schimmelvorming op vijverbodem?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/04/2009 - 17:08
Gerbert

schimmelvorming op vijverbodem?

Beste forumleden,
Eerst maar even een uitgebreide inleiding voor ik mijn vraag stel:
Afgelopen winter (jan/feb) is een drama geweest voor mijn vijver of eigenlijk voor de vissen. Vlak na de dooi stierf de ene vis na de andere, terwijl het oppervlak nooit helemaal dichtgevroren is geweest. (luchtpompje, waterval etc)
De vissen (meer dan 10 jaar oude goudwindes en een koi van 45 cm), hadden zuurstofgebrek en kwamen naar boven in de belletjes van de luchtpomp hangen. Uiteindelijk vielen ze op één kant en gingen na een dag of 3 dood. Niet allemaal tegelijk, maar de ene na de andere. Zonder verdere symptomen.
Ondertussen hebben we waterwaarden gemeten, water ververst, vis in quarantaine etc etc. De vermoedelijke diagnose was Amoniak vergiftiging. Deze waarde hebben we nog wel enigszins gemeten, maar dat was al na het verversen van het grootste deel van het water.... Enfin na zo'n 3 weken waren toch alle vissen dood. Slechts de laatste vertoonde schimmel (zoutbad en Sapro gebruikt), alle andere waren helemaal gaaf, voor zover we konden constateren) Ik heb ondertussen op dit forum al meer van dit soort drama's gelezen...

Inmiddels zijn er zo'n 8 weken voorbij van regelmatig meten (testen), overmatige algengroei tegengaan (het bio evenwicht was natuurlijk helemaal verstoord) en nogmaals de vijver 'helemaal' gestofzuigd en Bacterial en Bio-oxidator erin. Het biofilter draait ook (nog steedds), met allemaal nieuwe kool, zeoliet en filterwatten etc.

vraag:
vandaag lag ik weer eens op mijn knieën in het water te kijken (ziet er kraakhelder uit) en zag toen ineens een soort schimmelgroei op de bodem. Als een soort tapijtjes groeit het uit (lijkt een beetje op een dichtgeweven spinnenweb). Is dit een reactie door de Bacterial, Bio-oxidator, temperatuurstijging etc of moet ik ook nu weer actie ondernemen en zo ja welke. Ik heb al behoorlijk op internet en dit forum gezocht, maar kan alleen een soortgelijke vraag (van ene Oshi, op een ander forum) zonder antwoord vinden....
Vorig weekend net 5 mini goudwindes in de vijver uitgezet en het is natuurlijk niet de bedoeling dat die ook weer doodgaan.

Kan iemand mij vertellen of deze schimmel schadelijk is of kan zijn of dat dit een tijdelijke reactie op bovenstaand is?

Alvast bedankt voor elk antwoord of suggestie.

Gerbert

zo, 19/04/2009 - 03:25
schonevijver.nl

Er zijn veel van deze na-winterdrama's bij ons gemeld en vrijwel altijd lag de oorzaak in het niet goed ontdoen van bodemslib in het najaar, dus vóórdat de boel dicht vriest.
Er ontstaat dan door de ontbinding van het slib onder het ijs een teveel aan Co2, ammnoniak, cq tekort aan zuurstof. Mijn wedervraag aan jou is dus of je met die bodemzuiger wel genoeg slib hebt verwijderd...... een centimetertje slib is helemaal niet erg, maar veel meer geeft altijd problemen in een strenge winter.
Ook de vissen, die al een lagere weerstand hebben in en na de winter, raken dan nogal eens ziek of erger, gaan dood zoals in jouw geval.

Je hebt 1 vis gehad waarop je schimmel zag zei je. Dan mag je er geloof ik vanuit gaan dat je schimmel in je hele vijver hebt, dus ook op je bodem en misschien ook aan de planten, dat is namelijk vrij normaal omdat de schimmel niet alleen hardnekkig is maar ook erg besmettelijk.
Als het een wittig gekleurd web is wat je ziet, is dat zeker schimmel en zou ik het voor de zekerheid nog eens nabehandelen met een anti-schimmel middel. Als het groen is kan het ook gewoon algenvorming zijn

Het toevoegen van die oxidator of bacterie kan het niet zijn geweest want die zorgen alleen maar voor meer omzetting van organisch afval en een verhoging van het zuurstofgehalte in het water.
Als je gaat behandelen met anti-schimmel, moet je wel heel goed beluchten en je goudwindes in de gaten houden, die zijn daar namelijk tamelijk gevoelig voor.

