Verven in de tuin? Kies een duurzame verf

Verf gebruiken in je tuin is fantastisch: je fleurt er een schutting, tuinhuis of bloembak ontzettend mee op. Tuinmeubelen geef je er een tweede leven mee én verf is een goede manier om je tuinhout te beschermen. Toch wil je niet zomaar iedere verf gebruiken in je tuin. Hieronder drie tips om een goede keuze te maken.

Kies liever niet voor lakverf
Tuinhout werkt onder de invloed van vocht. Dit houdt in dat het krimpt en uitzet onder wisselende hoeveelheden vocht. Kies dus bij voorkeur voor een product dat kan meewerken met het hout. Een lakverf is minder geschikt voor een duurzaam resultaat buiten. Een lakverf legt namelijk een afsluitende laag op het hout. Vocht dat in het hout zit kan niet weg en blijft onder de laklaag zitten. Dit zorgt vaak voor bladderen en scheuren van de verflaag. Kies liever voor een vochtregulerend product, zoals de dekkende beits van Moose Färg. Deze verf trekt in het hout in plaats van het af te sluiten, waardoor het mee kan werken met het hout en vocht uit het hout kan treden.

Zorg voor de juiste voorbewerking
Een duurzaam resultaat valt of staat met een goede voorbewerking. Verven over een afbladderende laag is bijvoorbeeld geen goed idee. Je aangebrachte verf bladdert in dit geval gewoon mee met het loslaten van de onderliggende verflaag. Inspecteer de ondergrond en ga na wat er nodig is qua voorbewerking. Schoonmaken en ontvetten met een milieuvriendelijk product is altijd sterk aan te raden voordat je begint met verven. Tuinhout kan namelijk na verloop van tijd groene aanslag gekregen hebben.

Wees je bewust van wat je aanschaft
Ga na of de verfsoort die je in gedachten hebt geschikt is voor jouw ondergrond en of het voor het beoogde, duurzame resultaat gaat zorgen. Veel verf bevat stoffen die je liever niet zou willen gebruiken buiten, omdat ze niet milieuvriendelijk zijn. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je planten en bomen. Denk aan bestanddelen zoals terpentine. Kies liever voor een watergedragen verf met zo min mogelijk oplosmiddelen en vluchtige organische stoffen. Vluchtige organische stoffen worden op het etiket vaak afgekort tot VOS. Dit staat vermeld op de verpakking, het is aan te raden om deze goed door te nemen voor je de verf aanschaft. Zo weet je of je een milieuvriendelijke keuze maakt.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
duurzame verf
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag