antw.op: wat is het nut van slakken

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/08/2005 - 12:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

antw.op: wat is het nut van slakken

slakken leven van algen en van afstervende plantenresten en vogels hebben slakken op de menulijst staan. In een tuin waar niet alle restjes en rommeltjes worden weggeharkt heeft een slak voldoende te eten en zal de scade aan tuinplanten wel meevallen.

zo, 28/08/2005 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

In het hoekje van mijn tuin bij de composthoop vond ik eveneens onder een steen een grote naaktslak met daarnaast een klompje lichtgeel doorschijnende glimmende eitjes. Ik heb de eitjes daar weggehaald en open en bloot op de aarde gelegd waar ze door ander gedierte gegeten worden of verdrogen.
Het zijn eitjes van de grote kelderslak of grote tuinslak. Tekening variabel, meestal grijs. Leeft beschut op vochtige plaatsen; voedt zich met plantenkost, paddestoelen, aas en levend gedierte ( o.a. naaktslakken). Hij kan grote schade aanrichten aan voorraden in kelders en aan planten in kassen.
Aardig te vermelden is dat ik jarenlang ellende heb gehad van de vreterij door vele tientallen kleine veldslakken, maar dat ik die sinds ik die grote daar heb niet meer zie.
Omdat de schade in een gezonde tuin toch betrekkelijk gering is en ik het dierenleven interessant vind doe ik niet aan het bestrijden met gif, zout of bier.

zo, 28/08/2005 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
slakken hebben inderdaad wel hun nut, maar wat als je een gezonde tuin hebt, waarin dahlias staan die normaal 1m20 groot worden. Deze planten worden bij mij amper 60cm. Elke keer dat het goed heeft geregend, vind ik wel honderden bruine slakken in mijn tuin. Deze ga ik dan meestal te lijf met pyretrex. Een biologisch middel tegen de meeste insecten.
Sinds ik deze slakken heb waargenomen heb ik al zeker vier keer gesproeid. Wanneer ik er maar enkele vind, dan vang ik ze met de hand.
Nu is er ook goed nieuws, en dat is dat ik een nest egels heb gevonden in de weide achter ons. En meneer egel heeft natuurlijk ook wel wat nodig om te eten.

groeten

ma, 29/08/2005 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

wat ik me wel afvraag: ik heb ook verschillende planten met gaten in de bladeren. Ik mijn treurwilgje heb ik gezien dat het van rupsen afkomstig is. Ik laat ze rustig gaan, de schade valt wel mee.
Maar ik heb ook enkele planten waarbij ik geen 'daders' zie. Hoe weet je dan of het van slakken is, van rupsen of misschien nog van andere diertjes?

groet
sandra

Onderwerp gesloten