Succes ermee, Schonevijver

zo, 19/04/2009 - 14:08
Gerbert

@Schonevijver.nl
Hartelijke dank voor het snelle en uitgebreide antwoord.
Ik zal morgen (vandaag kan het helaas niet) meteen weer anti-schimmel kopen. Het is inderdaad wittig.
Als je nog een suggestie hebt voor een anti-schimmelmiddel vo

zo, 19/04/2009 - 14:25
schonevijver.nl

Laat ik beginnen met te zeggen dat een onderwaterfilter maar een heel geringe biologische filterfunctie heeft. De bacterien die zorgen voor de omzetting van organisch afval en ammoniak verbruiken heel veel zuurstof en daarvan zit niet genoeg in het water zelf. Dat is de reden dat alle biologische filters buiten de vijver staan en voortdurend worden belucht.
Een onderwaterfilter dient meer voor opvang van grove vuildelen (zoals je al hebt gemerkt). Overigens wel goed dat je er kool in gebruikt, dan heb je tenminste nog een chemische filtering vwb het ammoniak.
Nu ik dit van je lees, ga ik er ook vanuit dat vanwege de storing, je je ook zorgen moet maken over je ammoniak-gehalte. De actieve kool kan maar een beperkte hoeveelheid opnemen en moet daarna worden vervangen, uitwassen heeft geen zin en dan zou zeoliet een betere optie zijn. Dat kun je regenereren met zout namelijk waarna het weer kan opnemen. Kool kan dat niet.
Overigens maakt het voor een onderwaterfilter niet uit of je het spoelt met vijverwater of kraanwater want zoals ik al zei, de biologische functie is te verwaarlozen.
In jouw geval zou ik wel een paar keer per jaar handmatig een vloeibare biocultuur zoals BioBacter aan het water toevoegen, dan heb je nog enige werkzame bacterien die het slib en afval om kunnen zetten.

Terug naar de schimmel: als je even googelt op anti-schimmel vijver zie je vanzelf een passende link onder de ads staan.

Groet, Schonevijver

zo, 19/04/2009 - 15:02
Gerbert

OK, helder verhaal, ook van die link (hihi)

De reden dat ik gekozen heb voor een onderwaterfilter is dat die meer zweefvuil kan opnemen dan een gemiddeld pompfiltertje (schuimblok) en ik dan niet elke dag hoef schoon te maken. Ook staat hij lekker uit het zicht. De vijver zit in de voortuin met een kleine brug eroverheen; onder die brug staat dan het filter. Voor een filter boven water is helaas geen/weinig plaats, ook ivm de openheid aan de straatzijde.

Ik begrijp nu dus dat ik in mijn geval de pomp/filter wel aan kan laten staan bij het toedienen van anti-schimmel? Of doet de kool en zeoliet dan de werking ervan (teveel) teniet? Normaal laat ik het filter nooit langer dan 3 uur stilstaan zonder schoonmaken ivm gassen etc.

Het ammoniak gehalte hebben we vrijwel meteen gemeten nadat de tweede vis dood ging. Bij de eerste dachten we nog: tja kan gebeuren. We hebben toen meteen water ververst (ruim de helft en later nog een paar keer; de buren waren niet echt blij, want 's morgens was de straat bevroren met een laagje ijs... maar ze begrepen het wel en leefden mee) Nu zijn alle waarden (Ph, Gh, Kh, Ammoniak, NO2 n NO3 weer prima) Ook hebben we nogmaals (drie weken geleden) de hele vijver weer opnieuw gestofzuigd (water laten weglopen en weer opnieuw met leidingwater gevuld) en zag ie er weer prima uit (ook de gemeten waarden, zijn nog steeds goed).

Ik zal even een zaak hier in de buurt opzoeken die het middel (ook) verkoopt en anders weet ik nu iig een adres.

nogmaals bedankt voor de reacties.
Gerbert

zo, 19/04/2009 - 20:46
schonevijver.nl

Het is wel beter om kool, filterwatten, enz gedurende 24 uur te verwijderen als je anti-schimmel gaat gebruiken.
Anders absorbeert het het middel en het is ook niet bevorderlijk voor de bacterien die er in zitten.
Gewoon al het filtermateriaal eruit halen en bewaren in een emmer vijverwater.
Na 24 uur, als het water minder blauwgroen is geworden mag het wel weer terug.

Groet, Schonevijver

wo, 03/06/2009 - 22:48
Gerbert

Het is ondertussen alweer een tijdje geleden sinds ik mijn vraag stelde en uitgevoerd heb wat werd aangeraden... anti-schimmel erin (maar dan van een ander merk, sorry Piet)

Alles ziet er nu weer helemaal normaal uit. Ook de 5 mini goudwindes (3e generatie) groeien goed. Toen ik ze uit de vijver bij mijn vader haalde waren ze nog bijzonder schuw, maar ze worden steeds rustiger en we zien ze steeds vaker. 'Straks' eten ze weer zijderupsen uit mijn hand (hoop ik)

Momenteel wel wat last van draad alg maar na wat ik er de afgelopen winter allemaal ingegooid heb (toen alle vissen doodgingen; er staan veel meer van dit soort berichten op dit forum, dus dat ga ik niet weer overdoen) verbaast het mij niet dat het evenwicht een flinke tik heeft gehad. De metingen zijn in ieder geval nu weer OK.

Voorlopig maar even met de had de alg eruit scheppen, gaat het straks wel weer over als het water warmer wordt en de balans weer verder terug komt (vooral zuurstofplanten en minder zonlicht door oever- en moerasplanten.

Anyway, bedankt voor de bijdragen.

Gerbert

Onderwerp gesloten