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/07/2013 - 15:37
bigdany

hoeveel vissen

hallo
ik zit een vraag hoeveel vissen mogen in vijver van 500 l met pomp en met
UV Lamp 9 Watt
mijn vijver is 3 weken aan pompen zonder vissen moet ik nog langer wachten
voor ik vissen in doet in mij vijver

gr
Dany

hoeveel vissen
zo, 14/07/2013 - 17:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goede middag,

De hoeveelheid vissen hangt echt af van de grote/soort vis die u wil kopen. na 3 weken hoort een vijver klaar te zijn voor vissen, eventueel zou u bij het tuincentrum een testsetje halen om de ph-waarde van het water te bekijken (bij nieuwe vijvers is het water vrij hard).

gr lizz

zo, 14/07/2013 - 17:48
bigdany

Dag Lizz

zal eerst keer naar een tuincentrum gaan om water van vijver laten testen op
ph-waarde !
en die vissen dat weet ik niet zo goed,tussen 12 tot 20 cm groot ik aan
denken :-)

GR Dany

zo, 14/07/2013 - 18:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

een shubunkin vind ik opzich wel een makkelijke vis. deze leven het liefste in een school van vijf.
verder moet je even kijken in hoevere je je planten heel wil houden de ene vis eet net wat meer dan de andere;)

zo, 14/07/2013 - 18:13
bigdany

Alvast bedankt voor reacties zal keer goed over nadenken wat zal nemen en
hoeveel vissen ik aan denken rond 10 vissen :-)

gr
dany

zo, 14/07/2013 - 18:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

stuur een berichtje welke het geworden zijn;)

zo, 14/07/2013 - 18:20
bigdany

zeker weten :-)

zo, 14/07/2013 - 21:04
GreenConnection

De regel is 20 cm vis per 1000 liter vijverwater.
Met 10 vissen ben je dan al overbevolkt!

ma, 15/07/2013 - 09:08
bigdany

hallo green

ik weest vragen gisteren ik mag 8 tot 10 vissen in doen in mijn vijver ik zit
met pomp en uvc lamp !

Als stelregel kun je aanhouden dat je per kubieke meter water (1.000 liter)
ongeveer 20cm vis in je vijver kunt houden. Deze 20cm is de lengte van de
vissen bij elkaar opgeteld. Houdt echter wel rekening met het groeien van de
vissen!
Met een goed UVC-filter, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kun
je hier nog eens 25% bij optellen en kom je op 25 cm vislengte per 1.000 l

gr dany

ma, 15/07/2013 - 09:37
GreenConnection

Dat is dan 2,5 vis van 5 cm. voor een vijver van 500 liter.

ma, 15/07/2013 - 16:20
Gert Bijvank

Wel sneu voor die laatste halve vis.

ma, 15/07/2013 - 17:54
GreenConnection

...wordt een halvemaanvis....

za, 20/07/2013 - 18:39
tournesol

Ik heb ook zo een kleine vijver, ik zette er vier goudvissen in en ik dacht dit is oké, maar vorig jaar merkte ik drie kleine visjes erbij op.
Nu vorige week zag ik opnieuw vier mini's , wat doe ik met al dat klein grut? die worden ook snel groot, ik vermoed dat ik met heel vruchtbare vissen zit , is het normaal dat die zo goed kweken?

za, 20/07/2013 - 22:23
RdB

Ja dat is normaal, vandaar het spreekwoord: 'Bezint eer ge begint'

Ruud

za, 20/07/2013 - 23:50
Anneloog

Voor de kleinere vijver buiten kunnen ook chinese danio's (Tanichthys albonubes) heel leuk zijn en omdat ze niet zo groot woprden kan je daar een mooie grote school van nemen, ik heb ze nu al 2 jaar in de vijver's (3 vijver zonder techniek maar met vele planten) en ze zijn prachtig. Hier overwinteren ze gewoon onder het ijs maar er zijn ook genoeg mensen die ze 's winters in een cementkuip binnen zetten op een koele kamer.
Als je googled op chinese danio in de vijver kan je genoeg verhalen vinden en ervaringen lezen en foto's kijken.

zo, 21/07/2013 - 01:26
milano12

wat ik raar vind is dat de vuistregel van het aantal cm vis per liter in een aquarium anders is dan in een vijver. waarom is dit? bijvoorbeeld in een aquarium is 1cm vis per 2 liter. en in een vijver is dit anders.

zo, 21/07/2013 - 11:50
tournesol

Ik heb gelukkig nu iemand gevonden met een grote creche waar ze terecht kunnnen als ze wat groter zijn.

zo, 21/07/2013 - 14:31
GreenConnection

Milano: in een aquarium is de controle en afstemming veel beter. Een vijver is afhankelijk van wisselende weersomstandigheden.

do, 25/07/2013 - 00:59
EJAY

vandaag bij tuinland geweest, daar hadden ze bacteriën in een flesje.
De verkoper beweerde de bacterien het ijzer en metalen in water verwijderde
en dat je dan na 3 dagen al vissen kon houden. Het leidingwater is hier
verder erg geschikt voor vissen. (PH van 7). De beste man klonk wel of hij er
echt verstand van heeft.

do, 25/07/2013 - 01:56
GreenConnection

Natuurlijk heeft de man verstand......van geld verdienen.

vr, 26/07/2013 - 00:41
Anneloog

Tja bacteriën in een flesje leuk...

ik heb ooit me verdiept in het opstarten van aquaria voor garnalen en dus me verdiept in de opbouw en afbraak van stoffen en groei van goede bacteriën.

Heb er toen voor aqua's een heel stuk over geschreven en misschien heb je er wat aan want deels komt het overeen met de vijver.
Het grote verschil is dat een aqua een beschermde gesloten omgeving is en de vijver bloot staat aan alle invloeden van de natuur.
Maar de basis is het zelfde qua foute stoffen en goeie stoffen en evenwicht krijgen.
In een vijver heb je zelfs meer vrijheid dan in een aquarium omdat de natuur je helpt.
Hier het stuk wat ik geschreven heb voor aquaria, over de stikstof kringloop.
Vervang het woord aquaria voor vijver dan leest het misschien wat makkelijker.

Het opstarten van een aquarium.

Een aquarium heeft een bacterie cultuur nodig in het water, de bodem, en heel belangrijk het filter. Deze bacteriën zijn nodig om de afbraak van organische stoffen te verwerken die in eten en ontlasting zit van aquarium bewoners (stikstofkringloop).

Deze organische stoffen (ammonium/ammoniak) worden eerst omgezet door snel groeiende bacteriën (nitrobacter) in het schadelijke nitriet (no2). Nitriet word snel gevormd en deze moet door een andere groep bacteriën (nitrosomas) die niet zo snel groeit omgezet worden in de minder schadelijke nitraat (no3) deze is weer van belang voor de planten als voeding.

Nou zijn er in een nieuw, net gevuld aquarium nog geen ammonium/ammoniak, nitriet of nitraat aanwezig dus de stikstofkringloop is nog niet in werking. Deze kan je starten door middel van bv wat kleine slakken (zitten vaak al gratis op waterplanten uit de winkel) die langzaam wat eten en uitstoten en dus de stikstofkringloop in werking zetten.

Sommige mensen zetten na twee weken draaien een paar sterke visjes in het aquarium om deze cyclus te helpen, als je dit doet, doe dit dan altijd in kleine getallen en niet te snel achter elkaar want de bacteriën moeten groeien om alles bij te benen (van ammonium/ammoniak naar nitriet (no2) naar nitraat(no3)), ook moet je erg uitkijken met het voeren doe dit echt met mate want je voert snel te veel en dan kunnen de nog groeiende bacteriën het niet aan.

In de vier weken van opstarten kunnen de planten mooi wortelen en aanslaan en kan je nog veranderen/bepalen hoe je wilt dat je aquarium er uit ziet qua inrichting, wel of geen verwarming, zo ja hoe warm etc. Ook kan je in de 4 weken al vast je water testen om te zien hoe de waardes zich ontwikkelen en om te zien of je daar eventueel voor de toekomstige bewoners nog iets aan moet doen bv pH/kh omlaag.

Na 4 weken kunnen dan voorzichtig de dieren toegevoegd worden, garnalen kunnen per groep met visjes doe dit in kleinere aantallen over een lange tijd (vissen vervuilen meer en sneller dan garnalen/kreeften), ook nu zijn alle bacteriën nog steeds aan het groeien en stabiel aan het raken dus gematigd voeren. Krijgt het nieuwe aquarium opeens te veel te snel ammonium/ammoniak (voedsel en uitwerpselen) die naar nitriet omgezet word door de nitrobacter dan is er kans dat de nitrosomas (nitriet bacterie) het niet kan bij benen en dat er een nitriet piek ontstaat, deze is slecht en vaak dodelijk voor aquarium bewoners.

Het nu bewoonde aquarium blijft nu dus nog kwetsbaar. Geef het aquarium de tijd om echt stabiel te worden en te blijven, met bewoners is er namelijk meer ammonium/ammoniak (voedsel en uitwerpselen) die dus eerst naar nitriet (no2) omgezet word en daarna naar nitraat (no3). Nu zijn er gelukkig de nodige bacteriën die dit doen in het filter en de bodem maar deze moeten en zullen zich blijven vermenigvuldigen. Nu dus gematigd voeren, niet te veel bewoners in een keer toevoegen en wekelijks een waterwissel van maximaal 30%.

Laat tijdens het aquariumonderhoud de bodem lekker met rust, rottende etensresten mogen wel verwijdert worden dan kunnen verder de bacteriën zich lekker vermenigvuldigen en is er altijd eten aanwezig voor jongen garnaaltjes of kreeftjes.

Nou zijn er natuurlijk ook mensen die al een aquarium hebben maar nog een aquarium willen opstarten.
Dan blijft het hier bovenstaand geschreven stuk ook van toepassing op het feit na dat er ‘levend’ water kan worden gebruikt net als filter materiaal wat gedeeld of uitgeknepen kan worden.

Helaas zitten in het nieuwe aquarium, in de bodem en in het filter nog niet voldoende bacteriën die nodig zijn voor een stabiele stikstofkringloop dus indraaien is nog steeds nodig. Ook is het mogelijk bij de opstart bacteriën uit een potje toe te voegen, ook dit zal niet slecht zijn. Maar voor je een stabiel aquarium hebt zal er ook hier tijd nodig zijn voor alle noodzakelijke bacteriën zich hebben gevestigd en vermenigvuldigd in het aquarium. En ook hier blijft van kracht: kijk uit met een nieuw gestart aquarium, de balans tussen no2 en no3 is nog erg kwetsbaar en een nitriet piek kan je beter voorkomen dan oplossen dus blijf geduldig voeg niet te snel veel dieren toe en voer gematigd.

Wat ik hier mee wil aangeven is dat je de natuur niet door een stofje in een potje kan versnellen.
Alle stofjes hebben tijd nodig om een balans te vinden en een gevriesdroogd iets uit een potje kan zeker wel helpen maar het proces niet daad werkelijk echt versnellen.

Dus hou je geld in je zak voor leuke en nuttige dingen/planten /dieren/etc en heb geduld en laat de natuur je helpen door een evenwicht te vinden.

vr, 26/07/2013 - 00:57
GreenConnection

Anneloog: prachtig en deskundig beschreven! Dank!

vr, 26/07/2013 - 15:33
Anneloog

Geen dank Greenconnection ik vind het altijd leuk om me in zaken te verdiepen mbt mijn hobby's en deze kennis te kunnen delen met anderen waar gewenst.
Ik hoop dat de ts er wat aan heeft.

Onderwerp gesloten